Zene

Nyugati parti veteránok újra akcióban I. – MC Eiht

A Compton-i MC Eiht ’87 óta nyomja a rapet. A Compton’s Most Wanted tagja volt, szerepelt gengszterfilmben, és most új albummal jelentkezett.

A kezdetek – Compton’s Most Wanted

A Georgia államban született, majd a kaliforniai Comptonba költözött Aaron Tyler az Olde English 800 malátalikőr (ami Eazy-E kedvence is volt) és a 38-as kaliberű lőfegyverek iránti rajongása után nevezte el magát MC Eiht-nek. A ’80-as évek végén néhány haverjával megalapította a Compton’s Most Wanted gangsta rap együttest, ami a kezdeti gangsta éra legjobbjai közé tartozik. A műfaj rajongói szemében legalább olyan “nagyok”, mint az N.W.A. A ’90-es évek elején három nagylemezük jelent meg: „It’s a Compton Thang” (1990), „Straight Checkn ‘Em” (1991), „Music to Driveby” (1992). 2000-ben a „Represent”, majd 2006-ban a „Music to Gang Bang” került kiadásra.

MC Eiht különben a 159th St. Tragniew Park Compton Crips tagja, és volt ebből marakodása DJ Quik-kel, aki a rivális Bloods bandában van.

A Def Wish II 1992-ből. Ezzel a CMW dallal marta DJ Quik-ket

Menace II Society – Veszélyes elemek

Menace II Society - Veszélyes elemek film DVD borító

A „Music to Driveby” megjelenése után szerepet kapott a Menace II Society (Veszélyes elemek) című filmben, amit nevezhetünk gangsta-mozinak, gettódrámának, vagy afroamerikai társadalomrajznak, de könnyen felejthető híg fosnak semmiképp. Itthon a VHS korszak „rapgyermekei” rongyosra nézték a kazettát, és mai napig van egy szűk, de nagyon lelkes rajongótábora a filmnek. Egyébként a főszerepet eredetileg 2Pac kapta volna, de ezt a rendezők – a Hughes fivérek – valamiért visszavonták, és végül Tyrin Turner játszotta Caine-t. A Yo!MTV Raps egyik adásában 2Pac szidta is a Hughes tesókat kíméletlenül; szerintem nem feltétlenül baj, hogy így alakult, mert Turner zseniális színész. Na, de Eiht-re visszatérve, ő kapta A-Wax (a hazai szinkron szerint „Gép”) szerepét. A filmhez készült dala – a Streiht Up Menace – sok kritikus szerint karrierje csúcspontja. A maxi CD-ért képesek négyszáz dollárt (!) elkérni azok, akik megválnak egy használt példánytól.

Ezt vágod?  DJ Premierrel támad az újraindított Payday Records

Egy durva bosszújelenet a Veszélyes elemekből. A kormánykerék mögött MC Eiht

További részletek a filmből a Streiht Up Menace klipjében

MC Eiht szólólemezek és különböző formációk

A film ösztönözte őt szólókarrierre, és a „We Come Strapped” (1994) meg a „Death Threatz” (1996) a CMW közreműködésével készült. Fel is van tüntetve mindkét nagylemez borítóján: featuring CMW.

MC Eiht - Death Threatz
MC Eiht 1996-ban megjelenő, második szólólemezén található a mára klasszikus “Thuggin It Up” című gangsta rap sláger is.

Szerintem a Death Threatz az az album, amivel kezdeni kell azoknak, akik most ismerkednek MC Eith dalaival. Kiváló lemez, olyan producerekkel, mint Blackjack, vagy a South Central Cartel-lel ismertté vált Prodeje, de Eiht is odatette magát producerként, nemcsak MC-ként.

2006-ig szinte minden évben jelent meg szólólemeze, sőt 2006-ban Spice 1-nal („Keep It Gangsta”) és Brotha Lynch Hung-gal („The New Season”) is készített korongot. Spice 1-nal ez már a második lemeze volt, 2004-ben jelent meg a „The Pioneers”, de szerintem a 2006-os cucc sokkal jobb. Dolgozott többek között olyan tehetségekkel, mint Daz Dillinger, Redman, Ant Banks, Mack 10, Ice Cube, B-Real.

11 év után új nagylemez: Which Way Iz West

MC Eiht - Which Way Iz West album 2017

Az elmúlt tizenegy évben már nem volt ennyire aktív, majd idén június 30-án megjelent a Which Way Iz West, ami rendkívül jól sikerült nagylemez. A Gangstarr élő legendája, DJ Premier az egyik producere a lemeznek, a másik a bécsi Brenk Sinatra, akivel már készített két – sajnos meglehetősen gyenge – mixtape-et Eiht, ez a Compton 2 Vienna Vol. 1 és Vol. 2. Az új lemez közreműködők szempontjából is figyelemreméltó; The Outlawz, WC, The Lady Of Rage, B-Real, Kurupt, Xzibit, és ezzel nem teljes a lista. Eddig két klip készült a tizenöt dalos albumhoz.

Ezt vágod?  Új zene: Essemm és Lazy - Harag és Bosszú

Személyes kedvenc – egyelőre klip nélkül – Kurupt közreműködésével a „Gangsta Gangsta”, belevágva Eazy-E

„Gettin’ high than a motherfucker – Niggas know what’s up/I’m that gangsta-gangsta”

sorait a „Tha Muthaphukkin Real” klasszikusból.

MC Eiht+DJ Premier+WC=Represent Like This

A Compton Zoo Brenk Sinatra produceri munkája

Hallgassátok meg a „Gangsta Gangsta” dalt is Kurupt közreműködésével

Fontosnak tartom megemlíteni a Niggaz on tha Run (N.O.T.R.) csapatot és a The Warzone triót, amiben szintén rapelt MC Eiht. Az új lemezre meg menjetek rá!

ElőzőKövetkező

Szólj be!