Lemezajánló

Jön Eminem Slim Shady LP-jének 20. évfordulós kiadása

Eminem Slim Shady LP Expanded Edition

1999. február 23-án jelent meg a Slim Shady LP, mely világhírnevet hozott Eminem számára. Cikkemből megtudhatjátok, milyen sikereket ért el az album, s miért volt olyan nagy hatással a hallgatókra.

Dr. Dre stúdiójából az élvonalba

Sokan Eminem debütáló albumaként tekintenek a Slim Shady LP-re, holott ’96-ban látott napvilágot az első, Infinite címmel. A tévhit oka az, hogy az Infinite kevésbé terjedt el, és rögzítésekor Eminem szinte csak keresgette saját stílusát, a Slim Shady viszont azonnal berobbant a köztudatba.

Dr. Dre kiadójánál, az Aftermath-nél jelent meg, s két dal kapcsán producerként jegyzik Dre-t (Role Model, Guilty Conscience). A My Name Is volt az első kislemez az albumról, s elsődlegesen ezzel nyert magának világszerte rajongókat a fehér rapgod.

A nagylemez a megjelenését követő héten 283000 példányban kelt el, az adott év végére háromszoros – majd négyszeres – platinalemezzé vált, s elnyerte a legjobb rapalbumért járó Grammy-díjat. Mára több mint ötmillió példányban kelt el Amerikában, világszerte pedig túllépte a tizennyolcmilliós eladási számot. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Ezt vágod?  ezRAP! történelem II. rész – A Horrorcore Rap 1. A horrorcore kialakulása

Családi balhé ’99 legsikeresebb albumán

Az album szövegvilágát többszöri támadás érte a kritikusok részéről, a rapperek viszont részben pont emiatt imádják a mai napig. A ’97 Bonnie and Clyde például arról szól, hogy Eminem a lányával együtt utazik egy autóban, melynek csomagtartójában általa meggyilkolt felesége holtteste fekszik – erre tett utalást a lemezborító.

Miközben egy tenger felé hajt, hogy a hullát beledobja, folyamatosan lányához beszél, azzal nyugtatja, hogy édesanyja többé nem fog beleszólni kettejük kapcsolatába. (Egyébként ennek a dalnak az előzmény-sztorija a 2000-ben megjelent Kim című track, amiben Em’ elmebeteg módjára rappeli el felesége megölését.)

A Guilty Conscience című szerzemény végén egy férfit ösztönöz arra, hogy nejét és annak szeretőjét eltegye láb alól. Ezek a dalok a valóságból vannak merítve, egyfajta bosszúként írta őket Eminem, hiszen Kimmel való viharos kapcsolatát sosem titkolta.

A Guilty Conscience videoklip rendezői változata.

Slim Shady LP előtt Slim Shady EP, s hamarosan ünnepi kiadás

A Slim Shady LP-t különben egy azonos című EP előzte meg ’97-ben. A dalszövegek állandó témája közt volt a droghasználat, a szexualitás, a mentális zavarok és az erőszak. Helyet kapott a hanganyagon a személyesebb témák feltárása is, mint a szegénység, válasz az Infinite-ra kapott kritikákra (az Infinite idején a legtöbb kritikus Nas-hoz és AZ-hez hasonlította Eminem-et), valamint a házassági és családi problémák.

Ezt vágod?  Emlékezzünk Prodigy-re, avagy a Mobb Deep-sztori

Eminem nagyban kihasználta történetmesélési képességeit, flow-ját egyedivé csiszolta, avagy ekkor lett belőle az, akiért most milliók rajonganak.

Tudtátok, hogy gyerekként képregényrajzoló szeretett volna lenni, mielőtt megismerkedett a hip hoppal? Jó, hogy a mikrofont választotta!

Márciusban érkezik a Slim Shady LP Expanded Version, vagyis a nagyszerű lemez 20. évfordulós kiadása bónuszdalokkal, bakeliten és kazettán.

Addig is megtaláljátok a digitális platformokon:

ElőzőKövetkező

Szólj be!