Zene

8 kultikus női rapper/rapcsapat Nőnapra hangolva

Március 8, avagy Nőnap alkalmából szóljon a csajrap, illetve a csajrapről ez a cikk!

II Tru – A női Bone Thugs

II Tru női rapcsapat
Jhaz és Brina, vagyis az II Tru női rapduó.

A clevelandi Bone Thugs N Harmony felfedezettjei a ’96-ban kiadott „Family Scriptures” című Mo Thugs nagylemezen mutatkoztak be, amely a Bone Thugs tagok kiadójának debütáló válogatásalbuma. A „Ghetto Bluez” Layzie Bone-nal, a „Welcome To My World”, illetve a „II Tru” bizonyítja, hogy méltó helyük van a „családban” és a midwest (USA középnyugati része) hip hop értékesebb előadói között. A ’97-ben megjelent „A New Breed of Female” debütalbum sajnos meg sem közelítette a „Family Scriptures” sikereit. Még szerepeltek a Mo Thugs lemezcég második válogatásán a „Pimpin’ Ain’t Easy”-vel, s azóta síri csend honolna körülöttük, ha a rajongók nem éltetnék múltbeli dalaikat.

Mo’ Thugs – Ghetto Bluez

JJ Fad – Eazy-E old school csajai

JJ Fad Supersonic The Album vnyl

A Los Angeles-i JJ Fad (Juana, Juanita, Fatima, Anna, and Dania, később Just, Jammin’, Fresh and Def) az electro hip hop női úttörőjének számító csapat. A Ruthless Recordsnál, vagyis Eazy-E kiadójánál készítették el mindkét nagylemezüket (Supersonic – 1988, Not Just a Fad – 1990). Az albumok producerei nem mások, mint Eazy-E, Dr. Dre (ő csak az elsőn), DJ Yella és Arabian Prince (utóbbi is N.W.A tag volt rövid ideig). Lényegében a „Supersonic” munkálatai kövezték ki az utat az N.W.A későbbi sikereihez, hiszen a stúdióban eltöltött idő csak jobban összekovácsolta a tagokat. A hölgyek kultstátuszba emelkedését mi sem jelzi jobban, mint az ezredforduló utáni jó néhány rapdalban hallható utalás a „Supersonic”-ra, például Eminem „Rap God”-jában! („Lyrics comin’ at you at supersonic speed”)

JJ Fad – Supersonic

Foxy Brown – Hardcore rap, morfium és rendőrbántalmazás

Foxy Brown - Ill Na Na
Foxy Brown Ill Na Na lemezének borítója meglehetősen szexire sikerült.

Tizenhét éves volt, amikor első lemeze, az Ill Na Na (1995) megjelent, s macskaszemeivel meg mély dekoltázsával a kor hip hopjának szexszimbólumává vált Lil Kim mellett. Kimmel sokáig barátok voltak, majd az évek során kapcsolatuk rivalizálásba csapott át – egyébként nem ő az egyedüli rapper, akivel Foxy összeakadt, Queen Latifah, Remy Ma, Ja Rule és Kurupt is a „feketelistáján” szerepel. Eddigi karrierje alatt három szólóalbuma jelent meg, a Broken Silence-t (2001) Grammy-re is jelölték. Szintén megkerülhetetlen kiadvány a ’97-es The Firm album, mely Nas-zel, AZ-vel és Nature-rel közös, egylemezes projektje. A brooklyn-i lady harmadik lemeze elkészülését követően szinte csak magánéleti botrányaival hallatott magáról, ugyanis bevallotta, hogy depressziós, és morfium nélkül nem tud létezni. A rehabilitációt követően, 2002-ben bíróság elé került, mert gyomron ütötte az őt igazoltató rendőrnőt, s nem ez az utolsó eset, hogy Foxy kikelt magából. Idén várható a King Soon Come című lemeze; tizennyolc év hallgatás után remélhetőleg ismét a raptudásával mutatja meg agresszív énjét.

Ezt vágod?  Rapper költők - Aciid és Saabzero

Foxy Brown feat. Jay-Z – Ill Be Good

Deadly Venoms – Csajok a Wu családból

A Deadly Venoms az egyetlen olyan női rapcsapat, amelyik a Wu-Tang Clannal társult. 1997-ben N-Tyce, J-Boo, Champ MC és Finesse alapította a bandát, s rövid ideig Lin Que is tag volt, de üzleti nézeteltérések miatt kivált az együttesből. Három albumuk jelent meg, és a dalok többsége totál olyan stílusú, mintha Wu-Tang-et hallgatnál női MC-kel. Szerepeltek a kosárlabdasztár Shaquille O’Neal ’98-as „Respect” című albumán, és N-Tyce közös dala Method Man-nel („Hush Hush Tip”) szintén figyelemre méltó alkotás. Champ MC ‎”Ghetto Flava” című szólólemezét is csak ajánlani tudom, ’93-as real hip hop fíling, boom bap és G-funk zenékkel egyaránt.

Deadly Venoms – Bomb Threat

Oaktown’s 3.5.7 – MC Hammer felfedezettjei

Eredetileg MC Hammer énekesei és táncosai voltak, majd rap együttessé fejlődtek. Flow-jukkal szinte teljesen lemásolták mentorukat, és a klipek könnyed hangulata meg tánckoreográfiái is Hammer-t juttatják eszembe. Két albumuk jelent meg; a „Wild & Loose” ’89-ben, a „Fully Loaded” ’91-ben. Továbbá szerepeltek a The West Coast Rap All-Stars ‎kollaborációs maxin, a „We’re All In The Same Gang”-en.

Ezt vágod?  G-Eazy x Blueface - West Coast

Oaktown’s 357 – Juicy Gotcha Krazy

Salt N Pepa – Beszéljünk a szexről!

A raptörténelem legelső és egyben legsikeresebb női rapcsapata. Ők voltak az első olyan rapbanda, melynek minden tagja, még a DJ is nőnemű. 1987-es „Push It” című kislemezük több országban előkelő helyre került a slágerlistákon, és a debütáló Salt N Pepa nagylemez hazájában platina-, Kanadában aranystátuszba került. További négy albumuk szintén nagy sikert aratott, minimum aranylemezzé vált, sőt a ’93-as Very Necessary ötszörös platina lett az USA-ban. Világszerte 15millió lemezt adtak el. Több alkalommal jelölték őket különböző díjakra, s egyszer bezsebelték a Grammy-t, ’94-ben a „Whatta Man” klipjéért pedig három versenykategóriában is MTV Video Music Award szobrocskát nyertek.

Salt N Pepa feat. En Vogue – Whatta Man

Az említett dalok mellett a „Let’s Talk About Sex!” is világszerte sikernek örvendő produkció. Ennek témája a biztonságos szex, s eredetileg „Let’s Talk About AIDS” volt a címe.

Salt N Pepa – Let’s Talk About Sex

Magyar vonatkozása is van a dalnak. Az Emergency House (MC Ducky, U-Kry, Herbie) harmadik lemezére, az E.H. 3-ra elképszítette a dal magyar átiratát “Ez Legalább Szex” címmel.

Emergency House – Ez Legalább Szex

Monie Love – London rádiós műsorából az amerikai rapfanok füleibe

A London-i Monie először tizennyolc évesen, a Jus Bad rádióműsor egyik vezetőjeként prezentált hip hop-ot. A zene mindig közel állt hozzá, hiszen apja jazz-muzsikus. Monie-ra nagyon nagy hatással volt Queen Latifah zenei munkássága, s tőle kapott segítséget, hogy lemezszerződéshez jusson. Debütáló albuma – a „Down to Earth” – megjelenése előtt közreműködött a Jungle Brothers és a De La Soul egy-egy dalában. Majd az igazi áttörést a „Monie in the Middle” és az „It’s a Shame” jelentette, ezeket az örökzöldeket Grammy-díjra jelölték. Második nagylemezén („In a Word or 2” – 1993) Marley Marl és Prince is közreműködött. Monie lényegében a rapnek köszönheti, hogy elhagyhatta Európát; jelenleg Miamiban él, négy gyermek egyedülálló anyjaként.

Ezt vágod?  Emlékezünk Ol' Dirty Bastard-ra, a Wu-Tang legendára

Monie Love – It’s A Shame

Roxanne Shante – Aki már 14 évesen mikrofont ragadott

A New York-i Queens negyedből származó Roxanne már tizennégy évesen elkezdett rappelni. Freestyle csatákon kezdte, aztán tehetségére felfigyelt Marley Marl, felkarolta, s utat nyitott számára a siker felé. A Cold Chillin’ Records szupercsapatának, a Juice Crew-nak egyetlen női tagjaként hamar hírnevet szerzett magának. Sok-sok kislemez mellett csupán két szólóalbumot bocsátott ki („Bad Sister” – 1989, „The Bitch Is Back” – 1992), de ezek ma is nagy kultusznak örvendenek. Bár a ’90-es évek közepe óta nem beszélhetünk aktivitásáról, hatása a hip hop-ra vitathatatlan, olyannyira, hogy „Roxanne Roxanne” címmel filmet készítettek életéről. A mozifilm premierje 2017-ben volt a Sundance Filmfesztiválon, és sajnos azóta sem jutott el hivatalos formában Magyarországra. A filmről korábban itt írtunk: Roxanne Roxanne film

Roxanne Shante feat. Biz Markie & Grand Daddy I.U. – Dance To This

Természetesen még órákon keresztül lehetne sorolni a jobbnál jobb női rapelőadókat és érdemeiket, de nem regényt akartam írni róluk. Jó hír viszont, hogy tervben van a cikk folytatása. Egy hét múlva ugyanitt!

ElőzőKövetkező

Szólj be!