Videó

Eminem pszichopata gyilkosként emlegeti Attila hun királyt új rapjében

Eminem Caterpillar video

Eminem és Royce da 5’9 új cucca, mint gyilkos kalapács üt fejbe. A „Caterpillar” igazi boom bap robbanás Detroitból, pici magyar vonatkozással!

A fekete-fehér, kopott VHS-szalag hatást keltő effekttel és helyenként piros színnel megspékelt klip tökéletesen illik a dalhoz, ami hangzásában a ’90-es évek boom bap cuccaira emlékeztet.

„The boom bap is coming back” – nyomja Eminem.

Az intro szöveg Gil Scott-Herontól származik, aki legendás soul, jazz poetry, funk, proto-rap, R&B – főleg a ’70-es években aktív – előadó volt. „The Revolution Will Not Be Televised” című dalából vágták ki ezt a pár sort, majd King Green is feltűnik a track-ben. Aztán hallhatunk részletet egy ’85-ös reggae cuccból; a detroiti mesterek a huszonegy évesen elhunyt Tenor Saw „Ring the Alarm”-ját használták fel, amiről az aranykor rajongóinak rögtön beugrik a Fu-Schnickens azonos című produkciója.

Royce da 5’9 feat. Eminem, King Green – Caterpillar

Attila, a hun nagyfejedelem is szerepel Eminem szövegében

Mindkét MC (King Green felett szerintem gyorsan át lehet siklani, így őt nem is sorolom MC kategóriába) szövege nagyon magával tudja ragadni a hallgatót, a flow nem ereszt egy pillanatig sem! Elhangzik utalás Parker Lewis vígjáték-karakterre („I’m a product of Parker Lewis and Kubiak”), az Oroszlánkirályra („I eat lions and sip hyenas”), és még rengeteg érdekesség fedezhető fel a szövegben. Számomra leginkább ez volt meglepő:

„You’re looking at Atilla, the psychopathic killer, the caterpillar”

Eminem pszichopata gyilkosként emlegeti a hun királyt! Bár örülhetünk, hogy Amerikában is ismerik őseinket, a hunokat, de annak nem annyira, hogy tévesen, vérszomjas fenevadaknak vannak beállítva. Eminemhez is valószínűleg csupán a nyugati világban meghonosult eltorzult kép juthatott el a hunokról, mert az Attilára használt jelző ebben a formában nem éppen helytálló.

Eminem és Royce da 5’9 többi közösére is rá kell fülelned!

Különösen örülök annak, hogy Royce hosszú viszály után kibékült Eminemmel. A D12 “Shit on You” című száma Royce ellen íródott és Proof-fal (R.I.P.) 2003-ban összeugrottak egy detroiti klubnál, s emiatt 5’9 meg Proof egyéjszakás őrizetbe került. Ha továbbra is fasírtban lennének, nem létezne a Bad Meets Evil projekt, és a hip hop világ olyan zenei koronggal lenne szegényebb, mint a „Hell: The Sequel” EP.

Bad Meets Evil feat. Eminem, Royce Da 5’9 – Fast Lane

Royce da 5’9 szólólemezeire is érdemes rámenni, akárcsak a Slaughterhouse albumokra, valamint DJ Premierrel közös cuccaira (PRhyme, PRhyme 2). Hetedik szólóalbuma, a „Book of Ryan” (Royce polgári neve Ryan Daniel Montgomery) május 4-én jelent meg, ezen szerepel a nagyszerű „Caterpillar” is.

ElőzőKövetkező

Szólj be!