Lemezajánló

Itt van a Z!ENEMi első albuma – Hallod?!

Z!ENEMi - Hallod? album borító

Egyre inkább ehhez tartom magam: ha szereted a Rage Against The Machine-t, ezt imádni fogod!

Imádni fogod, hiszen képtelenség ügyesebben magyarra fordítani a Rage Against The Machine rapmetál banda stílusát. A „magyarra fordítás” átvitt értelem; nem koppintásról meg tükörfordításról van szó, hanem olyan hanganyagról, ami hűen hozza azt a társadalomkritikus rappel fűszerezett zúzást, melyet Los Angeles-ben a Rage Against The Machine tolt egészen hét Grammy-jelölésig (ebből kettőt meg is nyertek). Itt nincs Grammy-díj, s a helyszín nem LA, hanem Miskolc. A borsodi környezet, lepukkant gyártelepekkel, omladozó vakolatokkal, sokkal hitelesebb alapot ad ehhez a zenéhez, mint a napsütötte California.

Itt van!

Az „eleje” címet kapott, egyperces intro üdvözlésszerű dolog a hallgatók felé. Már itt kapunk egy kis ízelítőt a csapat mentalitásából: nincs rasszizmus, értetek csináljuk! Az „Itt van!” az első dal a korongon, s egyben ez a Z!ENEMi második klipes szerzeménye. Kemény, dinamikus track, többszöri hallgatás után is élvezhető gitár riffekkel.

Borsod

Az előzőnél nyersebb „Borsod” című dal annyira kelet, hogy még egy mediterrán szigeten hallgatva is eszembe jutna róla a szocializmus, és mindaz, amit „megteremtett” ebben a régióban. Alkoholizmus, anyagi nehézségek, csonka családok, mindez megjelenik a szövegben, de mégsem tűnik kesergő pesszimizmusnak, sokkal inkább a kőkemény lázadás, se egyben a lokálpatriotizmus megtestesítője.

Ezt vágod?  Animációs klip 2Pac és Eazy-E emlékére

Ha úgy élnék

Ehhez a dalhoz szeptemberben publikált klipet a zenekar. A lendület itt sem hagy alább.

„Minden szövegemet neked címzem és tudom, hogy egyszer majd célba ér
Félrebeszélek, ha megszúr a nap, ezér’ tudom, hogy néha kell a tél”

A dal mondanivalója egyfajta motivációs üzenet, de nem a szájbarágós fajta, hanem teljesen más.

Amire felnő

„Amire felnő, ledőlnek a bálványai
Nem tudom, mire gondol, hogy mik a lány álmai
A skálán tízes pali, mondjuk az elnök fia
Na meg egy cabriolet, ahol nem kell bekötni a
biztonsági övet, mert a rendőrfőnök vele szemez
95 D-s kosár, látod milyen könnyen megy ez…”

Ennek a dalnak a legerősebb a szövege. Áthajlásokkal, kidolgozott rímekkel tesz utalást a mai fiatal generáció céljaira: csak pénz legyen, a többi nem számít.

Hallgasd meg!

Fölöslegesnek tartom a lemez minden dalát külön-külön elemezgetni, hiszen a koncepció azoknál is hasonló. Amit még kiemelnék, az a „Világ:Vége” klipes dal, ami a lemezen egy nagyon erős bevezető szöveget kapott, s ez sajnos a videós verzióból ki lett vágva. A lázadó életérzés itt a többi dalnál is jobban dominál, agresszívabban nyilvánul meg.

Ezt vágod?  Z!ENEMi - rendszerellenes rapmetál Miskolcról

„Elegem van, benyújtom a számlát, rátok gyújtom a házat” – nem nehéz kitalálni, hogy az országházról van szó.

Van még egy dal, ami kilóg a sorból, az viszont nagyon, de nem negatív értelemben. A „Lassan”, címéhez hűen visszafogott tempójú, blues-os track. Ebben Juró teljesen más stílusban szövegel, nem keménység, lazaság jellemzi – ilyesmi a „Nincs holnap” is. A „Mindig ugyanaz”-zal pedig azt bizonyítják, hogy a country sem áll távol tőlük.

Összegezve, nagyon profi albumot készített a Z!ENEMi, ahol a rap energikus vagy éppen laza, muzikálisan nagy rutint tanúsít a hanganyag. Érdemes ráfülelni!

Ha követni akarjátok a zenekart, érdekelnek koncertinfók, vagy lemezt akartok vásárolni tőlük, itt a Facebook-oldaluk.

ElőzőKövetkező

Szólj be!