Interjú

Láncreakció a paksi reaktorban – Rawmatik interjú

Asszem nem nagyítás, ha azt állítom, Rawmatik egy olyan beatmaker és DJ, aki nagyon ötletes, tehetséges, és több figyelmet érdemel. Amerikai MC-k sokaságát hívta meg a lemezére, őt meg a csehországi Hip Hop Kempre invitálták a nyáron egy DJ szett erejéig.

A csehországi Hip Hop Kemp vendége voltál egy show-ra…

Igen, és DJ-ként meg beatmaker-ként is nagy dolognak tartom az idei Hip Hop Kemp-re való meghívásomat, illetve azt, hogy nem egy “sima” DJ szettre hívtak le, hanem a saját beatjeimre, trackjeimre voltak kíváncsiak, amikből hatvan perc alatt negyvenet mixeltem össze telt ház előtt.

Rawmatik Heddshotts M-Dot Hip Hop Kemp 2018
Rawmatik Lateb Heddshotts és M-Dot társaságában zúzta végig a 2018-as csehországi Hip Hop Kemp-et Hradec Králové-ban.
Rawmatik Hip Hop Kemp 2018
Raw további kedvenceivel is találkozott Csehországban.

Újítónak számítasz a hazai rapszférában. The States Vs Rawmatik című lemezeden rengeteg amerikai előadó szerepel és bakeliten is megjelent a hanganyag. Hogy sikerült ezt összehozni?

Az egész a türelemről szól. Több mint hat évig készült a lemez, az első verzék felvételétől a teljes hanganyag analóg vinyl masterének elkészüléséig, nem beszélve a fizikai legyártásról, ami szintén több hónap alatt készült el. Az extrém elhúzódás annak is köszönhető, hogy a lemez kiadása miatt felmerülő összes feladat engem terhelt, ami egy nemzetközi szintérre is szánt produktumnál nem csupán egy-két tennivaló. Motivációm azonban a végtelenhez tartott, mivel egy gyermekkori álmom megvalósításának lépcsőin haladtam felfele. Minden apró mozzanat, ami előbbre vitt, extra energiákat szabadított fel bennem.

Olyan volt, mint egy láncreakció a paksi reaktorban super slow lassításban.

Leginkább az internet segítségével tudtam megkeresni az előadókat, de egy részükkel személyes kontakt is történt, például közös stúdiózások alkalmával… Termanology, Reks.

Ezt vágod?  Termanology és Reks - Boston underground arcai a Hanyag Elegancia nyolcadik születésnapján

Mire vagy a legbüszkébb?

Elsősorban beatmaker-nek tartom magam és természetesen a The States Vs Rawmatik lemezre vagyok a legbüszkébb, és hogy vinyl-en is sikerült kiadni!

The States Vs. Rawmatik lemez bakeliten
Ritkaság: Bakeliten is beszerezhető Rawmatik nagylemeze.

Nemrég megjelent a Ryzo-val közös Fekete kapucni, mely erős fricska a hazai raphelyzet ellen. A szöveget nem te írtad, ezért most megkérdezlek: Szerinted Magyarországon milyen irányba halad a rap?

Zoli (szerkesztői megjegyzés: Ryzo polgári neve) maga a radikalitás, ha a hip hop szcéna a téma, legyen az bel- vagy külföld. Sosem fedi véka alá a véleményét, odamondja nyersen, de mégis szofisztikált és leleményes stílusban. A “Fekete kapucni” csak egy kis ízelítő az október 23-án megjelent közös lemezünkről, az 57 EP-ről, melyen bőven vannak még odamondások, bár nem ilyen esszenciálisan, mint a Kapucniban, de az üzenetrakéták minden trackben ki vannak oldva. Már ketyeg a vekker!

Misztikus klip készült a Fekete kapucni dalhoz Ryzo és Rawmatik közös lemezének előfutáraként

A hazai rap megy a maga útján. Én mint beatmaker nagyon örülök, hogy egyre több kiadvány kerül ki vinyl lemezekre, sőt kazettára! Abban bízom, hogy a jövőben nálunk is ki fognak alakulni a határok az underground, a mainstream és a pop zene között a köztudatban is. Ez hosszú folyamat és ugyanakkor van egyfajta „beefgeneráló” hatása is, amivel semmi baj nincs, hiszen a beef mint fogalom, szerves része a kultúrának már a kialakulásától kezdődően.

Ezt vágod?  Misztikus klip készült a Fekete kapucni dalhoz Ryzo és Rawmatik közös lemezének előfutáraként

A közeljövőben kikkel szeretnél dalokat készíteni? Mit várhatunk tőled?

Olyanokkal szeretnék dalokat készíteni, akikkel a közös munka inspirál, épít, jó hangulatban telik, közös frekvencián, és a munka kezdetén tudni lehet, hogy a végeredményre mindenki büszke lesz. Nem olyan régen fejeztük be a Ryzoval közös lemezünk munkálatait. Az 57 című lemez már elérhető online, valamint nagyon korlátozott számban CD formátumban rendelhető is. Ott van még a bostoni NKS azaz az N.B.S. magyar producerek által megzenélt lemeze is, ami október derekán jelent meg.

N.B.S. - Los In Budapest album borito

A Lost In Budapest című lemez érdekessége, hogy a Kriminal Beats és Scarcity BP producereivel készült, olyan közreműködőkkel mint az ONYX, NKS, Big Shug, Akrobatik, Big Noyd, Big Twins vagy éppen Sicknature.

Közben már a következő Ryzo & Rawmatik lemez szövegei is készülnek, tehát nincs megállás! Elkezdtem a munkát egy amerikai előadóval, egy igen speciális közös lemezen dolgozunk, a többi részletet még nem szeretném elárulni – szokásos rappes titkolózás. Egy nemrég befutott bostoni előadó is meghívott a lemezére producernek, elég komoly nevek mellé – újabb balladai homály. (Nevet.) Az NKS III. lemezzel is megy a meló a tesóimmal, amire szintén pakolok néhány zenét, valamint egy instrulemezen is agyalok már egy ideje, talán a jövő év elején aktuális lesz.

Ezt vágod?  Másfél évtized legnagyobb Kriminal Beats bombái

Zárásképpen csekkoljátok ezRAP TV interjúnkat, amit a The States vs. Rawmatik lemezbemutató bulin készítettünk…

…és nézzétek, hogyan hangzik élőben a Fekete kapucni!

Az interjút készítette: Haklik Tamás

Főkép és fotók: Rawmatik Facebook oldala

ElőzőKövetkező

Szólj be!