Életmód

N.W.A – Egyenesen a házimozikba

F. Gary Gray direktornak nem ez az első közös munkája Dr.Dre-vel és Ice Cube-bal, hiszen ő rendezte a Friday és a Set It Off című filmeket is, már a kilencvenes évek közepén. A Friday (itthoni címen Végre Péntek) című Ice Cube vígjáték nem hiszem, hogy sokak számára ismeretlen lenne hazai rapkörökben, a Nagy dobásról (Set It Off) viszont ezt nem állítanám. Több felől hallottam már, hogy „sosem láttam”, pedig minden túlzás nélkül a rendező egyik legjobb alkotásáról van szó, amiben főszerepet kapott Queen Latifah meg Jada Pinkett Smith (illetve akkor még csak Jada Pinkett, rá egy évre vette feleségül Will Smith), és kisebb szerepben játszik Dr. Dre meg WC is. Ha már szóba került Jada Pinkett, muszáj megemlítenem a hazai piacon csak VHS forgalmazásba került Veszélyes elemeket (Menace II Society), melyben szintén kiválóan alakít a színésznő. Na, de térjünk rá a Straight Outta Comptonra!

Fölösleges lenne bemutatnom a sztorit, biztosan ismeritek már; bár a magyar mozik nem tűzték műsorukra, a torrent oldalaknak köszönhetően hamar elérhetővé vált a hun bőgatyások számára is. Cikkemben azt tartom fontos témának inkább, hogy miért érdemes megtisztelni a film forgalmazóit és beruházni egy eredeti példányra.

Straight Outta Compton filmelőzetes

A DVD extra menüje csak három kisfilmet tartalmaz, amíg a Blu-Ray összesen kilenc plusz témát ad a film mellé! Rögtön öt kimaradt jelenetet nézhetünk végig a kék korongon: A lemezstúdióban, A temetés, Pasadenai városi börtön, Újra együtt, és Dre telefonhívást kap. Érthető, hogy ezek a jelentek kimaradtak a film végleges verziójából, hiszen semmi pluszt nem adnak a sztorihoz. Egyedül talán Dre találkozása barátnőjével a beszélőn (Pasadenai városi börtön című jelenet) az, ami drámai hatású, de valószínűleg szándékosan nem akartak az alkotók szerelmi szálat vinni a gangsta moziba, ezért szinte teljesen kiollózták Dre csaját a történetből. Szintén a kivágott jelenetek közé sorolandó a Compton’s In The House című dal koncertjelenete, pontosabban a színészekkel és statisztákkal eljátszott koncertrészlet. Egész jól sikerült jelenetről van szó, de végül nem került bele a filmbe, helyette megkaptuk a Fuck The Policet.

Ezt vágod?  8 év után decemberben érkezik az új Ice Cube lemez

N.W.A – a világ legveszélyesebb bandája

N.W.A
Az N.W.A gengszterrap csapat. Balról: Ice Cube, Dr. Dre, Eazy-E, DJ Yella és MC Ren.

Az N.W.A születése címre keresztelt riportfilmben a szereplők, a rendező, valamint az együttes élő tagjai és WC beszélnek a Doo-To klubról, amiben anno DJ Yella és Dr. Dre „lemezlovagoltak”. Ebben a rövidke riportban Lonzo Williams is feltűnik, aki ’85-’86-ban a World Class Wreckin’ Cru egyik énekese és basszusgitárosa volt, valamint – Yella és Dre mellett – produceri munkákat is végzett a csapatban, DJ Alonzo Williams néven. Ő volt a Doo-To klub tulajdonosa, a filmben Corey Reynolds alakítja.

World Class Wreckin' Cru
A World Class Wreckin’’Cru. Bal oldalon Dr. Dre és DJ Yella.

Az Impact kisfilmben szintén az N.W.A tagok, a szereplők, és a rendező beszél a műről, de sok információ nem hangzik el benne. A Rendezői utazás az előzőnél érdekesebb tartalmat kapott: Ice Cube és Dre beszélnek arról, hogy miként befolyásolta a társadalom a legendás gangsta rap banda szövegeit, illetve fordítva is; a szövegek milyen hatással voltak a társadalomra. Aztán ugyanebben a menüpontban F. Gary Gray meg a film technikai tanácsadója – Cle Sloan – elmondja, hogy az utcai zavargásokat prezentáló jeleneteket hogyan tették hitelessé. The Streets: Filming In Compton…Itt a motoros jelenetről beszélnek az alkotók, meg arról, hogy Compton utcáin milyen örömmel és szeretettel fogadták őket az ott élők. Bemutatnak néhány fantasztikus lowridert, amik Paul Giamatti (a filmbeli Jerry Heller) szerint félelmetesek. Ti ugye örülnétek, ha a lakhelyeteken ilyen autócsodáktól kellene „rettegni”? Az a jelenet is szóba kerül, amikor az F.B.I. tankkal tör rá a dílerekre rögtön a film elején.

Ezt vágod?  Ki is az a Suge Knight? - 1. rész

Egy rendőrségi szakértő is megosztja velünk gondolatait, ebből kiderül, hogy a drogellenes osztag valóban bevetett ilyen harckocsikat a bűnözők ellen. Az N.W.A detroiti fellépése a Fuck The Police koncertjelenetről szól (kíváncsi vagyok, mennyire tetszik a dal az előző kisfilmben szereplő rendőrségi szakértőnek).

Ice Cube – Fuck The Police (Straight Outta Compton film)

2700 statiszta vett részt a jelenetben, és a főszereplők ennek hatására úgy érezték, mintha ők lennének a valódi N.W.A! Biztos hatalmas élmény volt! A Become N.W.A-ben a szokásos tagok mellett Eazy-E lánya és fia is szerepel, apjukról beszélnek, tisztelegve az emléke előtt. Dre elmondása szerint a Boyz-N-The Hoodot soronként rappelte fel Eazy, ami igaz, hogy nem szégyen, de kezdőként is átlagon aluli teljesítmény, viszont ragaszkodtak ahhoz, hogy E hangjával párosuljon a szöveg, mert az ő szájából hangzik hitelesnek.

Eazy-E - Boyz N The Hood borító

Ő volt az a comptoni nigga, aki drogpénzből Impalát tudott vásárolni magának, tehát a filmben ez sem fikció. Aztán azt is megtudjuk, hogy a filmbéli „Dr. Dre scratcheket” valójában Jazzy Jeff követte el. Kapunk rendezői kommentárt is a teljes filmhez, de ez sajnos nem tartalmaz magyar feliratot, a többi extra viszont igen.

Ezt vágod?  Ice Cube zenéjére aprítják a zombikat a Zombieland 2 előzetesében

A film hitelességét már több helyen kritizálták negatívan. Szerintem nincs vele gond, bár hiányosságok vannak…Arabian Prince neve el sem hangzik, holott ő is tagja volt az N.W.A-nek ’86-tól ’88-ig. Eazy-E jóbarátai Dresta és B.G. Knocc Out szintén nem kaptak említést, ahogyan a közösen elkészített Real Muthaphuckkin G’s című Dre ellenes beef dal sem, helyette kiélezték Ice Cube No Vaseline címen kiadott N.W.A elleni szitkozódását.

A Bone Thugs ’N’ Harmony szintén többet érdemelt volna egy kórházi szekrényre letett kazettánál, ha már ők az egyedüli olyan felfedezettjei Eazy-nek, akik mai napig aktívan nyomják a rapet (ráadásul tök egyedi flow-val, és egy Grammy-díjjal a polcon). Mindezen hiányosságok ellenére is hatalmas élményt ad a hazai DVD és Blu-Ray kiadás, és az 5.1-es magyar szinkronra sem panaszkodhatunk. A Blu-Ray kiadvány limitált, fémdobozos változatban is kapható.

Straight Outta Compton Blu-ray

ElőzőKövetkező

Szólj be!