Interjú

Havi körkérdés – Melyik a 2017-es év legjobb albuma és klipje?

Az ezRAP szerkesztősége válaszol. Ezentúl ezt minden hónapban eljátszuk. A „Melyik a 2017-es év legjobb albuma és klipje” kérdésnél fontosnak tartom megemlíteni, hogy egyikünket sem befolyásolta a lemezeladási ráta vagy a klipek nézettségi száma. A cikk szubjektív véleményeket szemléltet.

Haklik Tamás szerint…

Legjobb album: Faith Evans & The Notorious B.I.G. – The King & I

Faith Evans and Notorious BIG The King and I album cover

Egyszerűen hibátlan, és jó hallani a Brooklyn-i legendát, meg Faith kiváló énekhangját. Bővebben itt olvashattok róla.

Legjobb klip: Hopsin – Ill Mind of Hopsin 9

Mondanivaló, operatőri munka, szereplők szempontjából is tökéletes, ahogyan korábban megírtam egy cikkemben.

Tony kedvencei…

Legjobb album: Kendrick Lamar – DAMN.

Kendrick Lamar DAMN. cover

Legjobb klip: Evidence – Jim Dean

Ezeket kamáztam nagyon.

Chris May favoritja…

Legjobb album: Wu-Tang Clan – The Saga Continues

Wu-Tang Clan - The Saga Continues album cover

Nálam az év albuma „díjat” ez vitte el, felülmúlta a számomra elvárt szintet.

Legjobb klip: Tirpa – Bukott Bálvány

Egyértelműen az év klipje. Örülök annak, hogy hosszú idő után „a Baltás” zenei videóban is megcsillogtathatta előadói képességét.

Molnár Márky véleménye…

Legjobb album: Eminem – Revival

Eminem Revival album cover

Lemezekből szerintem nem lehet kihagyni Eminem “Revival” albumát. Nem kőrap, aláírom, de egy jól felépített album, amit várhattunk M&M-től!

Legjobb klip: Yelawolf – Row Your Boat

Említésre méltó klip. Nagyon jó ötvözete az igazi rapnek és a lágy, poposabb rocknak. Imádom!

Rawmatik kedveltjei…

Legjobb album: Heavy Metal Kings (Vinnie Paz & Ill Bill) – Black God With The Devil, DJ Low Cut – Dead End, M-Dot – Ego and the Enemy

Heavy Metal Kings (Vinnie Paz & Ill Bill) - Black God With The Devil

DJ Low Cut - Dead End

M-Dot - Ego and the Enemy

Legjobb klip: Evidence – Jim Dean

Na, még egyszer!

Bónyai Barbara szerint…

Legjobb album: Snoop Dogg – Neva Left

Snoop Dogg - Neva Left album cover

Nekem ez a 2017-es kedvenc, mert visszatért a jó kis g-funk Snoop-unk benne, és ugyanolyan jó, mint eddig. Nagyon örülök, hogy a jelek szerint lemondott a reggae terveiről. Az albumról a kedvenc számom, főleg a mondanivalója miatt a “Let Us Begin” KRS-One vendégszereplésével. Itt olvashattok bővebben az albumról.

Legjobb klip: Tommy Cash – Surf

Ez a kedvenc 2017-es klipem, mert annyira artisztikus és nagyon jól egybevág a zenével. Profi és beteg cucc!

Jolie ajánlása…

Nem szeretnék, és talán nem is tudnék kiemelni 2017-ből egy albumot vagy videóklipet. Ajánlani szeretnék a kedvencek közül.

Legjobb album: DJ Quik & Problem – Rosecrans

Azt talán nem kell mondanom – itthon a legtöbben tudják –, hogy nagy west coast, azon belül is g-funk fan vagyok, és nem csak Kalifornia, hanem az egész világ tekintetében. Sok előadóval akár személyes kapcsolatot is ápolok. A west coast-ról figyelmetekbe ajánlom DJ Quik és Problem közös albumát, a „Rosecrans”-t, ami szerintem egyáltalán nem kapott akkora figyelmet, mint amekkorát érdemel. Pedig a lemezen nagyobb nevek is közreműködnek, mint The Game vagy éppen Wiz Khalifa.

Emellett egy 1996-os lemezt is melegen ajánlok, ugyanis a kedvenc csapatom, a Foesum bemutatkozó lemezét 2017-ben újra kiadták Japánban. Ebből a csapatból például Mnmsta-val évente váltunk pár sort egymással. Gondolom, sokaknak semmit nem mond a Foesum, de elég annyit mondjak, hogy Dr. Dre előtt, Snoop Doggy Dogg is az ő induló kiadójuknál rappelt először. Erről még a gigasláger „Nuthin But A G Thang”-ben is megemlékezik: “Perfection is perfected, so I’ma let’em understand”, de erről majd egy később cikkben…

Íme az említett Foesum dal Snoop közreműködésével!

Legjobb klip: DJ Go – For Life (feat. Kayzabro)

Klip terén a japán DJ Go „For Life” című dalához készült videót ajánlom. Japánban igazi g-funk bombák születnek, és nagyon éltetik a stílust. Innét a kedvenc bandám a DS455, aminek egyik tagja, Kayzabro működik közre ebben a dalban. A videó egy egyszerű lifestyle videó, de tökéletesen hozza a west coast, kaliforniai életérzést, ezért is ajánlom. A dal DJ Go 2017-ben megjelent „Still Blue” nagylemezéről való, amit szintén érdemes meghallgatni.

Engedjétek meg, hogy egy dalt is a figyelmetekbe ajánljak! 2017-ben jelent meg a Northwest Players „Wild Style West” című lemeze. A korong sem rossz, de a nyitó track az egyik kedvenc dalom lett 2017-ből. Ez a Rappin 4-Tay-jel (aki egyébként szintén nagy kedvencem) közös „Full throttle”, ami akár 4-Tay ’90-es évekbeli slágerének, a Players Clubnak (aminek a témáját amúgy én is feldolgoztam) is lehetne a folytatása. A g-funk még mindig itt van!

Northwest Players feat. Rappin 4-Tay – Full throttle

Wales őket respektálja…

Legjobb album: BlabberMouf – Da Flowin’ Dutchman

BlabberMouf szinte minden zenéje hűen hozza az aranykort, de mégis egy friss figura, aki igazán jókat pörget és a dinamikus flow, amit hoz, verhetetlen nálam. Az új lemez is nagyon benga lett, amit egyébként végighallgattam vele az instagramján egy promo live adás keretein belül is, miután megjelent.

Legjobb klip: Ice Cube – Good Cop Bad Cop, Banga – Világkép

Ice Cube „Good Cop Bad Cop” klipje szinte olyan, mint egy kisfilm. Az egyik legjobb minőség szerintem, nem mellesleg az egyik kedvenc előadóm.

Magyar klipek közül ez fogott meg a legjobban. Banga „Világkép” című videója azért a legjobb szerintem, mert sokat beszélgettem a sráccal és annyira hűen hozza magát meg az életét a szövegeiben, hogy az nem piti. Mindezt egy jó hangzásvilágba burkolva.

Februárban új körkérdéssel jelentkezünk.

ElőzőKövetkező

Szólj be!