Interjú

Motta Still, a magyar trap proli-létet közvetítő, nagyreményű rímgyáros

Motta Still interjú

Motta Still 2013 környékén tűnt fel a magyar hiphop egén és azóta is egyre csak emelkedik ezen a horizonton, stílusa rohamosan finomodik, zenéi egyre érettebb alkotót mutatnak meg nekünk. Szövegei a külvárosi proliság őszinte lenyomatai és a mindennapos küzdelmek, drámák hiteles közvetítői.

Stílusérzéke karakteres, jól ráérzett az újsulis hiphop áramlatok flow-jára, de komoly adagokkal virít az old school vagányságból is. Pattogós, flegma rap stílusával, dinamikus ritmikájával nagyon jól kiegészíti az instruk nyújtotta precizitást. Jó hallgatni. Számai vagy melankolikusak, vagy kúlak, vagy bulizósak. Dél-pesti gyökereivel nem könnyű a zeneiparba betörni tőke híján, de tehetségével, szorgalmával, spanjainak és rajongóinak segítségével remélhetőleg ez egyre inkább sikerül majd neki.

Egy 2014-es interjúban beszámolt arról, honnan jött és hol tartott akkor. Interjúnkban  pedig elmondja, hogy mi a helyzet vele most, 2017. decemberében.

Hogyan összegeznéd az eddig történteket?

Az eddigi munkásságomat úgy ítélem meg, hogy egy folyamatosan felfelé haladó mozgásban van. Annyiban változattam volna a múltban, hogy több pénzt és energiát tettem volna bele, viszont a saját írói szabadságomat mindenképpen megtartottam volna, ahogy eddig is. Az a típusú rapper vagyok, akinek szüntelenül dolgoznia kell azon, hogy elérje azt, amit szeretne. Azt szeretném elérni, hogy minél többen megismerjék a zenémet, az arcomat, azt, hogy ki készíti ezeket a zenéket és, hogy változzon a stílus, hogy haladjunk a minőség és a tartalmas zenék felé. A zene tekintetében állandóan melóban vagyok, folyamatosan dolgozom a dalokon 0-24-ben. Úgy érzem, hogy még sehol nem vagyok, hogy még sok mindent meg kell tennem ahhoz, hogy elérjem a vágyott célokat.

Mik a terveid a közeljövőben?

A lemezeket nagyon átgondolva szeretném kiadni, koncepciókat követve. Ennek a 2017-es termése a Motta Stilltape, ami a netről letöltött free alapokra készült mixtape zenék kiadványa, amikre a saját szövegeimet teszem rá. 2018-ra pedig egy triológiát tervezek, Motta Still 1-5 számos kislemezeket és ha belefér szeretnék még egy Stilltape 2-őt, ugyanazzal a koncepcióval, mint a 2017-es Silltape 1-ben. A másik tervem pedig minél több fellépés, koncert, hogy minél többen megismerjék a zenémet, engem, a körülöttem dolgozó embereket, zenészeket és a kiadót. Technikailag a neten szeretném kiadni a muzsikáimat szabadon hallgathatóan, de letöltő linkekkel ellátva, ahol egy jobb minőségű, hangzású, terjedelmesebb, lemez formátumú albumot kapnak a hallgatók.

Ezt vágod?  Rawmatik-kal a határon túl - Interjú a Kriminal Beats producerével

Kikkel csapatod jelenleg a muzsikálást?

Zenei alapok terén akivel folyamatosan együtt dolgozok, az az RG Trap nevű barátom. Ő egy kelet-pesti, zuglói humanoid zenegép. Tud instrumentálokat írni, szövegelni, rappelni, énekelni. Multitalentum az ember, Magyarország egyik legegyedibb beatmakere véleményem szerint. A testvéremnek tekintem őt, együtt fejlődtünk fel a zenében. Én mint mc, ő pedig mint producer és szintén zenész. Vele dolgozom a legtöbbet. Vannak kisebb munkáink is. Például dolgoztam IronTrap-pel, most érik egy munka egy nagyon ügyes producerrel, akit Tzapának hívnak. Ő a neosoul-os hangzásban jeleskedve a J Dilla világot hozza vissza nekünk kicsit. Aztán van a saját brigádom, az Egyhatalom csapat. Azon belül az Egyponthat. Velük folyamatos rappelés megy. A Semmi pánik, Minden nap, a Beton visszahúz, Gyújtok című számokban szerepelnek többek közt ezek a fiúk. Velük folyamatosan készítek trackeket, a saját csapatomnak tekintem őket.  De vannak még külső emberek, mint például Hopa, Beksz, Deppo, Chucky, Vad Robi, meg még egy páran, de nagyjából ennyi. Nem nagyon szoktam megkeresni embereket, inkább a személyes ismeretség alapján jönnek össze a közös zenélések. Általában akivel együtt zenélek, az a valóságban is a haverom.

Mondanál pár szót a kiadódról? Kikből áll a WHB és az Egyhatalom?

A WHB alapítótagjai és fő mozgatórugói RG Trap és én vagyunk. Voltak velünk olyan tagok, mint például a Chabb, vagy a Fiatal Veterán, akinek az első lemeze nálunk jött ki és bevettük IronTrap beatmakert is. Az Egyhatalom brigád Kelet-Pestről egy teljesen más környezet, más kultúra, viszont teljesen összefonódott a WHB-val. Az Egyhatalom alapítótagjai Bendey és Skunk. Cápa és én tartozom még előadóként ebbe a bandába egyelőre. Az Egyhatalom egy nagyon fiatalos, lendületes, összetartó brigád. Vannak még emberek, akik körülöttünk nagyon sokat segítenek a háttérben, a crew-hoz tartoznak, de nem szerepelnek nyilvánosan. A WHB és az Egyhatalom együtt van tulajdonképpen, két formációból álló közös projekt. Az én számaim most már az Egyhatalom YouTube csatornáján jelennek meg, mert náluk készülnek a felvételek, a masterelés és minden stúdiómunkálat. A hangért és a keverésért jelenleg Bendey felelős.

Ezt vágod?  Láncreakció a paksi reaktorban - Rawmatik interjú

Kikkel feat-elnél szívesen?

Missh-sel a magyar rapperek közül. Az énekesek közül pedig Veréb Tamással, Caramellel, Takács Nikolasszal és Horváth Tamással featelnék.

Mik a fő témáid és miből ihletődsz?

Az élet nehézségei, örömei a főbb ihletőim. Leginkább szórakoztatni szeretnék a felvetett témáimmal, illetve elgondolkodtatni és, hogy az emberek jól érezzék magukat a zenéimet hallgatva. A proliság mindennapi kérdései foglalkoztatnak, a chill-es hangulatok, szociális élethelyzetek leírása, párkapcsolatokról, szexualitásról, a nő-férfi viszonyokról regélek.

Kik vannak még Dél-Pesten rapperek, akiket elismersz és akiket lesavaznál?

Dél-Pestről csak a Chuky barátomat ismerem a rapperek közül, többet nem is ismerek, úgyhogy nincs kiket savazzak, vagy elismerjek.

A trapban nyomulsz a jövőben, vagy más műfajokban is várhatóak tőled dalok?

A trap lesz a fő vonal a továbbiakban is, de várhatóak olyan dalok is, amik nem a teljesen full old school hangzásban íródnak, hanem a mostani new school hip hop hangzásra hajaznak. És úgy tűnik lesz egy élő zenés projektem is.

Énekelsz is?

Nem, nem szeretnék énekelni, a továbbiakban is csak rappelni szeretnék, viszont nagyon szívesen dolgoznék együtt dalszövegíróként énekesekkel.

Évente el lehet csípni egy-két fellépéseteket. Milyen feltételekkel hívhatnak el titeket a buliszervezők?

Ezt vágod?  Végre Otthon! - Gucci Mane szabadlábon

Nagyon szívesen fellépünk bárhol, ahova meghívnak minket, csak a buli költségeinek biztosítását várjuk el, úgy mint útiköltség, innivaló és a színpadi infrastruktúra biztosítása. A WHB és az Egyhatalom együtt nagyjából egy órás szettet rak össze ilyen alkalmakkor.

Motta Still fellépése a FlyStyle Talent Döntőjén
Motta Still fellépése a FlyStyle Talent Döntőjén a ZegZug szórakozóhelyen.

Csapatjátékos vagy, vagy magányos farkasként szereted jobban a zenélést?

Csapatban dolgozok, a csapatmunka híve is vagyok, de valójában sokkal jobban szeretek szóló számokban szerepelni, mint featekben, mert olyankor nagyobb a szabadságom és én alakítom a témát. Míg egy featnél a másik szereplő belerajzol a koncepciómba.

Mi a véleményed a jelenlegi magyar rapszakmáról?

Azt látom, hogy a pénz dominál. Ha van pénz, akkor bármit meg tudsz oldani és nagyon gyorsan előre lehet jutni. A zenék minőségéről meg az a benyomásom többnyire, hogy olyanok, mintha ezeket a zenéket, rímpárokat már hallottam volna. Nagyjából mindennek fénymásolat hatása van. A mostani rapperek már nem varázsolnak, mint a régiek. A mostani rap már nagyon átment a pop kultúrába. Sablonos, futószalagon gyártott az egész és nagyon kevés az egyedi hang.

Külföldiek közül kik a mérvadóak számodra?

Freddie Gibbs az nagyon erős. ASAP Ferg , ASAP Rocky , Drake akiket én nagyon csípek és szívesen hallgatok. Vannak egy számos előadók, akik ennek ellenére nagyon tetszenek. O.T. Genasis, Kanye West, YG, Tyga.

Rappelsz politikáról is?

Csak nagyon érintőlegesen, ahogy egy hétköznapi embert megérintenek a politikai történések. Ami a politikából lecsapódik a prolik világába, azt megfogalmazom a magam nyelvén, hasonlatokban. Van politikai tartalmú számom, amelyben a jelen helyzetet fikázom, mert ha valami nem jön be, azt ki is mondom.

Mit üzensz az olvasóknak?

Hogy keressétek zenéinket, infóinkat a csatornáinkon és hívjatok fellépésekre! Ígérem tajtékzóan megmozgatunk titeket.

Az interjút Bónyai Barbara készítette Motta Still-lel 2017. decemberében.

Fotók: Motta Still Facebook oldala

ElőzőKövetkező

Szólj be!