Életmód

Ki is az a Suge Knight? – 1. rész

Marion Suge Knight

Több hip-hop-al foglalkozó filmben találkozhattunk már a „nagy kopasz szakállas piros ruhással” (Nem, nem a télapó). Feltűnt érintőlegesen a N.OT.O.R.I.O.U.S. című filmben, a Straight Outta Comptonban, és kiemelt szerepet kap majd a karaktere, az idén a moziba kerülő 2Pac filmben, az All Eyez On Me-ben is. De ki is ő valójában?

Suge Knight, az ellentmondást nem tűrő Death Row vezér

Korábban sportoló, később testőr, majd a hírhedt rap lemezkiadó, a Death Row Records alapítója és feje. Aki a pletykák szerint nem riadt vissza sohasem, ha kicsit keményebb eszközökhöz kellett nyúlnia ahhoz, hogy megszerezzen egy általa menedzselni kívánt előadót. Például az „Egyenesen Comptonból” filmben is van jelenet, hogy miként szerzi meg a kiadójának magát Dr. Dre-t, a Ruthless Records és az N.W.A vezetőjétől, Eazy-E-től (R.I.P.).

Death Row Records
A Death Row Records elhíresült logója.

Vanilla Ice a lábánál fogva lógott

De hallhattunk még cifrább sztorikat. Például Vanilla Ice-tól, akitől úgy akarta megszerezni az előadó jogait, hogy a lábánál fogva lógatta ki egy emeletes ház tetejéről, vagy mikor két menedzseltjét azért hagyott helyben, mert azok engedély nélkül akarták használni a telefonját.

Ezt vágod?  Az új Bishop Lamont & Xzibit klip után jön a Reformation album

Ezek mellett tett azért nemes dolgokat is. Ünnepekkor, például karácsonykor, ételt, ajándékot adott a rászorulóknak, buszjáratokat indított a börtönökbe, hogy a feleségek, anyák meglátogathassák férjeiket, gyerekeiket.

Dr. Dre és Snoop Doggy Dogg első lemezei

De nézzük inkább a szakmai sikereket. A Death Row Records adta ki Dr. Dre első, “The Chronic” című lemezét 1992-ben, ami azóta is klasszikusnak számít és az első g-funk lemezként tartják számon. Majd a következő évben Snoop Dogg (akkor még Snoop Doggy Dogg) debütáló lemeze, a “DoggyStyle” is a kiadó égisze alatt jött ki.

Mai napig mindkét korong alapműnek számít a west coast rap szempontjából. A kiadóhoz tartoztak még: The D.O.C., Warren G, Tha Dogg Pound, Above The Law, és természetesen a Thug Life királya, 2Pac is.

Suge Knight, 2Pac & Snoop Doggy Dogg
Suge Knight, 2Pac & Snoop Doggy Dogg.

Egy millió dollár óvadék 2Pac-ért

Mikor Tupac Shakur börtönben ült, Suge Knight több, mint 1 millió dollár óvadékot fizetett ki érte, feltéve, ha a Death Row-hoz szerződik. Legjobb lemezeit a Death Row Records gondozásában adta ki 2Pac.

2Pac feat. Snoop Doggy Dogg – 2 of Amerikaz Most Wanted

Ki is az a Suge Knight? – 2. rész

Ki is az a Suge Knight? – 2. rész

ElőzőKövetkező

Szólj be!