Videó

A CP Dzsiizával oltja szét Lil G-t és akik bohócműfajt csináltak a hip-hop-ból

Dzsiiza CP Nagybavagy videóklip

Dzsiiza a Pokol és a Fegyver című új cuccai után most a CP mellett slágeresíti a srácok #nagybavagy című dalát.

A dal témáját tökéletesen kifejezi a refrén szövege, miszerint:

“Túl nagyba vagy, | Mikor meg virítani kell a mosoly az arcodra fagy.”

“Az otthonod Spárta, | De vigyázz magadra, mert elvisz egy nátha.”

CP x Dzsiiza – #nagybavagy

Lil G konkrétan is ki lett parodizálva a videóklipben

Vagy inkább oltva. A #nagybavagy bár előadói neveket nem említve, de sok esetben a szöveg alapján beazonosíthatóan (például: Spárta, Malibu) utal rapperekre. A videóklipben pedig konkrét utalást tesznek Lil G-re, aki egy zacskó Haribóval rappel a raklapok tetején. Ezzel és a dalszöveggel utalva a Petőfi Sándor dalra, amiben ráadásul pont arról rappelnek, énekelnek a csajok, ami rájuk is tökéletesen igaz. Miszerint itt már mindeki rappel, és lopja a szöveget a Wiz Khalifától.

Lil G fricska a CP Nagybavagy videójában
Lil G fricska a CP Nagybavagy videójában.

A videó megjelenése után megkértük a srácokat, hogy írjanak pár sort a dalról és a Lil G fricskáról. Íme a válaszuk:

“Lil G-ről annyit, és ez mindenkinek szól, aki bohócműfajt csinál a hip-hop-ból. Az előttünk lévő generáció (nem a Rapülők meg a többi pop) felépített valamit. Olyan építőköveket tettek le, amitől a hip-hop itthon egy sokra értékelt műfaj lett, mert arra használták amire érdemes, és ez az utcaköltészet.Művészetet tettek az egészbe. Ma mindenki rappel össze-vissza, de csak a giccsről és a nem létező pénzekről. Nem képviselnek értéket, a fiatalokat nem nevelik a szövegeik, hanem eligénytelenítik őket. Emellett meg volt a magyar rap sajátossága, benne a magyar nyelv tisztelete a sokféleképpen sokatmondó szövegekkel, ma meg csak a német meg amcsi copy megy bugyuta banális szövegkörnyezetben. Nyilván kinek nem inge nem veszi magára. A Lil G egyértelmű dolog, megkerülhetetlen és vállaljuk is, ez rap, ez a stílus sajátossága. Nem szimpatizálunk vele, nagyon nem, és nem reklámértékből tettük, amit tettünk, így éreztük egésznek. A Fannival amúgy semmi bajunk nincs.”

Na de kik is a CP tagjai?

Merülhet fel sokakban a kérdés. Ha már oltogatnak, akkor vajon van-e valamilyen múltjuk egyáltalán. Nos, igen, a hazai rap szcéna részes tagjai voltak.

Ezt vágod?  Flatbush Zombies, avagy élőhalottak vakációja a pokolban

Gé CP Nagybavagy videóklip

2005-ben kezdett el zenéket felvenni Pixánál. Akkor még Greddi néven futott a CK records berkein belül. Olyan előadókkal zenélt együtt, mint Essemm, SP vagy éppen akkor Testament Rec-es Riddler. Volt egy csapata is Razzia néven. A 2000-es évek után szünet következett, majd 2017-ben alakították meg Messel a CP csapatukat.

Mes

Mes CP Nagybavagy videóklip

A CP kezdetben gyerekkori szárnyprobálgatása volt két haverjával közösen 18-tól 20 éves koráig. Később mes néven készített 5 szerzői kiadású albumot. A szövegírást egy tragédia miatt hagyta abba. Amikor megismerkedett Gé-vel, akkor ismét elkezdett szövegeket kreálni, és együtt újra megalakították a CP-t.

Slágeres dal született

A Bitprojekt alapra készülő dal jó lett, slágeres, őszintén megmondva a legtöbb Lil G szerzeményt übereli, de egyelőre még nem jutott el sok hallgatóhoz. Reméljük ez megváltozik, és a kevésbé értelmes szövegekkel ellátott dalokat hallgató közönség is rátalál mielőbb.

Ehhez hozzátehetne például, ha a ma már a Bitprojektet is magába foglaló Garage Productions feje, az igazi rapet éltető Essemm is megosztaná a CP dalát, hamár egy Lil G-t is követ Instán.

ElőzőKövetkező

Szólj be!