Film

Oscar-t kapott Spike Lee új filmje, a BlacKkKlansman

Spike Lee rendező

Amikor egy afroamerikai rendőr leszámol a Ku Klux Klan-nal, az díjat érdemel.

Spike Lee 1983 óta több mint 35 filmet készített, s legújabb alkotása Oscar-díjas lett. Korábban számos alkotását jelölték különböző díjakra, de a BlacKkKlansman – hazai alcímén Csuklyások – az, amelyik az Oscart is bezsebelte, mégpedig a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában.

Az igaz történeten alapuló film története röviden annyi, hogy Ron Stallworth, egy afroamerikai nyomozó Colorado Springs-ben beépül a Ku Klux Klán helyi szervezetébe, miután olvassa hirdetésüket és tagnak jelentkezik. Mivel feketeként személyesen nem találkozhat a csoporttal, egy másik nyomozó, Flip Zimmerman vesz részt a találkozókon.

Az eredeti sztori több változtatáson ment keresztül, például Zimmerman a valóságban nem volt zsidó, tehát Spike Lee és két társa a forgatókönyv írása során dramaturgiai okokból kicsit korrigált a karaktereken és az eseményeken, Ron Stallworth 2014-ben kiadott, regényesített tapasztalatain – ugyanis a nyomozó saját könyve volt a forrás (ha érdekel titeket, tavaly óta Magyarországon is kapható).

A BlacKkKlansman, magyar címen Csuklyások előzetese

A film főszereplője John David Washington, aki nem más, mint Denzel Washington fia, s korábban amerikaifutball-játékos volt. Az atyai tehetségű John David többek között Rza Love Beats Rhymes című filmjében is játszott már, de ez az első igazán komoly, nagy szerepe.

Ezt vágod?  How High 2 - Szemét vagy újabb kultfilm?

John David Washington, mint NFL játékos (10-es mezben)

A BlacKkKlansman 2018-ban Nagydíjat nyert a cannes-i fesztiválon, mely a gála második legrangosabb díja az Arany Pálma után. Ha most ismerkedtek Spike Lee filmjeivel, szerintem a Nepperek (Clockers – 1995) cíművel érdemes kezdeni; a megszokott műveinél keményebb krimiben az ONYX-os Sticky Fingaz és Fredro Starr is színészkedik.

A BlacKkKlansman, Csuklyások film magyarországi forgalmazója az UIP Duna Film.

ElőzőKövetkező

Szólj be!