Zene

Mack 10 – Nyugati parti veteránok újra akcióban III.

A 47 éves inglewoodi gangsta rapper, Ice Cube felfedezettje hamarosan kilencedik szólólemezével nyomul! Addig is érdemes megismerni (vagy ha már ismered, újrahallgatni) eddigi albumait.

Hogyan kezdődött a géppuskaszó?

Dedrick D’Mon Rolison, aki egyszerűen a – Miami drogháborúkban is előszeretettel használt – MAC 10 gépfegyver nevét kölcsönözve keresztelte át magát rapperré, ’92 óta mozog a műfajban. Először Ice Cube „Bootlegs & B-Sides” című válogatásalbumán tűnt fel a „What Can I Do” remixében. A ’94-es lemez megjelenésének évében megalapították a Westside Connection raptriót WC-vel, és elkezdett dolgozni debütáló szólókorongján.

Az Ice Cube közreműködésével készült „Foe Life” lett az album legsikeresebb dala. Ezen kívül az „On Them Thangs”-hez és a „Westside Slaughterhouse”-hoz készült klip. Utóbbit nevezhetjük az első Westside Connection track-nek, hiszen Cube és WC a vendégszereplői, s még a trió debütáló lemeze előtt jelent meg ’95-ben. Klip sajnos nem készült hozzá, de én a „Mozi Wozi” című dalt tartom a favoritnak erről a lemezről; Ice Cube produceri munkájával baromi laza, igényes hangszerelésű G-funk szám készült.

Mack 10 első klipje: Foe Life

A személyes kedvenc: Mozi Wozi

A nyugati szövetség bemarta a Cypress Hill-t

Westside Connection Dub-C Ice Cube Mack 10
Westside Connection: (balról jobbra) Dub-C, Ice Cube és Mack 10.

Aztán ’96-ban érkezett a lemezboltokba a Westside Connection debütalbuma, a nagyszerű „Bow Down”, ami egyaránt tartalmaz G-funk és hardcore rap cuccokat, Cypress Hill (akik azóta csillagot kaptak Hollywoodban) és Common (az első rapper, aki Emmy-, Grammy- és Oscar-díjjal is bír) fikázást („King of the Hill”, „Cross ’Em Out and Put a ’K”, „Hoo Bangin”).

A kiadvány két hónap alatt platinastátuszba került eladási számaival. Megkerülhetetlen hanganyagról van szó; három teljesen más raptechnikával rendelkező MC alkot egységes, többszöri hallgatás során is száz százalékosan élvezhető produkciót. Én mai napig a kedvenc lemezeim között tartom számon.

Ezt vágod?  Démoni trap zenével jelentkezett a DSP

Westside Connection: Bow Down

Igaz történet alapján készül a biztos recept

Mack 10 Based on a true story CD
Mack 10 Based on a true story CD-je a mai napig pörög a west coast zene rajongóinál.

A ’97-es „Based on a True Story” (magyarul: Igaz történet alapján) és a ’98-as „The Recipe” (avagy: A recept) egyaránt aranylemez lett. A „The Recipe” a legváltozatosabb hanganyaga Mack 10-nek. Hallhatunk rajta Eazy-E verzét, MC Eiht-et, Snoop Dogg-ot, sőt a keleti part is képviseli magát Ol’ Dirty Bastard (Wu-Tang Clan) és Buckshot (Boot Camp Clik, Black Moon) személyében. A déli oldalról megkaptuk Master P és Mystikal sorait. A Bone Thugs N Harmony egykori producere, DJ U-Neek két zenét is készített a korongra, s a Korn nevű nu-metál banda meg Ice Cube közreműködésével létrejött „Should I Stay or Should I Go” is üde színfoltja a lemeznek – egy legendás brit punkzenekar, a The Clash slágerének feldolgozásáról van szó. A vendégszereplők listája ezzel még nem teljes, de ne kelljen végig sorolnom, menjetek rá a lemezre!

Get Yo Ride On, Eazy-E és MC Eiht közreműködésével

Házasság a TLC egyik tagjával és negyedik stúdióalbum

Mack 10 T-Boz (TLC) Pasadena Hip-Hop Award 2000
Mack 10 és T-Boz együtt egy hip-hop díjátadó alkalmával Pasadena-ban 2000. augusztus 22-én.

2000-ben jelent meg a „Paper Route”, és abban az évben Mack 10 feleségül vette a TLC (akik a közelmúltban újra összeálltak) szöszijét, T-Boz-t (házasságuk mindössze négy évig tartott, de ezalatt született egy lányuk). Az R&B lady-n kívül több legendás előadót felvonultatott közreműködőként, mint például Xzibit, Too Short (na, ő még mindig nagyon laza szövegeket tol) és a manapság is real west coast zenéket hozó Kokane. Ezen a korongon is hallható egy Westside Connection track, a „Nobody” című, Timbaland beat-jével. Aztán egy igazi old school producer, Easy Mo Bee is letette névjegyét egy dalhoz, ő ’87-ben beindult karrierje óta számtalan rap és R&B tehetséggel dolgozott együtt – csak néhány név: Alicia Keys, Big Daddy Kane, Notorious BIG, 2Pac, Das Efx.

Ezt vágod?  2Pac idén a mozikban - All Eyez On Me

A „Paper Route” album első klipje

További lemezek az ezredforduló után

Az ötödik lemez („Bang or Ball”-2001) a Cash Money Records együttműködésével jelent meg. Ezen is van egy Westside Connection dal („Connected For Life”), s többek között Xzibit meg a Geto Boys-ból ismert Scarface is közreműködő. Az album legfőbb érdekessége és egyben legsikeresebb dala a „Hate In Yo Eyes”, aminek Dr. Dre készítette a zenéjét, és az 1977-es „Stayin’ Alive” című Bee Gees örökzöld sláger feldolgozása.

Hate In Yo Eyes – Bee Gees feldolgozás Dr. Dre zenéjével

2003-ban a „Ghetto, Gutter & Gangsta” csakúgy, mint a „The Recipe” és a „Paper Route”, saját kiadójánál, a Hoo-Bangin’ Records-nál jelent meg. A lemezen szerintem egyedül a „Lights Out” kiemelkedő track, Ice Cube, WC és Knoc-Turn’Al közreműködésével. Ez az utolsó olyan lemeze, ami Ice Cube mentorálásával készült.

Gangsta Nation, a legendás Nate Dogg-gal

2004-ben kiadták a második – és valószínűleg sajnos utolsó – Westside Connection albumot „Terrorist Threats” címmel. Erre is felkerült a „Lights Out” és van rajta egy baromi jó Nate Dogg featuring („Gangsta Nation”), ezenkívül nem tudnék felidézni belőle semmi olyat, ami miatt méltó helye lenne a debütáló Westside Conn’ album mellett. A lemezeladások sem teljesítették az előzőét, amíg az platina, ez arany státuszba került.

Vita Ice Cube-bal, és a Westside Connection vége

A következő két Mack 10 album („Hustla’s Handbook”-2005, „Soft White”-2009) számomra felejthető kategória, és kétségtelenül érezni rajtuk Ice Cube segítségének hiányát. Hogy miért szűnt meg a közös munka? Mack 10 egyik nyilatkozata szerint egy félreértésből indult az egész:

Ezt vágod?  Yelawolf "Johnny Cash" slágerét dolgozta fel a gitáros rapmedve Cseh Tamás címmel

„Egyikőnk sem ártott a másiknak, csak volt egy vitánk, ami szerintem félre lett értve, mert a felesége is jelen volt. Ha nem lett volna ott, valószínűleg ma is közös albumokat csinálunk. A sógora tiszteletlen volt. Nem tudom, most milyen ember, de akkor tiszteletlen volt. Ezt Cube tudtára hoztam az incidens előtt három-négy alkalommal. Ha valamiről szólók három-négy alkalommal, és nem tesz ellene semmit, csak mert rokon, nincs joga pofázni másokról. Véleményem szerint nem érte meg feláldozni a Westside Connection-t egy vita és a sógora miatt.”

Tíz év után új Mack 10 szólóalbum

A 2009-es „Soft White” óta a „Money Music” album jelent meg, amely Glasses Malone-nal közös projekt. A lemez kapcsán készült klipek közül a „Winning”-et emelném ki. Hangulatos gitárjátékkal, az egykori Westside Connection harcosával, Glasses karcos hangjával, és Davion Farris kiváló refrénjével felejthetetlen produkció.

Winning – hallgasd meg!

Titkok övezik az új Mack 10 albumot

Az új Mack 10 nagylemez szeptemberre várható, „The Redprint” címmel. Sok mindent még nem tudni róla, homály fedi a producerek és közreműködők nevét, s egyelőre az is titok, hogy hány dal lesz rajta. Viszont a nyugati parti veterán már most megígéri, hogy nem fogtok csalódni benne, és mindenki azt kapja, amit elvár egy ilyen old arctól. Így legyen!

Haklik Tamás

ElőzőKövetkező

Szólj be!