Film

Új Scarface (A sebhelyesarcú) filmen dolgozik a Straight Outta Compton forgatókönyvírója

A Scarface, vagyis “A sebhelyesarcú” története rengeteg rappert ihletett meg. Elég, ha a Mobb Deep és Nas híres közös dalára, az It’s Mine-ra gondolunk. A legenda hamarosan folytatódik!

A  sebhelyesarcú legendás története 1930-ba nyúlik vissza

Már 1932-ben elkészült “A sebhelyesarcú” című Armitage Trail regény első filmváltozata, középpontjában Chicagóba bevándorolt olasz gengszterekkel. A klasszikus regény érdekessége, hogy nem fiktív személyről szólt, hanem a hírhedt Al Capone igaz története volt az alapja, bár Capone nevét megváltoztatta az író. Armitage huszonnyolc évesen hunyt el 1930-ban, és abban az évben jelent meg a mű.

Scarface könyv

Ki lép Tony Montana helyébe?

Később, 1983-ban Brian De Palma dolgozta fel a sztorit, Oliver Stone forgatókönyvéből, Al Pacino és Michelle Pfeiffer főszereplésével. Al Pacino egy kubai bűnözőt alakított, Tony Montanát, aki Kubából Miamiba emigrálva az alvilági ranglétra csúcsára emelkedik. A legújabb filmterv fő karakterének bűnözői pályafutása Mexikótól Los Angelesig tart majd, és a címszereplő Diego Luna lesz, akit legtöbben a Zsivány Egyes című Star Wars filmből ismerünk. Diego nem Al Pacino szintű színész, és nem kifejezetten gengszterpofa, de ne legyünk borúlátóak! Volt már meglepetés Ben Affleck kapcsán is.

Ezt vágod?  DJ Khaled is bekerült a Tökéletes hang 3 mozi vendégsztárjai közé
Diego Luna
Íme, az új Sebhelyesarcú Diego Luna személyében!

Gangsta rapperek után az alvilág valódi mélysége

A Straight Outta Compton Oscar-díjra jelölt forgatókönyvéért félig – Andrea Berloff mellett – felelős Jonathan Herman írt szkriptet a sztorihoz, David Ayer (Kiképzés, Öngyilkos osztag) társulásával. A szinopszist legutóbb Terence Winter dolgozta át, aki már többszörr bizonyította, hogy neve garancia a jó filmhez: Pénzed vagy életed, Maffiózók, A Wall Street farkasa, Gengszterkorzó.

Na, de ki ül a rendezői székbe?

Először Antoine Fuqua neve került szóba a remake rendezése kapcsán, akinek biztos örültünk volna a Kiképzés és A védelmező után, ugyanakkor már alátámasztotta, hogy feldolgozások terén is profi (A hét mesterlövész). Ő végül kiszállt a projektből, mert A védelmező második részére kapott finanszírozást, valamint Muhammad Aliról is készít dokumentumfilmet, meg Sylvester Stallone főszereplésével egy gengszterfilm sorozatot Omerta címmel – szóval így is telítve van a naptárja, még a 2018-as is.

Fuqua „elvesztése” után, talán még tehetségesebb arcok csatlakoztak a projekthez: a Coen fivérek. Fargo, Nem vénnek való vidék, a legtöbb embernek ez a két cím jut eszébe róluk, ami szerintem nagy hiba, mert eszerint nem látták még A halál keresztútján című alkotást, amely hiteles képet fest az ír és az olasz maffiózók közötti rivalizálásról. Tehát gengszterfilmben jártas direktorokról van szó. Előrejelzések szerint 2018. augusztus 10-én lesz a Scarface amerikai premierje.

Ezt vágod?  Mr. Busta bohócképzőnek nyilvánította tevékenységét a farkasok törvénye szerint

Scarface és a rap

A ’83-as Scarface film nagyon sok amerikai rapperre volt hatással és inspirált dal készítésére. A ’88 óta aktív Geto Boys tag, Brad Terrence Jordan művésznévnek a Scarface-t választotta, és második szólólemezének címe – The World Is Yours – is egyértelmű utalás a filmre.

A Mobb Deep és Nas nagyszerű közös trekkje, az It’s Mine szintén a film hatására született meg, és Giorgio Moroder egyik dallamát használták fel hozzá az eredeti filmzenéből, a Tony’s Theme című dalból. A Mobb Deep ugyanebből mintázott a G.O.D. Pt. III-hez is. Aztán ott van még a Colombia című Giorgio Moroder film betétdal, amit Kool G Rap és Capone-N-Noreaga vett igénybe a This Is My Life-hoz, valamint Immortal Technique a Peruvian Cocaine-hez. A Scarface film ihlette rapdalokat még hosszasan lehetne sorolni, a Def Jam kiadó össze is gyűjtött ezekből egy lemezre valót és a rajongók nagy örömére 2003-ban megjelent a Music Inspired By Scarface című válogatásalbum.

Az említett válogatásalbum borítója és a nagyszerű It’s Mine

Dopeman, mint Tony Montana

Hazai rappalettán Dopeman az, akit magával ragadott a Sebhelyesarcú láz. Annyira, hogy “Az Vagyok, Aki Vagyok” című 2004-es dalának klipje egy az egyben a Scarface film éttermi jelenetét másolja le, ahol Al Pacino  legendás monológja hangzik el. A klip érdekessége, hogy Emilio és Szabó Győző is szerepel benne.

Ezt vágod?  Halálos iramban szállhat ki Tyrese Gibson a Fast 9 szupermoziból

Al Pacino éttermi monológja A sebhelyesarcú filmben

Várjuk a filmet, addig még párszor lepörög a lejátszóban a ’83-as verzió! Már nyomom is a play gombot.

ElőzőKövetkező

Szólj be!