Életmód

Amiket talán még nem tudtál az Onyx-ról

A hardcore rap szavak hallatán ma már szinte mindenkinek eszébe jut az Onyx, hiszen az 1988-ban alakult csapat őrületesen nagy hatást gyakorolt erre a műfajra. Fredro Starr 17 éves volt, unokatestvére Sticky Fingaz mindössze 15, Sonny Seeza 18, Big DS 17, amikor Queensben megalapították az Onyx-ot. Már 1990-ben megjelent az “Ah, And We Do It Like This” című daluk a Profile Records gondozásában, de ezzel nem igazán váltak ismertté. Első kiadott szerzeményük lendületes, energikus, de nem az a hardcore, aminek későbbi sikereiket köszönhetik – nem lehet felismerni őket a hangfelvételen, nem lehet eldönteni, hogy melyik szövegrész kié; nem volt még rekedt hangjuk, és az agresszív flow évek múlva alakult ki.

Onyx – Ah, and we do it like this

Ki mondta, hogy a rap és a punk zene nem fér össze?

Később mutattak egy demo felvételt Jam Master Jay-nek (R.I.P.), és ez annyira bejött a Run DMC legendás DJ-jének, hogy debütáló albumuk az ő gondozásában jelent meg, nagyrészt az ő produceri munkájával platina státuszú lemez lett a ’93-as „Bacdufucup”. A korongról főleg a „Slam” című dal vált imádat tárgyává, de a „Throw Ya Gunz” és a „Shiftee” is raphimnusz. Nem csak a rappereket, hanem a keményebb zene rajongóit is sikerült megérinteniük, hiszen a „Slam”-ből készült Bionyx remixet a Biohazard nevű heavy metal és hardcore punk bandával készítették, sőt a „Judgment Night” című akcióthriller (itthoni forgalmazásban „Az ítélet éjszakája”) címadó dala is közös munkájuk. Aztán a „Shiftee” szövegét később felhasználta egy újhullámos punk zenekar, a Mindless Self Indulgence.

Big DS korán otthagyta a bandát

Big DS rögtön az első album megjelenése után kilépett a csapatból. ’95-ben az „On The Down Low” válogatáslemezen szerepelt a „Keep It Ill” című dalával, de nem voltak nagy sikerei; az Onyx árnyékába sem ért. Évek múlva rákkal diagnosztizálták, majd 2003 május 22-én elutazott a túlvilági New Yorkba (R.I.P.).

A ’95-ös „All We Got Iz Us” szintén nagyon jó Onyx album lett. Ez is Jam Master Jay labeljénél került kiadásra, de beateket már nem gyártott hozzá a mester. Saját maguk mellett 8-Off Assassin volt a zenei producer, aki később Don Bishop meg Agallah néven is nyomult, de örökre megmaradt a szűk underground közegben. Érdemes csekkolni, mennyire hasonló stílusban rappel, mint az Onyx. Király!

Sticky Fingaz és Fredro Starr a színészkedésbe is belekóstoltak

Sticky Fingaz meg Fredro Starr színészi karrierje is beindult közben. Játszottak Spike Lee nagyszerű gengszterfilmjében a „Clockers”-ben (Nepperek). Fredro fegyverkereskedőt alakított a „Strapped” (Gúzsba kötve) című filmben, és láthattuk a Sunset Park-ban (Égimeszelés) is. A széles tömegek a 2000-ben bemutatott Save The Last Dance (A szívem érted RAPes) moziban láthatták rosszfiúként Julia Stiles és Sean Patrick Thomas mellett, és a hip-hop táncfilm főcímdalát is ő prezentálta Jill Scottal. Azóta több mozifilmben és sorozatban is szerepeltek, valamint elkészült a filmtörténelem eddigi egyetlen olyan alkotása, amiben végig rappelik a forgatókönyv szövegét, mintha egy hatalmas videóklip lenne! Ez a „Day In The Life”.

50 Cent is először az Onyx által került a rivaldafénybe

’98-ban jött a „Shut ’Em Down” szintén a Jam Master Jay Records és a Def Jam égisze alatt. Az album különlegessége, hogy itt már közreműködők is tolják a rapet, például DMX, Method Man, Reakwon, 50 Cent, N.O.R.E., Big Pun (R.I.P.). A „React” című dal, melyhez videóklip is készült, 50 Cent első bemutatkozása a nagyközönség előtt (a klipben 1:55-től hallható a verzéje). ’97-ben jelent meg Fifty-nek az első kislemeze Jam Master Jay kiadójánál, innen az ismerettség az Onyx-szal. Tehát Fiftyt kezdetben az Onyx jutatta siker közelbe, nem Eminem meg Dr. Dre.

A további albumok már nem JMJ és Def Jam kiadványok lettek, de nem is lett annyira nagy visszhangjuk. Miközben mindannyian készítettek szólólemezeket, Sonny Seeza kivált a csapatból, és újabban Sticky meg Fredro a német Snowgoons-zal tevékenykedik, így zenei hangzásuk eltér a gyökeres Onyx sztílótól, de megmaradtak a kemény szövegek, a hardcore flow. A Killakikittel is készült közös daluk, sokadik magyarországi látogatásuk során, ennek is a Snowgoons a zenei elkövetője.

Killakikitt feat. Onyx – Bazdmeg

Tavaly beharangozták a srácok, hogy 2016-ban várható az Onyx vs. MOP album szintén Snowgoons zenei alapokkal. Reméljük, nem kell sokat várnunk rá és idén valóban kijön.

Onyx & M.O.P. produced by Snowgoons

Aki még nem hallotta Stickyt meg Drot élőben rappelni, vagy nosztalgiázni akar, az augusztus 22-én megteheti a Dürerben.

ElőzőKövetkező

Szólj be!