Interjú

Láncreakció a paksi reaktorban – Rawmatik interjú

Asszem nem nagyítás, ha azt állítom, Rawmatik egy olyan beatmaker és DJ, aki nagyon ötletes, tehetséges, és több figyelmet érdemel. Amerikai MC-k sokaságát hívta meg a lemezére, őt meg a csehországi Hip Hop Kempre invitálták a nyáron egy DJ szett erejéig.

A csehországi Hip Hop Kemp vendége voltál egy show-ra…

Igen, és DJ-ként meg beatmaker-ként is nagy dolognak tartom az idei Hip Hop Kemp-re való meghívásomat, illetve azt, hogy nem egy “sima” DJ szettre hívtak le, hanem a saját beatjeimre, trackjeimre voltak kíváncsiak, amikből hatvan perc alatt negyvenet mixeltem össze telt ház előtt.

Rawmatik Heddshotts M-Dot Hip Hop Kemp 2018
Rawmatik Lateb Heddshotts és M-Dot társaságában zúzta végig a 2018-as csehországi Hip Hop Kemp-et Hradec Králové-ban.
Rawmatik Hip Hop Kemp 2018
Raw további kedvenceivel is találkozott Csehországban.

Újítónak számítasz a hazai rapszférában. The States Vs Rawmatik című lemezeden rengeteg amerikai előadó szerepel és bakeliten is megjelent a hanganyag. Hogy sikerült ezt összehozni?

Az egész a türelemről szól. Több mint hat évig készült a lemez, az első verzék felvételétől a teljes hanganyag analóg vinyl masterének elkészüléséig, nem beszélve a fizikai legyártásról, ami szintén több hónap alatt készült el. Az extrém elhúzódás annak is köszönhető, hogy a lemez kiadása miatt felmerülő összes feladat engem terhelt, ami egy nemzetközi szintérre is szánt produktumnál nem csupán egy-két tennivaló. Motivációm azonban a végtelenhez tartott, mivel egy gyermekkori álmom megvalósításának lépcsőin haladtam felfele. Minden apró mozzanat, ami előbbre vitt, extra energiákat szabadított fel bennem.

Olyan volt, mint egy láncreakció a paksi reaktorban super slow lassításban.

Leginkább az internet segítségével tudtam megkeresni az előadókat, de egy részükkel személyes kontakt is történt, például közös stúdiózások alkalmával… Termanology, Reks.

Ezt vágod?  Factory Fesztivál – Tízedjére is dübörög a miskolci gyár

Mire vagy a legbüszkébb?

Elsősorban beatmaker-nek tartom magam és természetesen a The States Vs Rawmatik lemezre vagyok a legbüszkébb, és hogy vinyl-en is sikerült kiadni!

The States Vs. Rawmatik lemez bakeliten
Ritkaság: Bakeliten is beszerezhető Rawmatik nagylemeze.

Nemrég megjelent a Ryzo-val közös Fekete kapucni, mely erős fricska a hazai raphelyzet ellen. A szöveget nem te írtad, ezért most megkérdezlek: Szerinted Magyarországon milyen irányba halad a rap?

Zoli (szerkesztői megjegyzés: Ryzo polgári neve) maga a radikalitás, ha a hip hop szcéna a téma, legyen az bel- vagy külföld. Sosem fedi véka alá a véleményét, odamondja nyersen, de mégis szofisztikált és leleményes stílusban. A “Fekete kapucni” csak egy kis ízelítő az október 23-án megjelent közös lemezünkről, az 57 EP-ről, melyen bőven vannak még odamondások, bár nem ilyen esszenciálisan, mint a Kapucniban, de az üzenetrakéták minden trackben ki vannak oldva. Már ketyeg a vekker!

Misztikus klip készült a Fekete kapucni dalhoz Ryzo és Rawmatik közös lemezének előfutáraként

A hazai rap megy a maga útján. Én mint beatmaker nagyon örülök, hogy egyre több kiadvány kerül ki vinyl lemezekre, sőt kazettára! Abban bízom, hogy a jövőben nálunk is ki fognak alakulni a határok az underground, a mainstream és a pop zene között a köztudatban is. Ez hosszú folyamat és ugyanakkor van egyfajta „beefgeneráló” hatása is, amivel semmi baj nincs, hiszen a beef mint fogalom, szerves része a kultúrának már a kialakulásától kezdődően.

Ezt vágod?  Termanology és Reks - Boston underground arcai a Hanyag Elegancia nyolcadik születésnapján

A közeljövőben kikkel szeretnél dalokat készíteni? Mit várhatunk tőled?

Olyanokkal szeretnék dalokat készíteni, akikkel a közös munka inspirál, épít, jó hangulatban telik, közös frekvencián, és a munka kezdetén tudni lehet, hogy a végeredményre mindenki büszke lesz. Nem olyan régen fejeztük be a Ryzoval közös lemezünk munkálatait. Az 57 című lemez már elérhető online, valamint nagyon korlátozott számban CD formátumban rendelhető is. Ott van még a bostoni NKS azaz az N.B.S. magyar producerek által megzenélt lemeze is, ami október derekán jelent meg.

N.B.S. - Los In Budapest album borito

A Lost In Budapest című lemez érdekessége, hogy a Kriminal Beats és Scarcity BP producereivel készült, olyan közreműködőkkel mint az ONYX, NKS, Big Shug, Akrobatik, Big Noyd, Big Twins vagy éppen Sicknature.

Közben már a következő Ryzo & Rawmatik lemez szövegei is készülnek, tehát nincs megállás! Elkezdtem a munkát egy amerikai előadóval, egy igen speciális közös lemezen dolgozunk, a többi részletet még nem szeretném elárulni – szokásos rappes titkolózás. Egy nemrég befutott bostoni előadó is meghívott a lemezére producernek, elég komoly nevek mellé – újabb balladai homály. (Nevet.) Az NKS III. lemezzel is megy a meló a tesóimmal, amire szintén pakolok néhány zenét, valamint egy instrulemezen is agyalok már egy ideje, talán a jövő év elején aktuális lesz.

Ezt vágod?  NKS interjú: Azért mert rappeltek még nem vagyunk rokonok

Zárásképpen csekkoljátok ezRAP TV interjúnkat, amit a The States vs. Rawmatik lemezbemutató bulin készítettünk…

…és nézzétek, hogyan hangzik élőben a Fekete kapucni!

Az interjút készítette: Haklik Tamás

Főkép és fotók: Rawmatik Facebook oldala

ElőzőKövetkező

Szólj be!