Esemény

A Gangsta Rap úttörője és a Body Count féle zúzás Budapesten

Ice-T június 17-én a Budapest Parkban megmutatta, hogy hatvan évesen is olyan fitt, mint ’87-ben, amikor elkezdte pakolgatni a gangsta rap alapköveit.

„Tudod mit jelent a Cop Killer?”

Június tizenhét nagy nap volt számomra, mivel a Body Count frontembere ’92 óta van hatással rám, ekkor láttam először videóklipjét a Yo! MTV Raps műsorban. Emlékszem, hogy aztán Miskolcon vásároltam egy Ice-T pólót, aminek elején bilincsbe verve pózolt a mester, hátulján meg a karperec virított, OG és Cop Killer felirattal. Az ének-zene tanárom – aki bizonyára nem volt Ice-T rajongó –, megkérdezte tudom-e mit jelent a Cop Killer. Azonnal rávágtam, hogy „Persze! Zsarugyilkos!” (Ez tizenkét éves koromban történt.) Nem csak a tanárom akadt ki a Cop Killer-től; anno ’92-ben akkora felháborodást keltett Amerikában a dal, hogy nélküle újranyomták a debütáló Body Count albumot. A szóban forgó póló egyébként szembe jött velem a koncert napján, vagyis nem maga a póló, hanem egy ember, aki ilyet viselt. Csodálkoztam is: „Bazzmeg, én ’92-ben hordtam ilyet és már szarrá kopott” – mondtam a spanomnak.

Ezt vágod?  Rah Digga - A Flipmode Squad női MC-je Budapesten

Ice-T Original Gangster

UK punk és grime lendületes rappel

Első söröm – mármint az aznapi első – és az ízletes csirkefalatok fogyasztása közben megjelent az est kezdő fellépője, az Astroid Boys. Miután a neten érdeklődve irántuk, éppen egy nekem nem tetsző drum and bass-es hangzású cuccukra klikkeltem, nem igazán vártam őket. A koncert viszont meggyőzött, hogy több figyelmet fordítsak a brit csapat munkásságára. A punk és a grime zene keverékére MC Benji igazán lendületes rapet tolt, s kicsit a korai Beastie Boys-ra emlékeztetett a produkció.

„Ott van Sen Dog a Cypressből!”

Fél nyolc körül a Cypress Hill-es Sen Dog tavalyelőtt alakult zenekara lépett színpadra, hogy emlékezetes kaliforniai rap-metált kapjon a közönség. Ekkor kissé megőrültünk, hiszen a ’90-es évek egyik ikonja állt előttünk néhány méterre, mögöttünk meg pogó zajlott – ők totálisan megőrültek. A Powerflo műsorának csúcspontja számomra a Where I Stay, a Biohazard feat. Sen Dog dal (How It Is), és a The Grind volt. Utóbbi dalhoz nemrég Gróf Balázs készített animációs klipet.

Haklik Tamás Shocker Rhymes Body Count koncert Budapest Park 2018

Öreg OG nem vén OG

Fél kilencre volt „kiírva” a veterán Original Gangster, Ice-T metál crew-ja. Tíz perces késéssel, de erős kezdéssel indítottak és nem hagyták pihenni a közönséget. Rapperek, punkok, hosszú hajú rockerarcok, mindenki megbolondult az olyan daloktól, mint a Body Count, a Voodoo, a There Goes The Neighborhood, a KKK Bitch az első lemezről, vagy a második album címadó dala, a Born Dead (én leginkább ezt vártam). Na meg a polgárpukkasztó Cop Killert is hatalmas élmény volt élőben hallani, ennél Sen Dog és Billy Graziadei is felment a színpadra, besegíteni a szövegbe („Fuck police brutality!”).

Ezt vágod?  Watch Out Now! - Jubileumi Beatnuts koncert Budapesten

Katarzis volt, amit a zenészek műveltek, és ekkora hangerővel meg Ice-T fáradhatatlan üzemmódjával a középpontban, átélni ezt az egészet. Különösen tetszett, hogy T a feleségét és gyermekeit is bemutatta, ezzel kinyilvánítva, hogy családcentrikus fazonról lévén szó, magával viszi őket az európai turnéra. Akik ismerik a Gangsta Rap című Ice-T album borítóját, azok valószínűleg tudják, hogy a mester neje Nicole “Coco” Austin modell szerepel rajta. Az említett lemez egyébként az utolsó Ice-T szólóalbum, legalábbis sokáig azt hittem, 2006 óta nem lesz több, de jó hír, hogy idén várható a legújabb Criminal Vortex címmel.

Ice-T 2018

A trash metál, speed metál, rap metál és hardcore punk brutális váltakozása nem mindenkinek jön be, azoknak főleg nem, akik könnyedebb ritmusokhoz vannak szokva. Tibi haverom is azt mondta, hogy Ice-T szólólemezeit jobban szereti, a zúzós zenékre nem tud ráhangolódni – ez a buli előtt hangzott el. Utána már ezt hangoztatta széles vigyorral: „Hát ez nem egy Halász Judit koncert volt.” Hát nem!

Haklik Tamás

ElőzőKövetkező

Szólj be!