Életmód

A nyelvpörgetés mesterei – Eminem, Harry Shotta, Twista és a többiek

Eminem

A detroiti rapgéniusz legalább 80 Guinness világrekorddal büszkélkedhet. 2015-ben a „Legtöbb szó egy slágerben” címke alatt ért el első helyezést a „Rap God” című dallal, amelyben 6 perc alatt 1560 szó hallható tőle; nem kis teljesítmény. Íme, a legpörgősebb részlet a „Rap God” című dalból, ráadásul koncerten, nem stúdióban. 100 szó 16 másodperc alatt!

Harry Shotta

A „Rap God” után egy angol underground MC, Harry Shotta „Animal” című dalában 1771 szót halmozott fel, megdöntve Eminem világrekordját! Íme, a dal klipje:

Érdemes rákeresni a „Watching Me Now” és a „Do What You Like” című Harry Shotta klipekre is, azokban is iszonyat komoly rapet tol a fazon. Stílusát a drum’n’bass és a hip hop ízléses egyvelege jellemzi, de a 2013-as „The Epidemic” műve boom bap hangzású cucc, és abban nem pörgősen, hanem normál tempóban ontja a rímeket.

Twista

„A világ leggyorsabb rappere” Guinness kategória ’92-ben született meg, és a Chicagoból származó, mai napig aktív Twista érdeme. A mester 11,2 szótagot rappelt el másodpercenként, szóval itt nem a teljes dalban, hanem a másodpercekben elhangzó szavak száma volt a lényeg. Anno Tung Twista néven nyomta és a „Mr. Tung Twista” egyedi flow-ja ma is odaver. Új lemezein is megmaradt ennél a hadarós, brutálisan gyors tempójú szövegelésnél. Ebben a videóban például élőben mutatja meg, hogy mire képes:

Ezt vágod?  Dizzy Wright és az Egyenesen át filmzenei dala

Rebel XD

Rebel XD még Twista gyorsaságát is túlrappelte 9,2 szótaggal másodpercenként, vagyis 20,2 szótag per másodperc a világrekord az említett kategóriában! Rebel XD persze flow-ban meg sem közelíti Twistát, a szövege érthetetlen és élvezhetetlen duruzsolásnak tűnik, miközben a chicagoi MC profin, artikulálva hadar. Na, de döntsétek el ti, hogy ki a jobb! A következő videóban látható, miképpen zajlik a szótagok számlálása Rebel XD szövegelése közben:

Funktasztikus

Kíváncsi vagyok, hogy hazánk nyelvpörgetője – a borsodi Funktasztikus – hány szótagot érne el ezen a megmérettetésen. A „PMLB” biztos rekord közeli számot produkál.

NB

A szentendrei fiatal csávó nem az extragyors rapjeiről ismert, de van egy olyan dala, aminek fokozatosan gyorsuló tempója állakat kényszerített a padlóra. 141 bpm-mel indul a dal, majd 220 bpm-nél áll meg, és ezzel egyenes arányban gyorsul a szöveg is. Srác! Ha olvasod ezt, nekem adhatnád a klipben látható Tribe Called Quest pólódat, cserébe, amiért beleírtalak a cikkbe! (Csak vicc! Tartsd meg! Amúgy is kicsi lenne rám.)

Gege

A legújabb hazai turbórap Gege munkája! A „Hadaró” című dallal igencsak begyorsította rapjét a budapesti Rímbiózis MC-je.

Ezt vágod?  ezRAP! történelem II. rész - A Horrorcore Rap 2. Horrorcore a new school korszakban

Ceza

Bevetném még a versenybe a Ceza nevű török MC-t is, aki főként a „Holocaust” című dalában pörget iszonyat durvát. Részlet a „Crossing The Bridge – The Sound of Istanbul” című dokumentumfilmből:

Tech N9ne és barátai

A Strange Music kiadó feje szintén egy gépfegyver gyorsaságával köpködi magából a raptöltényeket. 2013-ban készített egy kollaborációs dalt, amiben teljes tüzérséget vetett be. Az osztag tagjai között ott van az előbb említett Ceza, Twista, Busta Rhymes, Yelawolf, Twisted Insane, JL, és a dán rapduó, U$O&D-Loc. A dalnak második része is készült Eminem és Krizz Kaliko közreműködésével, de az első szerintem jobban üt.

Rittz

Ha már Strange Music, muszáj megemlítenem a nagy szakállal és göndör hajzuhatagával, puszta megjelenésével sem mindennapi fehér rappert. Twistával közös cucca igazi csemege.

Bone Thugs ’n’ Harmony

A clevelandi rapbanda első lemeze Stoney Burke független kiadójánál jelent meg ’93-ban „Faces of Death” címmel, majd egyenes út vezetett a siker felé, miután felfedezte őket Eazy-E, és a legenda tragikus halála előtt egy évvel aláírtak neki a Ruthless Recordsnál. ’95-ben már saját lemezcéget alapítottak Mo Thugs néven, és sorra jelölték a Bone-okat különböző zenei díjátadókon. Többek között egy Grammy szobrocskát is hazavittek.

Ezt vágod?  Eazy-E, az N.W.A alapítótagja és a Gangsta Rap keresztapja

Chip Fu

A Brooklynból, pontosabban Kelet-Flatbush városrészről származó Fu-Schnickens a hip hop aranykorának egyik legérdekesebb raptriója. ’93-ban a kosárlabdasztár Shaquille O’Neal-lel is toltak közös dalt. Egyik tagjuk valódi nyelvpörgető és jelenleg is aktív MC.

K.A.N.N.

A 25 éves MC művészneve Knowledge Above All Nonsense, ami annyit jelent, hogy „Tudás Minden Ostobaság Fölött”. A neve találó és hiteles, hiszen a marylandi srác nemrég megjelent „Uncommon Knowledge” című EP-je tényleg kimagasló hanganyag az idei cuccok között. Nemcsak jól hozza a pörgős flow-t, hanem az aranykor nagyjai előtt tiszteleg, és mindehhez K-Def pakolta a zenei alapot. Ha valaki nem tudná, K-Def az a veterán zenei producer, aki Marley Marl mellett a Lords Of The Underground debütáló albumának hangzásáért dicsérendő, majd a Real Live duó tagja volt, de dolgozott többek között olyan nevekkel is, mint a Da Youngsta’s, Monie Love, Ghostface Killah.

ElőzőKövetkező

Szólj be!