Zene

2Pac sorai, amiket talán még nem hallottál

2Pac rengeteg rapperrel és énekessel készített közös dalt, sőt 1996 szeptember 13-án bekövetkezett halála után is felhasználták egy-egy elfeledettnek hitt szövegét. Összeválogattunk nektek néhány gyöngyszemet, így emlékezünk a legendára.

1992 – Call It What U Want

A Ruthless Records-nál (Eazy-E és Jerry Heller kiadója volt, ha valaki még nem tudná az N.W.A filmből karriert indító csapat 2Pac és Money B (Digital Underground, Raw Fusion) közreműködésével követte el ezt a nagyszerű dalt. Érdekesség, hogy egyesek szerint az Above The Law egyik tagja – Cold 187 – találta ki a G-Funk stílust, és Dr. Dre csak elleste tőle.

1994 – Jealous Got Me Strapped

A ’91 óta aktív gangsta rapper, Spice 1 szintén nagyot robbantott Pac-kal készült közösével. Az AmeriKKKa’s Nightmare (igen, a KKK itt is a Klu Klux Klánra utal, mint Ice Cube ’90-es AmeriKKKa’s Most Wanted-je, vagy Joey Badass 2017-es All-Amerikkkan Badass című albuma) megérdemelten lett aranylemez, ahogyan az első kettő Spice 1 korong is. Az albumon Method Man is vendégszereplő, ez (is) bizonyítja, hogy sokan leszarták az east-west ellentétet.

Ezt vágod?  Thriller készül Biggie és 2Pac haláláról

1996 – Slippin’ into Darkness

Naná, hogy a mexikóiak is imádták 2Pac-ot! Vallejo ’92-től 2000-ig tevékenykedő chicano rapbandája, a Funky Aztecs készítette vele ezt a dalt. Jobb minőségű klipet sajnos nem találtunk hozzá.

1997 – Thug Luv

Amikor a Thug Life-ot büszkén hirdető 2Pac és Cleveland nyelvpörgetős-dalolászós egyéniségei összeálltak, abból ilyen mestermű keletkezett. A ritmusosan ismétlődő lövéshangok és az egyedi flow adják meg a Thug Luv hangulatát. Videóklip nem készült a dalhoz.

1998 – Are U Still Down

A kaliforniai R’n’B/soul énekes, Jon B. is kedvelte 2Pac munkásságát. Második stúdióalbumán, a Cool Relax-on szerepel ez a dal. Videóklip nincs hozzá.

2004 – Xcstasy

A Dél-Koreai lánycsapat, a Baby Vox igazából popzenekarnak indult, majd a trendet követve elindultak egy hiphopos, R’n’B-s irányba. Hetedik, Ride West című 2004-es lemezükkel nagyot szerettek volna robbantani. Az albumra Jennifer Lopez mellett 2Pac is rákerült, mint később kiderült ez végzetes hiba volt. Ugyanis nem tudták bizonyítani, hogy 2Pac sorait jogszerűen használták fel az Extasy című dalukban, és ez karrierjük hanyatlását jelentette. Az esetről egy teljes cikket lehetne írni (talán fogunk is).

Ezt vágod?  Dub Bap - Dope D.O.D. és az Onyx ismét

2008 – Playa Cardz Right

Keyshia Cole tehetségére elsőként MC Hammer figyelt fel még a ’90-es évek első felében, s 2Pac-kal is megismerkedett. Az akkoriban tizenkét esztendős lánynak egészen 2005-ig, azaz huszonnégy éves koráig kellett várnia, hogy első szólóalbuma megjelenhessen. Aztán harmadik albumán (A Different Me), producere tanácsára felhasználtak egy rapszöveget, mely korábban már megjelent a Pac Life című posztumusz 2Pac lemezen. Érdemes rámenni Keyshia Cole összes albumára, mert nagyon tehetséges R’n’B díva.

Kellemes zenehallgatást!

ElőzőKövetkező

Szólj be!