Videó

Funktasztikus, a rapfegyver ismét telibe talált

Funktasztikus Periféria videó

Funktasztikus korábbi nevein Funk N’ Stein illetve Interfunk neve garancia, ha a leplezetlen igazság gyorstüzelő rímekkel előadott himnuszaira vágyunk.

Az elnyomott rétegek hangja

Személye és zenéje egyaránt megosztó, az ő világában nem keveredik az olaj a vízzel. Tűpontos, kíméletlen ítéletei a rap szcénát két oldalra állítják. Az egyik oldalon a megélhetési hiphopperek állnak, a másik oldalon pedig a megalkuvásra képtelen, elhallgatott, lecenzúrázott szabadságharcos rapperek. Funtasztikus az utóbbi oldalon áll.

Életműve koherens, egyöntetű és géniuszi. Az elnyomott rétegek hangjaként megnyilvánuló kelet-magyarországi rap veterán társadalomkritikus üzenetei a hiphop alapeszményeinek felelnek meg és ebben nem ismer megalkuvást. Ennek megfelelően ő nem számíthat sem NKA pályázati, sem Máté Péter-, Fonogram-, sem egyéb állami díjakra. Művészetét csaknem teljesen önerőből és a rajongóinak szeretetéből alkotja töretlenül magas zenei és tartalmi színvonalon a kilencvenes évek közepe óta.

Eleve nem fekáliával gurigázott már pályája elején sem, sőt még a rakoncátlan Mr. Bustából (aki manapság Tetovált Bunkóként oltja le a neki nem tetszőket) is a legjobbat hozta ki közös Kamikaze-s éveik alatt, mégis, ahogy telnek az évek, Funktasztikus egyre mélyebb, kimagaslóbb és érettebb műveket pakol nagylelkűen az igényesebb rap-imádó közönség elé.

Funktasztikus – Bitch Please

Az elmúlt hetekben rakta ki egy régebbi vlogjának home videós kollázsát Bitch Please címmel, majd nem sokkal ezután robbantotta legújabb hiperkritikus dalának klipjét, a Perifériát, amin az aranytorkú Gabó énekli a vezérmelódiát, akiről ebben a cikkben bővebben is olvashattok.

Ezt vágod?  Nevenincs Essemm kollaboráció

Sixfeet és Bobafett az oldalán

Természetesen vannak mások is a mezőségi rapmester szellemi oldalán, ez alkalommal mindenképpen megemlíteném a régebb óta Funkkal együttműködő, mélyérzésű és éles meglátásairól elhíresült Sixfeet-et, aki ehhez a számhoz is nagyon jól kidolgozott, nehéz és melankolikus hangvételű, komor alapot készített és a nyíregyi tacskóista, világpolgár, rendszerkritikus Bobafettet, akivel Funktasztikus tavaly készített is egy közös nótát, sokunk örömére.

Funktasztikus és Bobafett – BobaFunk

Funktasztikus – Pénz

Sixfeet nem először ír pacek alapot Funknak. Tavaly jelent meg a Pénz, mely a rapszakma prostituálódását vesézi ki.

A videó leírásában üzent a zenész hiphopper kollégáinak prózában megfogalmazva:

“Régóta próbálnak mások olyan bélyegeket rámsütni (és arra a földalatti értékrendre amit képviselek), amik egyáltalán nem fedik a valóságot. Az egyik lehető legjobb dolognak tartom azt ha tehetséges emberek sok pénzt tudnak keresni azzal, amit szeretnek csinálni. A vállalható forrásból kapott szponzorációt sem találom ördögtől való dolognak. “Kell a della, de nem minden áron.” Itt főleg a hazai kormányzati támogatások (NER felé lojalitást megkövetelő) szétosztására gondolok, ami teljesen meghatározza és megosztja évek óta a szakmát. A rap, a többi műfaj között is ezen a téren sajátságos besorolasú, mivel szövegközpontú és ezért a legjobban véleményformáló is lehet. Számomra ez elvi kérdés. (De azt is tudom hogy bizonyos nyugat európai országokban ezeknek a pénzeknek a kiosztása ésszerűen és jól is tud működni.) A második verzében főleg azt a témakört járom körbe, hogy hogyan is változtatja meg az embereket a siker és a vele járó anyagi jólét, nyakon öntve a tőlem megszokott szarkazmussal és fanyarsággal. Külön ajánlom az elvtelen, kiégett rapsztároknak, csicskásaiknak és az undergroundnak hazudott hatereknek.”

Funktasztikus – Ízig-vérig

A tavaly megjelent Ízig-vérig című oltásdinamit alapzenéje is Sixfeet alkotása. Úgy tűnik a két alkotó szerencsésen tud egymással dolgozni, lerombolva ezzel a ténnyel azt a híresztelést is, mely szerint Funktasztikus túl nehéz ember, akivel nem lehetséges együtt működni, ahogy azt már nem egy államilag finanszírozott rap kollégája állította. Az a gyanúm, hogy ezek a kritikák azért fogalmazódhattak meg Funk felé, mert Funk metsző, felelősségrevonó kritikáját nem bírták testközelből az érintettek.

Ezt vágod?  Delinquent Habits - A spanglish rapperek újra Budapesten

Funktasztikus és Sixfeet együtt az Örök télben

Sixfeettel készült olyan közös produkciójuk is már, ahol mind ketten rappelnek Funkkal, mint például ebben az Örök Tél című drámai alkotásban.

Funktasztikus üzenete a Periféria debütálása után

A Periféria debütálása után nem sokkal újabb felháborodott kiírást intézett Funktasztikus a közönség felé:

“Ha valaki szóvá meri tenni azt hogy autokrácia alakul(t) ki kis hazánkban, az már egyből “politikai hiszti”. Libsi duma, értem. A háttérben járványként terjesztik az elvtelenséget, sőt, elvárás lett közöttük. De amikor szembesítik őket, akár csak egy politikussal közös szelfi miatt, akkor is terelnek. Legalább ennyi pénzért felvállalhatnák nyilvánosan is azt hogy Fidesz bérencek lettek és hozzá járulnak egy ország szellemi, anyagi, és mentális leépüléséhez. De még azt sem. Jellem bajnokok. A legtehetségtelenebb ripacsok játszanak főpapot, mögöttük tolonganak a Máté Péter díjra áhítozók, hasonszőrű, zeneileg középszerű, műfaj kisajátítók, akik még érdekeltek egy közeg teljes becsatornázásán. Interjúkban, vlogokban, dokumentumfilmekben mosdatják őket, megy a nagy magyar hip-hop történelem hamisítás. Mondjuk abban igazuk van hogy ők egyfajta korlenyomatok. Egy hálátlan, kirekesztő korszak gonosz, megalkuvást hirdető, vamzer bohócai. Vágom hogy a “rappesek” zömének meg amúgy minden mindegy, mert szinte lövésük sincs semmiről, ami nem tetoválás, autó vagy étrend-kiegészítő.”

Funktasztikus
Dél-Borsod, Fanyarország, Periféria

ElőzőKövetkező

Szólj be!