Videó

Gabó, hazánk aranytorkú RnB énekesnője

Ha egy mondattal kellene bemutatni a kazincbarcikai származású Gabót, így jellemezném: a magyar RnB énekesnő, aki rengeteg rapdalban közreműködik… de sokkal több ennél.

Közreműködései az ezredforduló óta gyarapodnak

Sokkal több, hiszen a ’97-es underground rapbulik bőgatyás lányából igazi zenésszé fejlődött. Tanulmányait a kazincbarcikai Ádám Jenő Zenei Általánosban kezdte, amellyel párhuzamosan a város zeneiskolájában zongora- és tánctanulmányokat folytatott. Ezután felvételt nyert a miskolci Konzervatóriumba szolfézs-zeneelmélet szakra, majd az ELTE-n végzett karvezetés és szolfézs tanári szakokon. Jelenleg az Egressy Béni Zenei Gimnáziumban jazz zongora oktatáson vesz részt.

2000 óta számos közreműködése van; a raprajongók körében a 2008-as Animal Cannibals kollaboráció, az „Északon, délen” a legismertebb. Én még emlékszem arra is, amikor a Kamikaze nagylemezeken hallgattam a „Szocreál”, a „Stigmák”, az „Öngyilkos rímek”, és az „Otthon, édes otthon” című dalokban. De néhány Dózis dalban („Dózis”, „Kiszállunk”, „Differencia”) elhangzó sorát is fel tudom idézni tizenhét évvel ezelőttről. Aztán a „Szívvel, lélekkel” Funktasztikus track refrénje is kiemelkedő számomra, akárcsak TM „Sírjak vagy nevessek” dalában történő szereplése. Közreműködéseit még hosszasan lehetne sorolni.

Ezt vágod?  Új videó: IAMSU! - Spotlight

2:35-től hallható Gabó az AC 2008-as kollaborációs dalában

Amerikai himnusz Gabó módra és fellépés Method Man, Redman, meg Xzibit előtt

Gabó fellépései is rengeteg karakterszámot igényelnének. Lássuk azokat, amik szerintem a legérdekesebbek! A 2007-es Method Man & Redman koncert előénekese volt, szintén abban az évben előadta az amerikai himnuszt az And1 Mixtape Tour kosárlabdás rendezvénysorozat budapesti állomásán. 2009-ben az Xzibit koncert előtti beatbox show vendégszereplője volt, s a Borsodi Zenei Fesztivál Tehetségkutató versenyén különdíjat nyert a legjobb énekes kategóriában.

Gabó és az Amerikai Egyesült Államok himnusza

51 kis semmiség, zenekarok és új klip

2009-ben szerzői kiadásban megjelent az „51 kis semmiség” című albuma, zenekari kísérettel és Revolution beat-box közreműködésével. A Gabó and The Groovers azóta feloszlott, de szerves része a művésznő karrierjének, és büszkén vállalja.

Gabó jelenleg a Glamorous Company zenekar és a Gabó Acoustique duó tagja, ezek évek óta sikeresen működő formációk. Az énekesnőt az RnB és Hip Hop stílusukon kívül a jazz különböző alműfajai, valamint a kortárs magyar zene, és Mozart meg Schubert klasszikusai inspirálják.

Ezt vágod?  Nicki Minaj sellőként pózolgat új klipjében

Legújabb „rappes” klipje a „Megváltozol”. Ebben Geriskillz rappel, valamint a zenei rész is neki köszönhető. A basszust Eged Márton játszotta fel.

Gabó feat. Geriskillz & Eged Márton – Megváltozol

A cikk zárásaképpen ajánlott meghallgatni a „Kopott rímek”-et, melyben Funktasztikus a közreműködő, és egy tavalyi Bloose Brovaz produkciót.

A „Kopott rímek” eredeti Borsod funk! A klipben KisPeppino is látható

Tibbah közr. Gabó, Phat – Hajnal

ElőzőKövetkező

Szólj be!