Videó

Remy Ma és a Ribanc királynő

Remy Ma Lil Kim Wake me up video

Úgy látszik, Lil’ Kim visszatért egy másik raplady, Remy Ma oldalán. Talán a szólókarrier újraindulása sem várat sokat magára.

Remy Ma se ma kezdte

A Terror Squad-dal ismertté vált, és 2006-ban szólólemezt („There’s Something About Remy: Based on a True Story”) megjelentető rapdíva legutóbbi albuma a Fat Joe-val közös „Plata O Plomo”. A februárban kiadott albumról már írtunk rövid ismertetőt a 2017-es év elején megjelenő raplemezeket beharangozó cikk részeként. A korong címe magyarra fordítva „pénz vagy golyó”, ami Pablo Escobar mottója volt – a kolumbiai drogbáró döntés elé állította a törvény embereit, hogy kenőpénzt vagy halált választanak. Ebből már leszűrhető, hogy a hip-hopon belül Remy a gangsta rapet részesíti előnyben… de nem csak a szövegei gangstásak.

Nem csak vízipisztollyal lövöldözik

Lil Kim-mel közös klipjében („Wake Me Up”) is előkerül a fegyver, melyről később aztán kiderül, csak vízipisztoly – az egész dal önajnározó jellegű és kamu arcokat fikázó. 2007-ben viszont Remy Ma valódi fegyvert használt; rálőtt egy férfira. Remy állítása szerint az áldozat elrabolt tőle ezer dollárt, de annak tárcájában nem találtak pénzt a helyszínre kiérő nyomozók. A raphölgyet hosszas bírósági hercehurca után hat évre ítélték, majd 2014 nyarán szabadult.

Ezt vágod?  Ilyen rapalbumok várhatóak 2017 elején

Rapszövegeivel is többször célba talált, hiszen 2005-ben és idén BET díjat nyert a Legjobb Női Hip Hop Előadó kategóriában. Ezen kívül is vannak nyereményei, sőt két alkalommal Grammy-re is jelölték. Jövőre várható tőle a „7 Winters and 6 Summers” nagylemez.

Lássuk az új klipet, ami november 16-ai publikálása óta kilencmillió feletti megtekintést produkált! Utána érdemes tovább olvasni, mert Lil’ Kim is érdekes színfoltja a hip hop-nak.

Két maffia lady! Méregdrága ruhákban és sportkocsival pózolva osztják a rapet

Lil Kim és a rosszfiúk

Lil’ Kim neve valószínűleg sokatok számára ismerős. Ő az, aki ’94-ben közeli kapcsolatba került Notorious B.I.G.-vel, majd mellbedobással… khmm… nagy mellbedobással vágott bele a rapkarrierbe a Junior M.A.F.I.A. formációval. Szólóban a ’96-os „Hard Core”-ral debütált, melyen B.I.G. mellett Puff Daddy, Jay-Z, Lil’ Cease, Aaliyah, Jermaine Dupri, és a teljes Junior M.A.F.I.A. is közreműködik. A lemez jó kritikákat kapott, és világszerte ötmillió feletti eladásával a kor legjobb női rapalbumának számít. A „Not Tonight” remix változata felkerült a „Nothing to Lose” (itthon „Nekem 8”) című vígjáték filmzenei albumára és Grammy-jelölést kapott. Ezt követő két nagylemeze szintén jól fogyott („The Notorious K.I.M.” – hárommillió felett, „La Bella Mafia” – kétmillió felett), és Kim-et többször jelölték Grammy-díjra. A „Lady Marmalade”-ért, ami a „Moulin Rouge” című film egyik betétdala, s egyben közreműködés Christina Aguilera, Pink meg Mya mellett, sikerült elvinni első Grammy-jét. Ő volt az első és valószínűleg egyetlen sztár, aki egyik mellét szinte teljesen fedetlenül hagyva jelent meg egy díjátadón, nevezetesen az 1999-es MTV Video Music Awards-on:

Ezt vágod?  A nevük PoeNick, de Te ne lovagolj ezen!

Lil Kim MTV Video Music Awards 1999

A La Bella Mafia borítóján is sokat mutat, egy nadrágtartón kívül, felsőtestét alig takarja más

Lil Kim - La Bella Mafia borító

A modellként is tevékenykedő művésznő nem szégyenlős, s talán ezért nevezi magát Queen Bitch-nek vagyis Ribanc királynőnek – ha muszáj cenzúráznia, akkor leegyszerűsítve Queen Bee-nek, ahogyan ’99-ben alapított kiadóját. Debütáló lemezének egyik dalának címe is „Queen Bitch”, és az intro egy közösülés hangjait tárja hallgatói elé.

C. Delores Tucker demokrata politikus felháborítónak tartotta Kim szövegeit, és „gangsta pornó rap”-nek titulálta.

A „Queen Bitch”-hez egy ’69-es Roberta Flack dalból mintáztak, s ugyanezt használták egy évvel később az „I Can Love You” című Mary J. Blige dalhoz, aztán a Remy Ma-val közös új track-hez is.

A Queen Bitch ’96-ból…

…és az I Can Love You ’97-ből

Kim negyedik lemeze – „The Naked Truth” címmel – ugyancsak Queen Bee/Atlantic kiadvány, s bár hazájában félmillió alatti példányszámban kelt el, világszerte közel hárommilliót adtak el belőle. Kim az Atlantic kiadó gyér promócióját hibáztatta, amiért a 2005-ös album Amerikában gyengén teljesített, s nem társult többé a lemezcéggel. Négy könnyen felejthető mixtape következett, melyekből kettő nem is jelent meg hanghordozón, csak digitálisan letölthető formában.

Ezt vágod?  Havas Jon dublőrével forgatta klipjét a DSP

Kim is megjárta a börtönt

Magánélete neki sem zökkenőmentes. Többször ült bíróság előtt, volt, amikor marihuána birtoklás miatt, de olyan is, amikor ékszerrablás és testi sértés áldozataként. 2005-ben börtönbe vonult, mert kiderült, hogy egy korábbi lövöldözéses ügyben félrevezette a bíróságot, ezzel védve barátait. A hamis tanúzás miatt egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.
Remélem, hamarosan új lemezzel jelentkezik, és a Queen Bitch birodalma nem törik meg.

ElőzőKövetkező

Szólj be!