Interjú

11+1+1 kérdés és válasz – Animal Cannibals interjú

1989-ben alakult az Animal Cannibals. ’90 és ’95 között demokazettákat készítettek, majd ’95-től országos ismertségnek örvendenek a Warner-Magneoton-nal kötött szerződésnek és a „Fehéren fekete, feketén fehér” című albumnak köszönhetően. Vannak, akik szerint bohócrap, vagy egyenesen pop, amit csinálnak, de az vitathatatlan, hogy a kannibálok fiatalon beírták magukat a magyar zeneipar történelmébe és népszerűségük mai napig töretlen. Tavalyi „1111″ című lemezük apropóján kerestük fel őket 11+1+1 kérdéssel, utalva legutóbbi alkotásukra, múltra, jelenre, jövőre.

1. Igazi Miszter Oldszkúl mindkettőtök, régóta benne vagytok a hiphopban. Kazettás, cédés, netes korszak; mindben ott voltatok. Melyik volt leginkább hatással rátok?

Ricsipí: Mondhatjuk magunkat old school-nak, hisz közel 30 éve reppelünk. Egyes dalaink népszerűbbek lettek, másokat meg alig ismeri valaki. Csináltunk 13 nagylemezt, több, mint 50 videóklipet, több ezer fellépést, vannak szakmai és közönség díjaink. De ezek mind másodlagos dolgok. A legfontosabb, hogy olyat csinálhatunk, amit szeretünk csinálni. A szemünk és a fülünk állandóan nyitva, így érnek rendesen minket a benyomások. Van, ami hatással van ránk és van, ami nincs. Mostanában például sokáig csak figyeltük a trap, a twerk és a new core cuccokat. Aztán egyszer csak kipattant a fejünkből egy dal erről a témáról. Erről szól a “Nemér” című dalunk, amiből hamarosan videóklip is napvilágot lát.

Animal Cannibals – Nemér

2. Jó Faszik Klubja, Mega Sound System, satöbbi. Az akkori csapatok között nagyobb összetartás volt, mint a maiaknál?

Qka MC: Az akkori csapatok nehezebben szereztek tudomást egymás létezéséről, így leginkább a rapbulikon tudtunk találkozni, vagy informálódni. Léteztek anno is ellentéteket szülő témák: Vidék kontra Budapest, underground vs. mainstream, de mivel mindenki még csak “tanulta” a hip-hop-ot, így nagyobb volt a kiváncsiság, lelkesedés arra is, hogy az alappillérek (graffiti, break, dj-ing, Mc-ing, beatbox) minél többet tudjanak a másikról és eljárjanak egymás rendezvényeire.

Mára valóban picit megkopott a személyes kiváncsiskodás és egy picit az egyik műfaji alaptétel is: “Respect to the Old School”, de azért nem reménytelen a helyzet.

3. ’99-ben elkészült a „Mindenki”, majd 2009-ben az „Északon, délen…” című kollaborációs dal. Jelenleg össze tudnátok hozni ilyet, vagy annyira nagy a széthúzás, hogy lehetetlen?

Ezt vágod?  Fly Style Talent - Magyarország első interaktív hiphop tehetségkutatója

Qka MC: Picit pontosítok, ’98 és ’08, azaz egy évvel korábbi mindkettő. A klipjeik jelenhettek meg később. Mi elhatároztuk, hogy 10 évente szeretnénk egy műfaj-egyesítő korlenyomatot tető alá hozni.

Animal Cannibals km. Raphlexz, MC Gőz, Siska Finuccsi, Connection, Gabó, Funktasztikus, Raptorz, Hősök, Noryka, Poisy & Sub Bass Monster – Északon, délen…

Jövőre várható majd 2018-ban a következő. Mind a ketten írunk egy-egy névsort, hogy kit/kiket lehetne megkeresni, hogy sokszínű, hiteles mű álljon majd össze. Nemsokára összefésüljük a két listát, de ha valaki szeretne még ötletet adni, megtalál minket, hogy ne utólag kelljen kommentben tudatni a hiányérzetet.

4. Humoros arcok vagytok és ez a dalaitok többségében is érezhető. Emiatt sokan „bohócrappereknek” titulálnak titeket. Mit gondoltok erről?

Ricsipí: Megmondom őszintén, hogy még nem találkoztam azzal a kifejezéssel, hogy „bohócrap”. Rákerestem, és nem lettem okosabb 🙂 Na, mindegy. Végülis, mindenki olyan jelzőt használhat ránk, amit akar. Mi szimplán rap zenének gondoljuk azt, amit csinálunk.

5. Boom bap hangzás jellemezte a korai dalokat, az „Egy telepi srác napja” viszont ízig-vérig g-funk. Szerintetek van itthon létjogosultsága a westcoast hangzású produkcióknak?

Qka MC: Amennyire lehet, zeneileg is igyekszünk sokszínűek lenni, így ránk kifejezetten nehéz műfaji besorolást ragasztani.

Animal Cannibals- Egy telepi srác napja

A West Coast életérzés itthon sokkal inkább a szövegi tartalomban és a külsőségekben igyekszik követni a nyugati parti mintát. Csibész szövegek, gengszterkedés, öltözködés, kocsikkal pózolás. Manapság sok neten népszerű produkció éppen ezekkel az elemekkel hódít. Zeneileg nem érzem, hogy sikerült megérteni az ottani hangzás gyökereit, de ez nem is baj.

Mi hiszünk abban, hogy nem a milyenség, hanem a minőség a fontosabb egy dal megalkotásánál.

6. A beef, vagyis egymás fikázása, dalokban ócsárolása régóta népszerű a rapperek körében. Ellenetek is készült ilyen Ganxsta Zolee-ék felől. Mennyire kell ezeket komolyan venni?

Ricsipí: Rossz emberektől kérdezed! Hallottál már tőlünk beef-et vagy diss-t? Esetleg „fikázást”, ócsárolást? Van, akinek szüksége van ellenségképre, hogy tudjon alkotni. Mi nem ilyenek vagyunk, de nem ítéljük el azokat sem, akiknek lételeme a mások kritizálása. Nem vagyunk egyformák és ez így van jól.

Ezt vágod?  Havas Jon dublőrével forgatta klipjét a DSP

7. Az „1111″ albumnak, azon kívül, hogy 2016. 11. 11-én jelent meg, miért ez a címe?

Qka MC: Valójában egy munkacímnek indult ez nálunk, mert szeretjük a könnyen megjegyezhető dátumokat, és így év elején könnyű volt belőni a majdani megjelenést. Nem akartunk túl sok mindent mögé gondolni, de kiderült, hogy mégis tudtunk nem egy kapcsolatot találni ezzel a számmal.

Animal Cannibals 1111 album
Az Animal Cannibals 1111 című albumának borítója.

8. A lemezen felsoroljátok az ábécé hangjait, vagyis két dalnak ez a tartalma. Olyan is van, ami tüsszentések sorozata. Ezekkel mi volt a cél?

Ricsipí: Minden lemezünkön 19 dal található. Ezen a lemezen található egy igazi különlegesség, ami jó hosszúra sikeredett. Ez a Feat Mixtape, amely az eddigi közreműködéseinket egy 40 perces mixbe sűríti.

Animal Cannibals – Feat Mixtape

Sajna, több „megszokott hosszúságú” szerzemény nem fért már rá a CD-re. De azért bőven találni rajta hallgatnivalót! A felmodott ábécével egyébként az volt a célunk, hogy bárki készíthessen magának saját AC slágert. Nem kis meló, de neki lehet ugrani bátran! De egyébként hasonló „rövid dalokból” mi is csináltunk már magunknak új szerzeményt. Csak a képzelet szab határt!

9. ’96-ban az általatok prezentált Fila Rap Jam volt az első olyan hazai tehetségkutató verseny, ami kimondottan rap előadókkal foglalkozott. Mennyire segítette akkoriban egy ilyen verseny a feltörekvőket?

Qka MC: A tehetségekkel való törődés egy fontos dolog, és mi ezen belül is azt szeretjük a legjobban, ha mindenki a saját produktumával méretődik meg. Egy alkotó embernek fontos, hogy visszaigazolást kapjon arra, hogy jó úton jár, vagy sem. A megmérettetésen szerzett pozitív élmények nagyon nagy hatással bírnak egy-egy előadó további hozzáállására, pláne ha van utóélete is az ottani sikernek.

Qka MC és Ricsipí - Animal Cannibals
Qka MC és Ricsipí – Az Állat Kannibálok nevéhez, a mára legendás Fila Rap Jam-ek mellett több hip-hop tehetségkutató verseny is fűződik.

Mi anno videóklip készítéssel és lemezszerződéssel igyekeztünk ezt megoldani. Működött, és érezhető volt a hatása.

10. Mennyire segítik a mostani tehetségkutatók az új előadókat? Ti mivel támogatjátok manapság a kultúrát?

Qka MC: Mára sok minden átalakult. A tehetségkutatás ereje a televíziós produkciók mennyiségének köszönhetően alábbhagyott, de mi még naívan így is hisszük, hogy az igazi tehetség úgyis utat tör magának.

Ezt vágod?  Láncreakció a paksi reaktorban - Rawmatik interjú

Részünkről nem versenyek vannak, hanem egy heti 1 órás Tv-műsor, a 1LikeHipHop, ahol igyekszünk teret és lehetőséget adni megjelenésre a műfaj minden képviselője számára.

11. Az „Állam által szponzorált rapszakma” címmel készült videó arról szól, hogy az NKA mely rappereknek ad támogatást különböző produkciókra. A videóban ti is meg vagytok említve. Mi volt az első reakciótok?

Ricsipí: Leírtam a kommentbe, de a kedvedért Neked újra leírom 😉 Örültem neki és megköszöntem, hogy beszélünk a témáról. Jómagam számtalan alkalommal próbáltam személyesen, posztban, levélben, interjúban és egyéb formákban ezt a magyar hip hop társadalom felé bemutatni, de eddig csak néhány MC élt a pályázás lehetőségével. Régen azért „köpködtek” egyesek, mert valaki egy lemezkiadóhoz szerződött, aztán azok lettek „gázosak”, akiket egy szponzor pártfogol. Most pedig sok embernek nem tetszik, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nem csak rock, jazz, pop, népzene, világzene stílust, hanem rap zenét is támogatja. Sok száz millió támogatást kap a könnyűzene évente, több ezer pályázót segítve ahhoz, hogy minél magasabb színvonalú alkotást hozhasson létre (lehet ez dalszöveg, zene, stúdiófelvétel, videóklip, koncert, stb.). A magyar rap méltánytalanul alultámogatott a többi műfajhoz képest. Ennek az az elsődleges oka, hogy nagyon kevesen pályáznak. Alapszabály: aki nem pályázik, az biztos nem fog támogatást kapni. De az is ide tartozik, hogy nem mindenki kap támogatást, azok közül, akik pályáznak.

+1: Ricsipí! Most tegyél fel egy kérdést Qka MC-nek, mintha te lennél az interjú készítője!

Ricsipí: Qka, szerinted minden MC és rapcsapat ilyen Yo arc, hogy mindenkinek válaszol a kérdéseire?

Qka MC: Nem látok bele mindenkinek a fejébe, de úgy gondolom, hogy a műfajhoz hozzá tartozik az a fajta közvetlenség, hogy energiájukhoz mérten rendelkezésre állnak bárki számára, legyen az cikk, vagy csak egy vélemény más alkotásáról. Én így teszek majd a jövőben is.

+1: Qka MC! Te milyen kérdést tennél fel Ricsipínek, ha te lennél a riporter?

Qka MC: Te milyen kérdést tennél fel Ricsipínek, ha te lennél a riporter?

Ricspí: Pont ezt 🙂

ElőzőKövetkező

Szólj be!