Interjú

Cartoon Rapwork – vissza a 2000-es évek meséihez

Szurok Cartoon Rapwork

Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően, pár kattintás után ma már bárki csemegézhet a jobbnál jobb hip-hop dalokból. Azonban a legtöbb előadó rendszerint a már jól bejáratott témákhoz nyúl, amelyek – valljuk be – kevés újdonsággal tudnak szolgálni a hallgatóknak. Elvétve azért akadnak egyedi és olykor igen meglepő koncepcióra épült szerzemények… Szurokkal beszélgettünk.

Szia Szurok, mutatkozz be légyszíves! Ki vagy, hol élsz, mióta foglalkozol zenéléssel?

Sziasztok! Üdvözlöm a kedves olvasókat! Szurok László vagyok, Monoron élek és már több, mint hét éve foglalkozom beatek, szövegek, zenék gyártásával. Első lemezem 2012-ben került feltöltésre, melyet négy év hallgatás után, kiegészítve, kézzel fogható formában is publikáltam. A „hallgatás” ideje alatt két évig Németországban dolgoztam fogtechnikusként, és lehetőségem adódott a tengerentúlon is kipróbálni magam a szakmámban.

Nyáron Cartoon Rapwork néven új albumod jelenik meg, amely nem mindennapi konstrukciót képvisel. Mesélnél erről?

Persze! Hol is kezdejem? A Cartoon Rapwork egy olyan cd, amely a régi Cartoon Network-ös mesék főcímdalait foglalja magába (természetesen hip-hoposított formában), valamint általam a mesébe belelátott tartalmat közvetíti a hallgatók irányába! Vegyünk egy példát, mondjuk olyat, ami még nem került feltöltésre. A Scooby-Doo főcímdal adott volt, egy régebbi szériának a dallamához nyúltam, amit sikerült az én igényeimnek megfelelően feltuningolni. A mese hosszas tanulmányozása után azt vettem észre, hogy majdnem minden rész végén valami természetfeletti lényről húzzák le a maszkot, ami alatt egy emberi arc bújik meg. Ebből következik az, hogy az ember már a szemének se hihet, mert már minden az emberek kezében van, és saját maguknak kreálják a bajt.

Ezt vágod?  Csut - Dialektikám (ezRAP!TV)

Ez csak egy példa volt, de minden zene konstrukciója így állt össze. A már feltöltött zenék alatt a leírásban mindig kifejtem a cselekményt, ami megihletett! Akit mélyebben érdekel a téma, annak ajánlom figyelmébe!

Szurok – A laborom

Honnan jött az ötlet, hogy az aktuális társadalmi problémákat rajzfilmek bevonásával boncolgasd?

Az ötlet az onnan jött, hogy láttam a tv-ben egy animációt, nem emlékszem pontosan a címére, de nem sok értelmét láttam. Olyan zavaros volt a története, hogy felnőtt fejjel nem tudtam követni az eseményeket! 3d-be forogtak különböző bonyolult karakterek, akik öt percen keresztül három mondatot beszéltek, és akkor is egymás szavába vágtak! Ekkor jött a gondolat: A mai gyerekeknek ez a mese? ..mert ez elég gáz! Amikor mi gyerekek voltunk, még ha nem is fogtuk fel azzal a fejjel, de a meséknek volt mondanivalójuk, tanító jelleggel bírtak, és egyszerű, letisztult üzenetet közvetítettek. Ezen a gondolatmeneten elindulva jutottam arra a következtetésre, hogy ha az általam kívánt mondanivaló közös nevezőre jut a mesékkel, akkor ezeket az üzeneteket én is átadhatom.

Ezt vágod?  A hip hop az egyik legmeghatározóbb szubkultúra - Interjú a BP Underground Hip Hop dokumentumfilm rendezőivel

A lemez megjelenéséig havonta egy dalt töltesz fel a piros videómegosztóra, ahol immáron 3 is fent van. Összesen hány trekk lesz hallható az albumon? Lesznek-e közreműködők, illetve készülsz-e extra tartalommal?

A lemezen összesen 15 zene kapott helyet, amely magába foglalja az intro-t, valamint az outro-t is, azaz 13 mese feldolgozását lehet tőlem hallani. Ez a lemez már alapból egy közreműködőmentes projektnek indult, azonban akadt két olyan fázis, melyet jobbnak láttam szakemberre bízni. Ilyen volt a felvétel és a keverés! Bár az emberek mást gondolnak a közreműködő fogalom hallatán, nekem ha mégis kellene valakit mondanom, aki közreműködött, az Pez cimborám, a P20 Records stúdióból! (Na meg az energiaitalok!)

Ha extrának számít az, hogy ez az első olyan magyar rap-lemez amely mellé egy sorsolás keretein belül a a hallgatók a kedvenc mesefigurájukat is a magukénak tudhatják, akkor igen, készülök még extrákkal!

Szurok – Mai lányok

Kézzelfogható vagy online párti vagy?

Én még mindig a kézzel fogható formátumot részesítem előnyben! Nekem is számtalan lemezem van itthon közreműködőktől, zenésztársaktól, és valahogy van egy feeling-je annak, hogy fizikailag is birtokolhatod azt a terméket, amelyen kedvenc előadód dallamai csendülnek fel, nem is beszélve a borítóról, és a friss cd illatáról!

Ezt vágod?  Fordul a kocka - Gotti interjú

Honnan tudják a Cartoon Rapwork-öt megrendelni a hallgatók, illetve van-e lehetőség előrendelésre?

Szurok - Cartoon Rapwork cd borító

Az előrendelések már most is folyamatosan érkeznek! Egyelőre a Szurok Facebook oldalnak küldött privát üzenetbe lehet cd-t foglalni, de napokon belül elkészül az a weboldal, ahol a hallgatók adataikat megadva megrendelhetik a Cartoon Rapwork cd-t! Természetesen ezt az oldalt, amint elkészült publikálom.

Utolsó szó jogán?

Köszönöm a hallgatóknak a pozitív visszajelzéseket. Tartsák meg ezt a szokásukat más előadókkal szemben is, mert olyan energiabombát ad az adott előadónak, hogy egyre jobbat, igényesebbet, kreatívabbat akar kiadni a keze közül. És ez szerintem nekik is jó.

Nektek pedig köszönöm a lehetőséget! Megyünk tovább! Legyen mindenki résen 🙂 Omlette du fromage!

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a továbbiakban!

Készítette: Sneez

ElőzőKövetkező

Szólj be!