Videó, Zene

Heti magyar ex-kamikazoid rapkeresztapa ajánlónk

Mr. Busta Tetovált Bunkó 1 - Funktasztikus Újabb sanzon

A héten az egykori, legendás Kamikaze duó mindkét tagja egymástól függetlenül kiadott egy-egy komoly hangvételű nótát, tokkal-vonóval, videóval. Lássuk hát hol tartanak jelenleg az egykor váll-váll mellett rappelő magyar rapkeresztapák.

Mr. Busta ismét szanaszét beefelt mindenkit

Az RTM Gang főkápója, Mr. Busta 2019 március 11-én kirakta legújabb háborgását Tetovált Bunkó #1 címmel. A videó rohamosan kúszik felfelé a felkapott videók listáján. A hozzászólások le vannak tiltva a videó alatt. Gondolom Mr. Busta már igen unhatja a trollok folyamatos savazását és nem kíváncsi a tengernyi makogásra. Főleg mivel a szám alapvetően beef, várhatóak az ellentáborokból érkező hallgatók felháborodott hozzászólásai.

De kinek is szól az oltás halom ezúttal? Hát inkább kinek nem. Mert hogy rengeteg előadót szét olt benne. Főleg azokat, akik az ő szárnyainak védelme alól bukkantak ki és hűtlenül elhagyták gazdatestüket, aki saját vérével és izzadságával óvta-védte ezeket a „mindenre” képes, hálátlan szabotőröket. Nyugi, humorizálok.

Tetovált Bunkó #1

A videóban láthatjuk, hogy a halálfejes zászlókkal körbe pakolt tetkószalonban a pengére vágott szakállú Mr. Busta igen sokat szálkásodott az elmúlt időben. A videóban az arcára újabb RTM tetkó kerül és dühös, mint mindig. Be beefeli Nemazalányt, Hiro és Giajjenno párosát, az AK26-ot, Karolát, de még a Videómániás Dancsót is a szájára veszi, aki valószínűleg meg is fog ihletődni ettől és válasz várható majd tőle. Összesen „15 kretén, 65 kilós, traveszti rappest” emleget ezúttal, akik épp a bögyében vannak.

Ezt vágod?  G-Eazy x Blueface - West Coast

Ám önvallomás is ez a szám a javából, hisz maga Mr. Busta nevezi magát nem kevés öniróniával tetovált, őszinte bunkónak és úgy tűnik a széttört malacpersely kifejezéssel is mintha saját szerepére utalna.

A rap flow-ja ezúttal kellemesen emlékeztet a szintén egy ideig az ő pártfogása alatt álló El Bago-éra, bár azért azt a vadság szintet mégsem tudta megközelíteni. Na jó, mondjuk ez megbocsátható, hisz El Bago Magyarország jelenlegi legvadabb rappere. Reméljük hamarosan új zenékkel örvendeztet meg minket a nagy Bagito, akinek nevét nem hallottam Mr. Busta mostani számában, tehát őt annak ellenére nem beefelte be, hogy anno elég botrányosan váltak el egymástól.

El Bago – Monogram

De most térjünk vissza Zsoltira, a Rapkeresztapára. A refrén és néhol a rap is rafinált autotune-nal van megbolondítva, az egész szám instrumentálja erős, sejtelmes és kísérteties trap. Szövegében kifejti, hogy gagyiknak tartja az általa be beefelt előadókat és ő inkább marad egy tetovált bunkó, mint hogy elgagyisodjon. Mindemellett ő még mindig a kápó, akiért meghalnak akár százan is, de az is elég, ha ketten. A pénz az ő keresztje, amit cipel és marad mindenki célkeresztjében, heroikus attitűddel.

Ezt vágod?  Mr. Busta bohócképzőnek nyilvánította tevékenységét a farkasok törvénye szerint

A meglehetősen underground hangzású nóta alapvetően jól hangzik, bár nem rímel pár helyen, de ez talán még izgalmasabbá és kiszámíthatatlanabbá is teszi. Van valami ködös dekadencia benne, amitől nagyon artisztikus lett a dal, annak ellenére, hogy Mr. Busta nem hazudtolva meg magát szövegileg most is főleg a szokásos ratatatamm tematikát virítja, de határozottan érettebb alkotás ez zeneileg az eddigieknél és érezhető az a temérdek idő, átérzés és szakértelem, amivel 26 rapszakmában eltöltött év után rendelkezik a rap veterán.

Funktasztikus nemzetközi földalatti időutazása

Térjünk most át a másik ex-Kamikazésra, a briliánsan virtuóz, géppuskaszájú Funktasztikusra, akit korábban Funk ‘N’ Steinként vagy Interfunkként is ismerhetett a hazai hiphop-közönség. Március 12-én tette ki csatornájára új videóját, Újabb sanzon címmel, melyet a Contratakerz nevű francia (grenoble-i) UG hiphop-csapattal közösen követett el, a saját maga által szerkesztett boom bap zenei alapra.

A Contratakerz már jó ideje remek kapcsolatot ápol a magyar rapperekkel, például a streetROYAL-lal és ezt a “butiful frensipet” már számos nóta bizonyítja. Érdemes követni ezt a francia bandát, mert nagyon faja underground rap cumót adnak.

Contratakerz Freestyle New’s Fm – Contratak Prod

A Újabb sanzon nem most készült, a 2014-es Tartsd Lent! című Funktaszikus albumon már debütált a szám, de erre a videóra már nagyon régen vártak a rajongók. A Tartsd Lent! egyébként szerintem 2014 legjobb rap lemeze volt. A szám egyik sample-jét az Ohio Players 1973-as Funky Worm című számából mintázta és rakta össze Funktasztikus az instruhoz.

Ezt vágod?  Legendákhoz méltó klip a Karteltől

Ezt a dalt és a benne hallható ARP-szintetizátor szólójátékát a west coast G-Funk producerei is számtalanszor használták már, például Dr. Dre, MC Breed, Xzibit, DMX, Harlem World, Snoop Doggy Dogg, vagy az N.W.A a “Funky Worm”, a “Gangsta Gangsta” és a “Dopeman” című dalokban. Funktasztikus egyik zenei példaképe, Eazy-E is használta, így érthető, hogy a rapper szívesen utal munkásságára különböző eszközökkel.

A videó felvételek nem ma történtek, még 2012-ben. A klip csodálatosan lepusztult, apokaliptikus, de napfényes budapesti utcai helyszíneken lett leforgatva, jelezve ezzel azt, hogy az utca hangjai szólalnak meg a dalban.

Funktasztikus és a Contratakerz: Újabb sanzon

Mint tudjuk Funktasztikus is nagy beefelő és mindenkit (többnyire jogosan) lefenyítő jelenség a magyar rap szakmában. Ennek lehettünk tanúi számos dalában, mint például az igen keményre sikerült Ízig-vérig című szerzeményében is. Ez alkalommal is forradalmi hangulatú videót és zenét csinált francia földalatti spanjaival a mezőségi rap mester és a kirekesztettségből fakadó állandó elégedetlenség és autonómia himnusz ezúttal is elmaradhatatlan volt. Őt ezért szeretjük, mert pont ilyen.

Úgyhogy az ex-Kamikazésok maradtak, akik voltak, stabil a pacek mind kettőnél.

ElőzőKövetkező

Szólj be!