Videó

Dé:Nash és Gege új videóval hatástalanította a klímatagadókat

Dé:Nash feat. Gege - Gyár videó

A magyar hiphop bölcsész, értelmiségi alakulata ismét beizzította a hangszórókat egy Dé:Nash-Gege duó által előadott dallal. Műfajuk ezúttal is hol mókás, hol metszőn ironikus társadalomkritika, komikus, politikai hangvétellel előadott klímatudatos rap.

Dé:Nash feat. Gege – Gyár

A YouTube algoritmusai nem mindig ismerik fel az iróniát, de remélhetőleg a hallgatóság képes lesz ezt megtenni és nem a keményvonalas laposföldhívők és klímatagadók lájkjai juttatták a cumót a felkapott listára.

Bobafett A “keresztény”-nemzethy paradoxonista szekta (közveszélyes) büszke hívei című számánál például a YouTube nem tudta felismerni azt, hogy a szám irónia és az uszító szövegek pont a YouTube videómegosztó és a Facebook komment mezeiről kerültek ki, a dal pedig ezeknek a gyűlölködő, trollkodó ultrajobbereknek a kifigurázása, nem pedig egy migrikre, meg lipsikre uszító dal. A videó azóta sem érhető el a YouTube-on.

Bobafett – A “keresztény”-nemzethy paradoxonista szekta (közveszélyes) büszke hívei

Bobafett – A “keresztény”-nemzethy paradoxonista szekta (közveszélyes) büszke hívei from Bobafett on Vimeo.

Úgy tűnik, hogy részben a Bëlga, részben Krúbi nyelvezetét művelő, egyedi flow-jú Dé:Nash szatíráját átengedi a cenzúra párti videómegosztó mogul oldal és szerencsénkre átmegy a szűrőjükön. Kár is lenne, ha nem így lenne, ahogy Bobafett korlátozása is igen sajnálatos dolog.

Ezt vágod?  A hős Krúbi

Magas művészet De:Nash és Gege módra

A Gyárban Dé:Nash és Gege (aki már szóvicceken alapuló dalt is kreált) nagyon odarakta a legjavát. Igazi ál-trash gyöngyszem lett a közösük a magyar rap palettán. Szinte maradéktalanul felsorolják a klímaválsággal kapcsolatos magyar és nemzetközi közhelyeket, konteókat, belehelyezkedve a Magyarországot összeszerelő gyárnak átalakító agymosottak szerepébe. Magas művészet, amit csinálnak, ráadásul sem zeneileg, sem vizuálisan sincs semmi kivetnivaló a zseniális műben.

Kövessétek figyelemmel mindkét alkotó csatornáit, mert minőségi tartalmat találtok mindkettőn!

Dé:Nash egy humoros és éles eszű daliás figura, aki Krúbi Schmuck Andorról szóló közösében vált ismertebbé a nagyobb közönség számára. Azóta már egyfajta kultusz is épült köré és a Turul című álnemzeti rap-rege eposza óta állandó résztvevője a magyar hiphop életnek, bár eddig még csak 12 dalt töltött fel a csatornájára.

Ez a 12 dal azonban nem ezerszer hallott hiphop frázisok gyűjteménye, hanem egy művészi formába öltött szociológiai tanulmány, mint amilyen a Keresztes Hadjárat című is, amelyet barátjával, Krúbival követtek el.

Dé:Nash feat. Krúbi – Keresztes Hadjárat 2019

Brillírozó rímképletek, érzékeny, költői líra

A Slanguage és a Rímbiózis csapatokból is ismert Gege zenéi komolyabb hangvételűek, remek flow-val, mély gondolatokkal, éles meglátásokkal, brillírozó rímképletekkel, érzékeny, költői lírával. Saját csatornáján legutóbb egy vizuállal is megspékelt, kellemes, chilles közöst rakott ki, amelyet Lil Frakkal készítettek, de számtalan, jobbnál jobb számot találhattok csatornáján.

Ezt vágod?  Szóviccek Gege módra

Gege közr. Lil Frakk – E N G E D

Gege tavaly novemberben a Sör És Fűvel is pakolt egy olyat, ami számomra legalábbis, első hallásra a klasszikus hiphopok közé emelte a dalt. Meghatóan gyönyörű lett, az ember szíve megremeg az ilyen zenéktől.

Sör És Fű feat. Gege – Döntő

ElőzőKövetkező

Szólj be!