Életmód

ezRAP! történelem II. rész – A Horrorcore Rap 2. Horrorcore a new school korszakban

Az előző fejezetben a horrorcore kialakulását mutattam be nektek. Most többek között Justin Bieber halálos megfenyegetéséről, egy valódi gyilkosról, Hopsin és a Fűrész filmek viszonyáról, és a legextrémebb rapcsajról is olvashattok.

A Strange Music és a horrorcore rap

Brotha Lynch Hung

A kaliforniai Brotha Lynch Hung is horrorcore témákat vegyít a lakhelyére jellemző hangzással, egészen a ’90-es évek elejétől. „Season of da Siccness”című albuma talán a legjobb nyugati parti horrorcore album. Ő is mai napig rendületlenül tolja a komolyabbnál komolyabb rapeket, 2010-től a Strange Music kiadó rappereként. Egészen beteg klipek készülnek dalaihoz.

Tech N9ne

Tech N9ne
Tech N9ne – Az anarchista horrorcore kannibál.

A Strange Music kapcsán vétek lenne, ha nem említeném meg a lemezcég pörgős nyelvű főnökét; Tech N9ne igazán merész horror témákhoz nyúl a 2001-es „Anghellic” című nagylemeze óta, bár nem minden dala követi ezt az irányzatot.

Prozak

Prozak is a Strange Music kiadó hűséges előadója. Gyakran metál zenével fűszerezi a horrorcore rapet.

Twisted Insane – A démoni nyelvpörgető

Ő is a horrorcore előadók new school élvonalába sorolható. Gangsta rappel keveri a műfajt és minden túlzás nélkül a legpörgősebb nyelvű horrorcore MC, Brotha Lynch Hung meg Tech N9ne mellett. 2006 óta hat nagylemeze jelent meg saját kiadójánál, a Brainsick Muzik-nál. Egyik kedvenc dalom tőle az őrületesen gyors szövegű „The Dookie Monster” West Craven közreműködésével.

Videóklipjei közül a „Visions” a favoritom:

Necro – Death Metal után Death Rap

Necro
Necrót többen illetik a “degenerált zsidó rapper” jelzővel.

A Necro művésznéven ismertté vált brooklyni MC ugyancsak készített jó pár ikonikus horrorcore raplemezt, bár ő nem így nevezi saját stílusát, hanem inkább death rap-nek. A La Coka Nostra egyik rímfaragójának, Ill Bill-nek az öccse ez a kifejezetten deviáns szövegű csávó. Kölyökként az Injustice nevű death metal banda tagja volt bátyjával együtt, később kapta el őket a rapláz. Névválasztását egy trash metál dal, a Slayer “Necrophobic”-ja illette. Kool G Rap-pel is készült már közös lemeze.

Pornósztárok is közreműködnek a szexista dalaiban

Necro - The Sexorcist

Gyakran rappel a szexről, „The Sexorcist” című korongja több pornósztárt felvonultat közreműködőként, és vannak olyan klipjei is, amelyekben modellek meg pornósztárok szerepelnek, sőt olyat is láttam évekkel ezelőtt, amiben orálisan kényeztetik a művészurat – persze azt YouTube-on hiába keresitek. Na, de lássuk a legújabb Necro klipet!

Necro – Beautiful music for you ti die to

Justin Bieber „gyilkosai”

King Gordy a detroiti horrorcore új arcai közé tartozik. Második lemezének „szolidan” a „King of Horrorcore” címet adta. A D12 kövér fenegyerekével, Bizarre-ral készült Justin Bieber című trekkben megerőszakolják és megölik a népszerű popfiúkát. A dal szövege annyira durva, hogy csak regisztrált felhasználók érhetik el a YouTube-on, életkoruk megerősítésével. Jó hír, hogy magyar felirattal is megtalálható! (Viccesek a Biebert védelmező kommentek.)

Ezt vágod?  Eminem gyilkos lövései Machine Gun Kellyre, melyek P. Diddyt is megsebezték

Eminem és a D12 is utazik horrorcore témákban

D12 - Detroit
Eminemmel karöltve a detroiti D12 tagjai is bírják a horrorcore témákat.

Amúgy nemcsak Bizarre, hanem Eminem, sőt a teljes D12 is készített már horrorcore cumókat, ott van például a nagyszerű „American Psycho”, vagy Marshall Mathers „97′ Bonnie & Clyde”-ja. Eminem „The Slim Shady LP”-jét különben sokan horrorcore albumnak titulálják az erőszakos szövegek miatt. Úgy látszik, a gyilokrap nagyon megy a detroiti formáknak.

Syko Sam, a szadista gyilkos

Syko Sam
Richard “Syko Sam” McCroskey, kezében fordított kereszttel, majd rabszállítás közben.

„Én tényleg öltem embereket!”

A Syko Sam nevű amatőr horrorcore rapper esete nem mindennapos sztori, valódi horror. Myspace-re és YouTube-ra feltöltött dalai mind szadista témájúak, a gyilkolás izgalmáról szólnak, és szerzői kiadásban megjelent EP-jének címe „I Kill People For Real”, vagyis „Én tényleg öltem embereket”. Elég viccesen hangzik, hogy valaki ilyet állít magáról, ami a dalok megjelenését követi, az viszont nem ad okot nevetésre, ugyanis Syko Sam szó szerint kinyírta karrierjét. 2009-ben Virginiában, sátánista indíttatásból meggyilkolta tizenhat éves barátnőjét, annak szüleivel és barátnőjével együtt. 2010-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Az amerikai hírcsatornák abban az időben hosszasan foglalkoztak a történtekkel, és ezzel kapcsolatban meginterjúvoltak több horrorcore rappert is, például az ICP-t, és Mars-ot.

Hopsin és a Fűrész

A Ruthless Recordsnál debütáló tehetség nem kimondottan horrorcore műfajban utazik, de több dala nevezhető annak. Ott van például rögtön az első album egyik legjobbja, a „Sexy Cyber”, amely egy megtörtént gyilkosságról szól.

Hopsin
Hopsin védjegyévé vált különleges kontaktlencséje, ami szinte világít a sötétben.

Magát Eazy-E özvegyét öli meg egyik beef nótájában

A következő albumán – ami a Funk Volume kiadónál jött ki – már ő maga bújik gyilkos szerepbe a “You Are My Enemy” című zseniális műben. Előző kiadója főnökét, Tomica Wright-ot – Eazy-E özvegyét – öli meg a dalban, és arról próbál meggyőzni mindenkit, hogy nem érdemes lemezszerződést aláírni a Ruthless-nél, mert átverés. Mindkét dalhoz készült videóklip.

A második nagylemez borítóját egy híres horrorfilm ihlette: a „Raw” címhez ugyanazt a betűtípust használták, mint a „Saw”, vagyis a „Fűrész” filmek plakátjain, DVD-borítóin, és Jigsaw biciklis figurájaként van ábrázolva Hopsin.

Ezt vágod?  Ilyen, amikor Eminem nyitja meg Detroit új arénáját

Hopsin - Raw

Ha valaki még több összefüggést szeretne látni Jigsaw és Hopsin között, az nézze meg a „Kill Her” című dal klipjét:

Hopsin a másik Funk Volume arccal, SwizZz-zel is készített horrorcore témájú dalokat, valamint olyan underground előadókkal, mint a Troubled Mindz, vagy GrewSum.

Scum és a Lyrikal Snuff Productions

A gore témákkal feszengő Scum legbetegebb klipje a „Mr. Zipperface”, aminek legerősebb jelenete az, amikor csecsemőt rak a sütőbe. Az Insane Poetry frontemberével is van klipes dala, aki egész egyszerűen a volt együttese nevét használja szólókarrierjéhez. Scum-nak 2003 óta nyolc nagylemeze és két EP-je jelent meg a Lyrikal Snuff Productions gondozásában, s ilyen aktivitás mellett is nagyon szűk körben sikerült ismertté válnia; szinte csak a legfanatikusabb horrorcore rajongók hallgatják. A Lyrikal Snuff Productions 2002-től működő underground horrorcore lemezcég zömében fehér előadókkal dolgozik, mint az ICP-re hasonlító Dark Half duó, a Flatline, a Leaders Of The Lost, a Dead Daze (aminek érdekessége, hogy csávó-csaj duó), a Death 4 Told, Hex Rated, de Insane Poetry is leszerződött hozzájuk egy stúdióalbumot és egy „best of” lemezt megjelentetve náluk.

A Serial Killin Records és a rapfúria

Ez az underground lemezkiadó is csak horrorcore rap kiadványokkal foglalkozik, de ezt a nevéből is ki lehet következtetni. A Serial Killin Records logója a cégnév rövidítése, alatta három fordított kereszttel. Az előadóit hosszasan lehetne sorolni, de igazán kiemelkedő dalokat egyik sem készített, két MC-re viszont felhívnám a figyelmet. Big Lokote egy chicano rapper, de a bagázs legextrémebb tagja egy texasi születésű csaj, aki puszta megjelenésével is démoni szélsőség.

Razakel, a horrorcore rap First Lady-je

Razakel
Razakelt nőtársai eszik a Bite Me (Harapj meg) című dalának videóklipjében.

A Razakel művésznévre hallgató hölgy piros, kék, zöld – vagy mikor milyen – rasztafürtökkel, durván kisminkelve, piercinges pofával, és rengeteg tetoválásával (melyek közül leginkább feltűnő a mellkasán látható fordított kereszt), könnyedén meggyőzhetne arról bárkit, hogy szemrebbenés nélkül kasztrálja, ha születésnapjára nem a kedvenc virágját kapja tőle. Bár a Facebook oldalán akadnak róla egészen normális fotók is, imád vérnek látszódó folyadékkal beborítva pózolni, sőt olyan képet is találtam, ahol a WC-n ülve, mosolyogva mutatja, hogy mit húzott ki magából az épp akkor menstruáló rapbestia. 2010-ben Smallz One és Lyssa Cer társaságában megjelentette a Dead Girlz trió albumát. Hat szólólemeze jött ki eddig.

Ezt vágod?  SlimLazy - 8 mérfölddel lemaradva Eminem mögött

Akikre még érdemes odafigyelni

Headless Horsemen

Ez a kőkemény horrorcore duó az előző cikkben említett Flatlinerz „U.S.A.” album „Satanic Verses” dalában is közreműködik. Stílusukon totálisan érezhető a Flatlinerz hatása, és emiatt – bár hivatalosan nem jelent meg lemezük – érdemes csekkolni a munkásságukat. YouTube-on több daluk van fent. Nem newschool arcok, de nem szabad kimaradniuk a felsorolásból.

OMN999

OMN999, vagyis Omen, szintén közreműködött a Flatlinerz debütáló albumán, a „Good Day To Die” című dalban, aztán a Gravediggaz második lemezén az „Elimination Process”-ben. Azóta csak kisebb sikereket ért el, kevésbé hallani róla, pedig továbbra is hű a műfajhoz és szólócuccokon dolgozik.

Kung Fu Vampire

A kaliforniai csávó hat évesen breakelni kezdett, majd rapper lett belőle. 2001-től aktív előadó. A Twiztid nevű Jugallo duóval, Brotha Lynch Hung-gal, és számos előadóval közösködött az évek során.

The Devil’z Rejects

Bomshot és az egykori Jedi Mind Tricks tag, Jus Allah duója. 2006-os „Necronomicon” című albumukat a Snowgoons produceri munkái és a Wu-Tang Clan-es GZA közreműködései teszik kiemelkedő lemezzé.

Jus Allah szólóban is nyomja

Jus Allah első szólólemezére („All Fates Have Changed”- 2005) is érdemes rámenni. Tíz évvel későbbi „M.M.A. (Meanest Man Alive)” című korongja kevésbé jó.

C-Mob

Brotha Lynch Hung-gal és Twizted Insane-nel is van közös dala, de „Hollow man” című videóklipje után figyeltem fel rá. A dal az érzelmekről meg a csalódásokról szól, és a klip végén C-Mob kivágja saját szívét, hogy többé ne érezzen semmit.

„Emotions are dangerous like giving a drug to kids/So many people are dependent on love/Like a vampire needs blood to live” (Az érzelmek veszélyesek, mint kölyköknek drogot adni/Sok ember függ a szeretettől úgy/mint ahogy egy vámpírnak szüksége van a vérre, hogy éljen.)

Krucifix Klan

A Memphis-ből származó Evil Pimp, Lady Dead, Playa Rob, és Stan Man együttese igazi csemege a southern horrorcore kedvelőinek. Drogok, erőszak, sátánizmus állnak szövegeik középpontjában. Stílusuk leginkább a régebbi Three 6 Mafia cuccokra hajaz. Evil Pimp szólókarrierje is jelentős; ’98 óta volt, hogy hosszasan hallgatott, de olyan év is előfordult, amikor több albumot dobott ki.

A következő és egyben befejező részben a horrorcore rap európai vonalát mutatom be, kiemelve több magyar előadót.

ElőzőKövetkező

Szólj be!