Lemezajánló

Új lemezzel jelentkezett a TLC, a ’90-es évek RnB szupercsapata

Left Eye tragikus halála után tizenöt évvel, új lemezzel jelentkezett a TLC két tagja, T-Boz és Chilli.

11 vadiúj TLC dal

A nemes egyszerűséggel „TLC”-re keresztelt új lemez erősen ajánlott az R’n’B kedvelőinek. Az új vonal és a hip hoposabb hangulat kedvelői is találhatnak maguknak dalt a korongon. A június 30-án megjelent albumon Snoop Dogg is helyet kapott egy közreműködés erejéig. A „Way Back” című dal június elején megjelent videóklipje olyan ütős beharangozója volt a nagylemeznek, hogy azóta több, mint ötmilliós megtekintést produkált a YouTube-on.

A Way Back Snoop Dogg-gal és T-Boz súlyfeleslegeivel

Bizonyára rengetegen kíváncsiak voltak arra, hogy a ’90-es évek egyik legsikeresebb csajbandája, Left Eye halálos autóbalesete után tizenöt évvel – duóként – mire képes. A „Haters” június 20-án publikált klipje már közel sem lett ilyen nagy durranás, alig félmillió feletti nézettségével. Én viszont szívből ajánlom a nagylemezt a régi TLC fanoknak, meg azoknak is, akik csak mostanában kaptak rá az RnB-re, és még nem ismerik őket. A rajongók örömére deluxe verzió is megvásárolható, a Snoop-os dal kibővített, és öt régebbi TLC-sláger újramasterelt változatával.

Akik ’94-ben már zenehallgatással töltötték a szabadidejüket, nem gyerekjátékokkal, azok azonnal felkapják a fejüket, ha megszólal a „Creep”, vagy az évekkel későbbi „No Scrubs”, és az „Unpretty”. Nagyszerű szerzemények, mint ahogy a lemez harmadik dala, az „It’s Sunny” is az, funkos hangzásával, egy Earth, Wind & Fire és egy Bobby Hebb klasszikus dallamainak felhasználásával. Kiemelkedő még a lemezen a „Perfect Girls” a már említett korai TLC-dalok hangulatát idézve, és az „Aye Muthafucka”. Ami frusztráció számomra, az a hatos trekk (Interlude), ugyanis a kiváló G-Funk zenére nem énekeltek rá a csajok, hanem egyszerűen rápakolták elhunyt barátnőjük, Left Eye egyik beszédét. Értem én, hogy ez tisztelgés az énekesnő emléke előtt, de sokkal ütősebb lehetett volna, ha nem egy rövid közjáték készül ilyen zenével, hanem dal.

Ezt vágod?  Action Bronson újra akcióban

750 dollár meg egy szintetizátor, aztán rapközreműködők és világsikerek

1990-ben a Crystal Jones nevű atlantai tini tagokat keresett 2nd Nature nevű együtteséhez. Így talált rá T-Boz-ra és Left Eye-ra, aki éppen akkor költözött a városba Philadelphiából, mindössze egy szintetizátorral és 750 dolláros csekélyke vagyonnal. Aztán a csapat találkozott Pebbles-szel, az oaklandi dance-pop/R&B-énekesnővel; ő nevezte át az együttest TLC-re. Az együttes neve a Tender Loving Care rövidítése, vagyis „szerető gondoskodás” a jelentése, és a lányok keresztnevének kezdőbetűi alkotják.

Pebbles leszervezett egy meghallgatást a csajoknak az atlantai LaFace kiadónál, melynek akkori férje, Antonio „L.A.” Reid és Babyface volt a tulajdonosa. L.A. Reid szerint T-Boz és Left Eye tehetségesnek bizonyult, C. Jones viszont nem, és pár nap alatt új lányt talált a helyére: így csatlakozott hozzájuk Chilli.

’92-ben megjelent az első TLC album, az „Ooooooohhh…. On the TLC Tip”. A TLC végül hatalmas siker lett; karrierjük során a lányok négy Grammy-díjat nyertek és az Egyesült Államokban több mint 22millió lemezt adtak el, és még nem beszéltünk a világszerte elkelt példányszámokról. Első országos turnéjukon MC Hammer előtt léptek fel, és később olyan rapperekkel dolgoztak együtt, mint Notorious BIG jobb keze, Puff Daddy, a Kris Kross felfedezője, Jermaine Dupri, és Phife Dawg (A Tribe Called Quest), Busta Rhymes, André 3000 (Outkast).

Ezt vágod?  Eddig sosem hallott Notorious B.I.G. sorok kerültek napvilágra

A TLC felfedezője és a Salt-N-Pepa női rapbanda. A ’91-es klipben T-Boz és Left Eye is szerepel

André 3000 (Outkast) nagyszerű rapjével kezdődik a Sumthin’ Wicked This Way Comes. A CrazySexyCool albumból 15millió fogyott el világszerte!

Left Eye botrányos magánélete és a végzetes tragédia

Az első videoklipekben a lányok viccesen öltöztek; gumióvszereket hordtak a ruhájukon, ezzel kampányolva az AIDS ellen. Left Eye kezdetekben a jobb szemét takarta óvszergumival, egy szemüvegbe ragasztva azt – a neve részben onnan ered, hogy szerinte bal szeme szebb, mint a jobb.

Lisa Left Eye Lopes
Lisa “Left Eye” Lopes óvszerrel kibélelt szemüvegben.

Hamarosan azonban nem csak színpadi és videoklipes szerepléseivel hívta fel magára az emberek figyelmét, hanem magánéletével is. Az első album megjelenése után az Atlanta Falcons NFL-csapat egyik tagjának, Andre Risonnak lett a barátnője, majd élettársa. 1993-ban Left Eye feljelentette Risont testi sértésért, de az amerikai-futball játékos tagadta, hogy bántalmazta.

Lisa Lopes és Andre Rison
Left Eye és az NFL-játékos Andre Rison szerelmesen átkarolva egymást.

Alkoholproblémák és gyújtogatás

Left Eye ebben az időben alkoholproblémákkal is küzdött, már tizenéves kora óta sokat ivott. ’94-ben úgy összebalhéztak, hogy Rison vadonatúj sportcipőit belehajította a kádba, gyúlékony anyaggal leöntötte, majd felgyújtotta őket. Ennek következtében az egész háztető leégett. Left Eye-t letartóztatták és elítélték gyújtogatásért, végül öt év próbaidővel és 10000 dolláros pénzbüntetéssel megúszta. Rison kibékült vele, és a következő években folytatódott viharos kapcsolatuk.

Lisa Lopes rendőrségi fotója
Lisa Left Eye Lopes rendőrségi fotója, alatta a lángoló házuk.

3,5 millió dolláros tartozásuk miatt majdnem csődbe ment a csapat

A csapat a sikerei csúcsán, 1995 nyarán hirtelen majdnem csődbe ment. Adósságuk 3,5 millió dollárt tett ki, ezek egy része Left Eye gyújtogatási incidensének és T-Boz orvosi számláinak – sarlósejtes vérszegénységben szenved – volt köszönhető, de a legfőbb ok az volt, hogy a menedzserek, producerek, adók és egyéb költségek kifizetése után az együttesnek alig maradt bevétele. Végül nehezen, de producer váltással sikerült kilábalniuk az anyagi válságból, és a „FanMail” című nagylemez 1999-ben tízmillió példányban fogyott el (ezen van a híres „No Scrubs” és az „Unpretty”).

Ezt vágod?  Erick Sermon Vernia albumával újra itt a real hip-hop

Ki a legjobb a TLC-ben?

Közben viszont baráti kapcsolatuk kezdett megkopni; Left Eye elvonókezelésekre járt alkoholizmusa miatt, T-Boz és Chilli meg egyre kisebb szövegrészeket engedélyeztek neki a dalokban. Left Eye előállt egy ötlettel, hogy mindannyian készítsenek szólóalbumot, és a lemezeladások után kiderül, hogy ki a legjobb a TLC-ben. A csajok nem fogadták el a kihívást és végül csak Left Eye készítette el a tervezett szólólemezt. A „Supernova” (2001) album tizenkét dala közt volt egy posztumusz duett 2Pac-kal, ehhez felhasznált egyet Tupac rengeteg kiadatlan dala közül, amelyeket 1996-os halála előtt rögzített. Második albumát új néven N.I.N.A.-ként szerette volna megjelentetni a Death Row kiadónál, de a Suge Knight-tal történő egyezkedések után valamiért mégsem jelent meg a korong.

Left Eye és 2Pac

Lisa Left Eye Lopes tragikus halála

A barátság aztán erősebbnek bizonyult a karrierista felfogásnál, és 2001-ben a TLC-csajok hozzáfogtak negyedik stúdióalbumuk elkészítéséhez. 2002 április 25-én, nem sokkal a „3D” megjelenése előtt Lisa „Left Eye” Lopes autóbalesetben elhunyt. Harminc éves volt.

Az első klip Left Eye nélkül – rajzfilmfigurával helyettesítették a csapat rapperét

T-Boz és Chilli 2005-ben valóságshowban kerestek új TLC tagot, végül úgy döntöttek, hogy senki nem fogja betölteni Left Eye helyét. Felejthető szólómunkába fogtak, de idén, tizenöt évvel a „3D” album után végre megjelent az új TLC nagylemez.

ElőzőKövetkező

Szólj be!