Interjú

Wanted volt, van, lesz! – interjú Razoval

Razo, a hazai utcarap képviselője és a Wanted örökség továbbvivője sosem adott még interjút. Nekünk sikerült szóra bírnunk és beszélgetnünk olyan dolgokról, amik nem lerágott csontok…

Paja G-vel 2014 körül kezdtetek betörni a raprajongók lakásaiba… na, nem szó szerint, hanem a zenéitekkel. Sokan nem tudják, hogy a „Göröngyös utakon” lemez készítése előtt jóval korábban is voltak felvételeitek. Mesélj a kezdeti korszakról!

Igen, Pajával kezdtem el rappelni. Már gyerekkorom óta ismerem, kábé tizennégy-tizenöt lehettem és azóta nagyon jó barátok voltunk. Salgótarjánban sokat bandáztunk, csavarogtunk együtt. Nagyon hasonló volt a sorsunk és a családi körülményeink, ez is összekötött bennünket. A zenélés úgy jött, hogy én bent voltam Tökölön fk-sként (fiatalkorú, 14-18 év közötti elítélt – a szerk.), unalomból írtam egy verset, amit nem is rapnek gondoltam, de nagyon belém rögződött a szöveg.

Wanted Razo Papa és Paja G
Razo és Paja nem csupán együtt rappeltek, fiatalkoruktól hű barátok voltak.

Pár évre rá hallgattunk egy instrut Pajával, és éppen ezt a szöveget rappeltem rá tök spontán. Pajának nagyon tetszett és ez indított el mindent. Elsőnek magnóra kezdtünk rappelni, aztán egy hétszáz forintos PC mikrofonnal és egy eJay programmal vettük fel a zenéket. Aztán lépcsőről-lépcsőre haladtunk felfelé.

Ezt vágod?  Thysta egy hét alatt 2 új dallal jelentkezett

A hét évvel ezelőtti „Rácsok mesélnek” és egyéb Wanted dalok központi vagy érintőleges témája a börtönélet. Neked hány évig meséltek a rácsok?

A börtön elkerülhetetlen volt. Elég fiatalon bűnöznöm kellett ahhoz, hogy talpon tudjak maradni. Fk-ban ültem két év három hónapot, majd később egy évet. De már nem megyek vissza! A könnyű pénz az emberre sok rosszat is hoz, és a szabadságot nem lehet megfizetni.

Wanted Paja G & Razo Papa feat. Thysta – Rácsok mesélnek

Paja G, aki hosszú ideig küzdött a rákkal, de végül örök álomba szenderült, nagyon jó barátod volt, ez az „Érzem, hogy figyelsz!!!” című dalodból is átérezhető. Amikor Paja beteg lett, hogyan motiváltátok egymást?

Wanted Razo km. C2SH – Érzem, hogy figyelsz!!! (Paja-G emlékére)

Erről írtunk egy számot „Harc a rák ellen” címmel. Mindig motiváltuk egymást, Paja nagyon erős ember volt.

Nekem Paja a példaképem és büszke vagyok arra, hogy a barátom volt!

Wanted Paja-G & Razo – Harc a rák ellen

Az „Egyszer eltűnök…” Salgótarjánban forgott. Miért hagytad ott a szülővárosodat? Mi a véleményed az ottani rap közegről?

Ezt vágod?  Fly Style Talent - Magyarország első interaktív hiphop tehetségkutatója

Miért jöttem el Salgótarjánból? Hogy Paja szavaival éljek, ott minden csak álom marad. Én amúgy is Budapesten születtem a tizennegyedik kerületben, és mindig vissza akartam jönni.

Razo Papa klipforgatás
Razo Papa egy old school magnóval a kezében és “westside jelet” mutatva egy régebbi klipforgatás alkalmával.

Soha nem felejtem el, ezer forinttal és egy táska ruhával indultam el tizenkilenc évesen. Salgótarjánból, akit ismerek, Hopa MC, FlyStyle jó arcok.

Wanted Razo km. C2SH – Egyszer eltűnök…

Új dalaid között vannak tanító jellegűek is. A keményebb, erőszakosabb dalokat részesíted előnyben, mint például a „Lerágott csontok”, vagy a lírai hangvételűeket?

Mindegyiket nagyon szeretem, mert van ilyen és olyan oldalam is. Persze a komolyabb témájú zenéket többre tartom, csak néha kihozzák belőlem a rosszabbik énemet.

Wanted Razo – Lerágott csontok

Például nagyon irritál, mikor egy rapper azt mondja, hogy ő nagyon sokat szenvedett és a mélyből, a pokolból indult, közben meg egy taslit nem kapott egész életében. A magamfajta ezt megérzi, és ahogy mondani is szoktam; Éles a látás! Amúgy „Kinyíltak a kapuk” zeném áll hozzám legközelebb.

Wanted Razo – Kinyíltak a kapuk

Hibrid, Escobar, Beat, Hunter, Gotti, akivel a közelmúltban szintén készítettünk interjút… Több hazai rapperrel készítettél közös trekket. Az Omerta című dalt és annak videóját külön kiemelném. Várhatóak még kollaborációs dalok a közeljövőben?

Ezt vágod?  Új Wanted lemez és klip a két évvel ezelőtt elhunyt Paja-G-vel

Lesz nagyon sok szóló zeném rengeteg új témával és igen, lesznek közreműködések. Például a drog ellen is szeretnék írni egy zenét, mert nagyon sok fiatal a drogba menekül, és úgy érzem, felelősséggel tartozom.

Wanted Razo utca rap

Hamarosan meg fog jelenni a „Wanted volt, van, lesz” című album, amin lesznek Pajával eddig kiadatlan zenék is!

És ami a „Göröngyös utakon” album után megjelent a YouTube-on, „Kezeket dobd fel”-től a „Lerágott csont”-ig mind rajta lesz!

Wanted Razo & Hunter – Vitathatatlan

A rapen belül hova sorolnád magad?

Én az utca rappet képviselem! Szerintem Magyarországon nincsen gengszter rap.

Wanted Razo westside rap

További terveid?

Nagyon sok jó zenét készíteni az igazi Wanted fanoknak. Szeretnék írni egy könyvet is az életemről. Pacsi mindenkinek, aki velem van! Köszönöm a lehetőséget! Wanted volt, van, lesz!

Az interjút készítette: Haklik Tamás

Fotók: Wanted Razo Facebook oldala

ElőzőKövetkező

Szólj be!