Lemezajánló

A Breukelen Story – Masta Ace 51 évesen összehozta 2018 egyik legjobb lemezét

Masta Ace & Marco Polo

Pontosabban Masta Ace és Marco Polo; A Breukelen Story címmel ez az első közös albumuk, de ezelőtt is voltak együttműködéseik.

Marco, a kanadai születésű, olasz származású zenei producer a 2000-es évek elején költözött New York-ba, hogy rapkarriert csináljon. 2005 óta egy tucat lemeze jelent meg, melyek közül a Port Authority a kedvencem, és pozitív véleményemmel nem vagyok egyedül; az XXL magazin és a RapReviews portál is dicsérte a kiadványt. A hip hop aranykora előtt tisztelgő albumon olyan legendák rímelnek, mint Ed O.G. (a bostoni MC a magyar Rawmatik-kel is közösködött), Buckshot, Kool G Rap, Sadat X, vagy cikkem főszereplője: Masta Ace (a Nostalgia kötelező a műfaj rajongóinak). Na de kettejük munkakapcsolatáról, illetve külön műveikről is hosszasan lehetne írni, ehelyett lássuk, miért illetem az év egyik legjobb rapalbumaként az A Breukelen Story-t!

B-R-double-O-K-L-Y-N, Masta Ace nagybetűs szeretete városa iránt

A november 9-én megjelent – bakelit és CD formájában is rendelhető – kiadvány tizennégy dalt és öt skit-et tartalmaz. Az első track a Kings, amihez nemrég klip is készült, aztán egy rövid (s)kitérő, majd felcsendülnek a Breukelen “Brooklyn” zongoradallamai. Elsőként ehhez készült videó, október 2-án publikálták, és én már ekkor éreztem, hogy ez nekem való korong lesz. Miközben Masta Ace szülővárosának utcáit járja, különböző életképeket láthatunk, s graffitiket Spike Lee-ről (aki legutóbb a Csuklyások – BlacKkKlansman című filmmel ajándékozott meg minket), Notorious B.I.G.-ről (Marco Polo pulóvere is mély tisztelgés előtte), Sean Price-ról, ODB-ről. Röviden: a Breukelen “Brooklyn” azokról a helyekről, emberekről és eseményekről szól, amik nagy hatással voltak Masta Ace-re, s mindezt a Smif-N-Wessun refrénje fűszerezi.

Ezt vágod?  Compton AV Still Thuggin albuma hallgatható és letölthető

Big Daddy Kane, Lil’ Kim, Foxy Brown, Fabolous, de még a Brooklyn Dodgers baseball- és a Brooklyn Nets kosárlabdacsapat felé is özönlik a tisztelet

Királyok

Az album második klipes dala, a Kings számomra az előző hangulatán is túltesz. A kezdeti snittek – Brooklyn utcái – után Masta Ace saját lemezeinek borítóiról és fellépéseinek szórólapjairól szól hozzánk. A dalszöveg első sorából megtudhatjuk, hogy Brownsville városrészből származik, mint az MOP. Megemlíti Malcolm X-et és Martin Luther King-et (aki nem tudja, kik ők, gyorsan szégyellje magát és keressen rá a nevükre!), tiszteleg a Run DMC, a Fat Boys és az Earth, Wind and Fire előtt, s rámutat Juice Crew-s múltjára.

„I’m from the V-I-Double-L-E, like M.O.P”

Jazzes impulzus és osztatlan élmény

A zenék végig magukkal ragadnak, lekötnek, jazzes impulzus árad belőlük. A már említett Breukelen “Brooklyn” és Kings dalok mellé nem is nagyon tudnék kiemelni mást, mert az élmény, amit az album okoz, osztatlan. Talán az American Me lendületessége, meg a The Fight Song misztikus áriázással és gitárjátékkal aláfestett érdekessége az, ami még mélyebb impressziót okoz.

Ezt vágod?  Daz Dillinger Dazamataz gangsta albuma kemény, mint a dumdum golyó

A The Fight Song minden túlzás nélkül olyan, mintha egy olasz horrorfilmbe csöppennék, és valószínűleg szándékosan, hisz’ DJ Tomo-val a Profondo Rosso (magyar címén Mélyvörös), Dario Argento által rendezett horror főcímzenéjét feldolgozta korábban Masta Ace.

Szummázva – A Breukelen Story

Összegezve: az A Breukelen Story kiváló együttműködés a tiszteletre méltó rapveterán és a hihetetlenül precíz producer között. A közreműködők sora mellett sem mehetek el szó nélkül: Pharoahe Monch, Lil Fame (az MOP-ből) Styles P, és a detroiti Elzhi is letette névjegyét erre a lemezre. Nem bántam meg, hogy előrendeltem és pénzt szánok a CD-re. Biztos kell még egy hét, hogy Amerikából megérkezzen, de az is biztos, hogy addig még lepörög párszor az album. Hallgassátok ti is, a Fatbeats kiadónak köszönhetően legálisan megtehetitek ezt oldalunkon is!

Masta Ace & Marco Polo – A Breukelen Story

 

ElőzőKövetkező

Szólj be!