Zene

Emlékezünk Ol’ Dirty Bastard-ra, a Wu-Tang legendára

Éppen ma van Ol’ Dirty Bastard halálának tizenharmadik évfordulója. Ennek apropóján készült a cikk, melyből sok mindent megtudtok a legendáról.

Russell Tyrone Jones, vagyis Ol’ Dirty Bastard, azaz a Vén Mocskos Fattyú, nevével ellentétben sajnos nem élte meg az öregkort. 2004. november 13-án, harminchatodik születésnapja előtt két nappal vesztette életét New Yorkban.

Ol Dirty Bastard első szólólemezének sikere

A Wu-Tang Clan történetéről, valamint Raekwon új szólólemezéről, és a legfrissebb Wu nagylemezről már olvashattatok weboldalunkon. A formáció legegyedibb és legbotrányosabb tagja kétségtelenül ODB volt, aki nevét kedvenc harcművészeti filmjéből, az „Ol’ Dirty and the Bastard”-ból kölcsönözte (Amerikában „An Old Kung Fu Master” címmel is futott, hazánkba semmilyen formában nem jutott el). Szélsőséges stílusát a szabad asszociációs rímek és időnként éneklésbe hajló rappelés jellemezte. Minimalista, nyers hangzású – és a Wu-Tang Clan rajongók körében éppen ezért imádott – első szólólemeze egy hét alatt nyolcvanegyezer példányban kelt el, majd aranystátuszba került. A „Return to the 36 Chambers: The Dirty Version” a kritikusok körében is elismerést nyert, s olyan jelzőkkel illették, mint „nyers és innovatív”, „igazi hardcore pofa”, „kegyetlenül kemény és ijesztően vicces hip hop”, „őrült részeges flow”. A ’95-ös albumot Grammy-díjra jelölték a legjobb rap album kategóriában (végül a Naughty by Nature „Poverty’s Paradise” című lemeze győzött), és a “Brooklyn Zoo” meg a “Shimmy Shimmy Ya” raphimnusszá vált.

Ezt vágod?  Snoop Dogg és a nosztalgikus Death Row emlékek

Ol’ Dirty Bastard – Brooklyn Zoo

Ol’ Dirty Bastard – Shimmy Shimmy Ya

Az albumnak minimum huszonöt féle kiadott verziója létezik, ha összegzem a kazettákat, LP-ket, és CD-ket. Minden idők egyik legszebb és legérdekesebb CD-kiadványa, az a 2011-es újranyomás, ami kartondobozban tartalmaz egy pénztárcát (mely ez esetben a lemez tokjaként szolgál) sok-sok ODB fejjel és szignóval díszítve, egy matricát, posztert, fotókkal teli füzetecskét, a művészúr személyi igazolványának „másolatát”, és egy plusz korongot remixekkel meg instrumentálokkal.

Ol Dirty Bastard - Return to the 36 Chambers: The Dirty Version Special Edition
A Return to the 36 Chambers: The Dirty Version különleges kiadása.

ODB, a jószívű

Ol Dirty Bastard és fia, Dirty Bastard Jr.
Ol Dirty Bastard és fia, Dirty Bastard Jr.

1998 februárjában szemtanúja volt egy autóbalesetnek egy Brooklyn-i lemezstúdió ablakából. Egy barátjával együtt segédkeztek a baleset helyszínén, ahonnan egy négy éves kislányt első és másodfokú égésekkel szállítottak kórházba. ODB gyakran meglátogatta a lányt a klinikán, álnevet használva. Édesanyja szerint nagyon jószívű ember és kiváló apa volt. Imádott fia egyébként Ol’ Dirty Bastard Jr., illetve Young Dirty Bastard néven rappel. Különben több gyermeke is volt, mind különböző nőtől, és pereskedtek vele a gyermektartás nem fizetése miatt.

Ol’ Dirty Bastard fia

Második szólólemez

1999-ben Ol Dirty Bastard felvette második stúdióalbumát, a „Nigga Please”-t. Ez a lemez is figyelemre méltó eladási számokat produkált, de nem kapott akkora kritikai sikert, mint a debütáló korong. Az album egyetlen kislemeze, a „Got Your Money” viszont az egész világon hatalmas siker lett. A dal producere a Neptunes, és Kelis-nek köszönhetjük a refrént. A humoros videóklip az 1975-ös „Dolemite” blaxploitation film alapján készült.

„Hey, Dirty! Baby I got your money…”

ODB, a nép hőse

Botrányoktól sem volt mentes az élete. A Yo! MTV Raps egyik epizódjában piásan jelent meg, de így is lenyomott egy olyan freestyle-t, amit mai napig öröm emlegetni. 1998-ban nagy botrányt kavart azzal, hogy az élő adásban közvetített Grammy-díj átadáson felment a színpadra, elragadta a mikrofont a konferanszié kezéből, s kijelentette, hogy rengeteg pénzt költött arra a napra – mert méregdrága ruházatot vásárolt a ceremónia kedvéért – és a Wu-Tang Clan-nak kellett volna nyerni a legjobb rap albumnak járó díjat, nem Puff Daddy-nek.

Ezt vágod?  The Underachievers - It Happened In Flatbush

Ilyen az, amikor Ol’ Dirty részegen freestyle-ozik

ODB a 40. Grammy-díj átadón; ami a szívén, az a száján

94 oldalnyi FBI akta kötődött személyéhez

Az ezredforduló után kilencvennégy (!) oldalnyi akta gyűlt össze az FBI polcán az ellene szóló vádakból. Legérdekesebb bűncselekménye az a bolti lopásnak nevezett ügy, amikor egy cipőáruházból fizetés nélkül akart elvinni egy ötvendolláros cipőt, miközben ötszáz dollár volt a zsebében. Aztán Berlinben kidobták egy ötcsillagos szállodából, mert meztelenül tartózkodott lakosztálya erkélyén. ’99 elején azért tartóztatták le, mert engedély nélkül – és priusszal –, hordott golyóálló mellényt. Szintén ’99-ben elkapták marihuánával és húsz üvegcse crack-kel, vagyis kristályos kokainnal. Ekkor megkérte a rendőröket, hogy tűntessék el a drogot, mert ő a fiatalok példaképe, és ez rontaná a renoméját. Egyik bírósági tárgyalásán pedig az ügyésznőt spermadonornak nevezte. Olyan is előfordult, hogy nem csak beszélgetett a zsarukkal, hanem tűzharcba keveredett velük – emiatt és drogügyeletei kapcsán ismerték a szövetségi iroda dolgozói.

Skizofréniával diagnosztizálták

Steve Huey író szerint nehéz volt megmondani, hogy ODB vadul kiszámíthatatlan viselkedése drogproblémái eredménye, vagy alapból mentálisan instabil. Az Atlantic magazin szerint ODB-t 2003-ban skizofréniával diagnosztizálták, de egyéb hírek alapján is többször volt elmegyógyintézetben kezelve és önmagát Jézusnak képzelte. Egy újságíró mindezek mellett a nép hősének titulálta cikkében.

Ezt vágod?  Ne higgy a pletykáknak! Machine Gun Kelly nem lett öngyilkos

Ol’ Dirty-t valóban nevezhetjük hősnek, hiszen két lövöldözést is túlélt; egyik a már említett rendőrökkel zajlott incidens során, másik akkor történt, amikor barátnője lakásába fegyveres betörők rontottak. Önpusztító életmódját viszont nem sikerült túlélnie…

A rap Jézusának halála

Big Baby Jesus, vagyis ODB 2004. november 13-án, New Yorkban, Rza lemezstúdiójánál összeesett és életét vesztette. Két nappal utána lett volna harminchat éves. Brooklynban helyezték örök nyugalomra, temetésén ezer ember vett részt. A halál hivatalos oka drogtúladagolás; a boncolás során kokain és tramadol (morfinhoz hasonló hatású fájdalomcsillapító gyógyszer) halálos keverékét találták szervezetében. Utólag többen azt nyilatkozták, hogy Ol’ Dirty Bastard mellkasi fájdalomra szedte a gyógyszert, nem kábítószerként használta.

Nyugodjon békében!

Ol Dirty Bastard Wu-Tang Clan 1994
Ol’ Dirty Bastard 1994-ben, New York-ban lazulva. Fotó: Danny Clinch

A cikk főképeként használt grafikát köszönjük J2Grafix-nak!

ElőzőKövetkező

Szólj be!