Videó

Mac Dre emléke előtt tiszteleg Mistah FAB, Snoop Dogg és több Bay Area rapper

Mistah FAB - Still feelin it

2016 nyarán a 2004-ben elhunyt kaliforniai rapper, Mac Dre legendás dalát, a „Feelin’ Myself”-et dolgozta fel Mistah FAB., ezzel tisztelegve az előadó előtt. A feldolgozás után fél évvel, február végén megjelent egy remix verzió Snoop Dogg és több Bay Area rapper közreműködésével, amihez a WorldstarHipHop készített videót.

Mac Dre és a börtönrap

A hyphy úttörőjének számító Mac Dre 1984-ben MC Dre néven kezdett rappelni és 1989-ben jelent meg első szólócucca, a „Young Black Brotha EP”. Ezt még három EP követte, majd rengeteg nagylemez. 1992-ben néhány spanjával fegyveres rablást követett el, emiatt öt évre ítélték, de végül négy évet ült le. A „Back n da Hood” című ’92-es EP érdekessége, hogy szövegeit a sitten rappelte fel telefonon keresztül. A dalok a börtönlétről és Dre életének korábbi történéseiről szólnak.

A Back N Da Hood címadó dala:

Halálos lövések

2004. november elsején Kansas City-ben ismeretlen támadók egy lopott fekete Infiniti G35 típusú autóból többször rálőttek Dre-re, ez okozta a vesztét harmincnégy évesen. Nyugodjon békében!
„Mac Dre: Legend of the Bay” címmel dokumentumfilm készült róla, amit sajnos hazánkban nem forgalmaznak.

Ezt vágod?  Old school pörgés Tech N9ne-tól

Angolul értők előnyben! A Mac Dre-ről szóló dokumentumfilm eredeti nyelven:

Feelin’ Myself után Still Feelin’ It

Mistah FAB feldolgozásának remixéhez több közreműködőt szedett össze a Bay Area-ból , vagyis Kalifornia északi részén található régiójából, melyhez a hip hop egyik alműfaja, a hyphy köthető. Snoop Dogg, G-Eazy, Nef The Pharaoh, Keak da Sneak, IamSu!, és Ezale feat-elnek a „Still Feelin’ It” remixében, ami az eredeti feldolgozáshoz hasonlóan kiváló újragondolása Mac Dre 2004-es „Feelin’ Myself”-jének.

Mistah F.A.B., vagyis Money Is Something to Always Have – Forever After Bread jóbarátja volt Mac Dre-nek és mellette meghatározó alakja a hyphy rap mozgalomnak. Snoop Dogg-ot senkinek nem kell bemutatni. G-Eazy egy fehér Oakland-i srác, aki 2008 óta aktív a rapben, de nemrég vált szélesebb körökben ismertté. Raekwon vele forgatta új klipjét a „Purple Brick Road” című közös dalukhoz. Nef The Pharaoh, a huszonkét éves Vallejo-i srác karrierje első éveiben van még; stílusát leginkább Mac Dre és E-40 inspirálta. Keak da Sneak a kollaboráció legoldszkúlabb tagja, a hyphy alműfaj megalkotója (erről a stílusról később majd olvashattok bővebben az „ezRAP! történelem” cikksorozatunkban), és a ’94-től 2000-ig aktív 3X Krazy rappere. A Richmond-ból származó IamSu! szintén a hyphy műfajban jeleskedik; eddigi karrierje során kilenc mixtape és kettő stúdióalbum készült. Az Oakland-i Ezale is a hyphy-ben mozog, laza rapje miatt érdemes követni a cuccait; „I Ain’t Trippin Off Nothin” klipjét nagyon bírom. Na, de lássuk, hogy mit alkottak együtt!

Ezt vágod?  Dizzy Wright és az Egyenesen át filmzenei dala

Mistah FAB feat. Snoop Dogg, G-Eazy, Iamsu!, Keak da Sneak & Ezale – Still Feelin’ It (Remix)

ElőzőKövetkező

Szólj be!