Film

Oscar-t kapott Spike Lee új filmje, a BlacKkKlansman

Spike Lee rendező

Amikor egy afroamerikai rendőr leszámol a Ku Klux Klan-nal, az díjat érdemel.

Spike Lee 1983 óta több mint 35 filmet készített, s legújabb alkotása Oscar-díjas lett. Korábban számos alkotását jelölték különböző díjakra, de a BlacKkKlansman – hazai alcímén Csuklyások – az, amelyik az Oscart is bezsebelte, mégpedig a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában.

Az igaz történeten alapuló film története röviden annyi, hogy Ron Stallworth, egy afroamerikai nyomozó Colorado Springs-ben beépül a Ku Klux Klán helyi szervezetébe, miután olvassa hirdetésüket és tagnak jelentkezik. Mivel feketeként személyesen nem találkozhat a csoporttal, egy másik nyomozó, Flip Zimmerman vesz részt a találkozókon.

Az eredeti sztori több változtatáson ment keresztül, például Zimmerman a valóságban nem volt zsidó, tehát Spike Lee és két társa a forgatókönyv írása során dramaturgiai okokból kicsit korrigált a karaktereken és az eseményeken, Ron Stallworth 2014-ben kiadott, regényesített tapasztalatain – ugyanis a nyomozó saját könyve volt a forrás (ha érdekel titeket, tavaly óta Magyarországon is kapható).

A BlacKkKlansman, magyar címen Csuklyások előzetese

A film főszereplője John David Washington, aki nem más, mint Denzel Washington fia, s korábban amerikaifutball-játékos volt. Az atyai tehetségű John David többek között Rza Love Beats Rhymes című filmjében is játszott már, de ez az első igazán komoly, nagy szerepe.

Ezt vágod?  Common az első rapper, aki Emmy-, Grammy- és Oscar-díjat is bezsebelt

John David Washington, mint NFL játékos (10-es mezben)

A BlacKkKlansman 2018-ban Nagydíjat nyert a cannes-i fesztiválon, mely a gála második legrangosabb díja az Arany Pálma után. Ha most ismerkedtek Spike Lee filmjeivel, szerintem a Nepperek (Clockers – 1995) cíművel érdemes kezdeni; a megszokott műveinél keményebb krimiben az ONYX-os Sticky Fingaz és Fredro Starr is színészkedik.

A BlacKkKlansman, Csuklyások film magyarországi forgalmazója az UIP Duna Film.

ElőzőKövetkező

Szólj be!