Zene

EzkölyökRAP! – a Kris Kross sikere és bukása

Kris Kross

Nemrég volt gyermeknap és ennek apropóján eszembe jutott a Kris Kross duó, akik kölyökként lettek raplegendák.

Igazából elég gyakran eszembe jutnak, örömmel indítom el a klipjeiket, s a polcomon is befigyel néhány albumuk. Most éreztem idejét annak, hogy szerepeljenek az ezRAP magazinban. Számomra – és bizonyára sokaknak – nosztalgia őket hallgatni, akik meg nem ismerik őket, azoknak még inkább kötelező olvasmány a cikk.

Nyolc hétig az eladási lista első helyén

A két atlantai jóbarát ’91-ben találkozott régiójuk egyik – akkor még feltörekvő – rapzenei producerével, Jermaine Duprivel. JD tizenkilenc éves volt, a két Christopher, vagyis Chris “Mac Daddy” Kelly és Chris “Daddy Mac” Smith még tizennégy sem. A következő év februárjában meghódították a világot „Jump” című klipes dalukkal – nem csak Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandban, s Európa több országában is listavezetők lettek. Az USA Billboard Hot 100-as listáján nyolc hétig senki nem tudta megelőzni őket!

Jump – hatalmas siker!

Michael Jacksonnal, Jordannel és Heavy D-vel egy klipben

Michael Jackson és a Kris Kross rapduó
Michael Jackson és a Kris Kross rapduó.

Kislemezük kétmillió (!) példányban fogyott el, s fordítva hordott bőszárú farmerjukkal meg baseball-ingükkel ők lettek minden idők legsikeresebb kölyökbandája. Bizony még a Michael Jackson féle Jackson 5-nál is sikeresebbek lettek, de nem csak a gyerekként átélt zenei karrier a párhuzam közöttük. A pop királya meghívta őket „Jam” című dalának videóklip forgatására, rövidke tánc- és kosárlabda jelenethez – Heavy D rapsorai miatt is érdemes megnézni, és az NBA legenda Jordan is szerepel benne.

Cameo szerep Michael Jackson „Jam”-jében

A fordított farmer kultuszt teremt

A „Jam” előtt pár hónappal már megalapozták hírnevüket, hiszen ’92 márciusában jött ki a „Totally Krossed Out” című debütáló nagylemez. Ma már szinte hihetetlen, hogy csak egy-két esztendővel voltak idősebbek nálam, s tizenkét éves fejjel úgy felnéztem rájuk, mint senki másra. Örültem, hogy a hazájában négymillió példányszámban elkelt album nekem is megvan – akkor még kazettán. Warm It Up, It’s a Shame, és The Way Of Rhyme klipjeikkel csak fokozták az irántuk érzett rajongásomat, meg azzal is, hogy kiváló dalt írtak egy kölyök számára szar dologról, a busz lekéséséről (I Missed the Bus).

Amikor a srácok lekésik a buszt

Ismét bomba robban

Egy évet kellett várnom második albumukra. A ’93-as „Da Bomb” szintén platinalemez lett – az előzővel szemben ez nem négyszeres, hanem „csak” egyszeres. A korong olyan slágereknek adott otthont, mint az „Alright” Super Cat közreműködésével, az I’m Real, és a címadó dal, melyben a rapcsaj Da Brat is nyomul. Továbbra is Jermaine Dupri maradt a producer, a nadrágok és felsők viszont megfordultak a normális viselési irányba.

A borító érdekessége, hogy a japánoknak nem tetszett, mert Hiroshimára emlékeztette őket – egyébként nem véletlenül, hiszen a lemez első mondata így hangzik:

“I drop bombs like Hiroshima.”

Végül másik borítóval, minidiscen jelent meg. (Az én korosztályom még emlékszik a floppyra. Na, ahhoz hasonló, söralátét vékonyságú adathordozón adták ki a japánok a Da Bomb-ot!)

Kris Kross+Da Brat=Da Bomb

A Da Bomb eredeti borítója

Kris Kross - Da Bomb

…és a japán kiadás

Kris Kross - Da Bomb japán Minidisc kiadás

Rap a híres gyerekcsatornának

A duó ’94-ben elkészítette a „Rugrats Rap” című dalt, ami elsőként a Nickelodeon gyerekcsatorna által kiadott VHS kazettán szerepelt, majd ’98-ban a „Best of Nicktoons” válogatásalbumon is megjelent. Ez egy kevésbé ismert Kris Kross dal.

Rugrats Rap

Fiatal, gazdag és veszélyes

Harmadik albumuk – a Young, Rich & Dangerous –’96 elején jelent meg. Amerikában aranylemez státuszig jutott, de egyéb földrészeken nem ért el nagy sikereket. Hiába, az első albummal magasra tették a mércét, és nem sikerült megismételni. A korongról két kislemez jelent meg, a „Tonite’s Tha Night” és a „Live and Die for Hip Hop”.

A Kris Kross halála

A Kris Kross csapat tagjai 2013-ban

A harmadik album után szétvált a duó, majd 2013-ban, a So So Def – Jermaine Dupri kiadójának – huszadik születésnapi buliján újra összeálltak. Érdekes, hogy Mac Daddy a ’90-es évek rosszfiús rapperöltözékében tolja, az általuk „kitalált” fordított nadrággal, Daddy Mac viszont elegáns hozzá képest.

A Kris Kross tagok felnőttként, 2013-ban

Chris “Mac Daddy” Kellynek ez volt az utolsó fellépése, ugyanis 2013. május elsején holtan találták atlantai otthonában. A toxikológiai vizsgálat szerint a legdurvább „drogmix” okozta halálát; heroin és kokain. Mindössze harmincnégy éves volt. Édesanyja azt nyilatkozta, többször próbálta fiát segíteni, hogy leszokjon a kábítószerről, sajnos sikertelenül. Ha összejött volna, a 2013-as fellépés sikere okán talán ma is működne a Kris Kross … ezt már sosem tudjuk meg. Nyugodjon békében Chris Kelly!

Mac Daddy szólólemeze

Kicsit visszaugorva az időben: 2003-ban Mac Daddynek elkészült első szólólemeze „The M.A.C.” címmel. Fizikai formában kizárólag Mac Daddy weboldaláról lehetett rendelni, de utólag kiszivárgott a netre a teljes hanganyag.

Chris Smith a pop/RnB irányba ment

Chris Smith is próbálkozott szólókarrierrel, de olyan popos, R’n’B-s irányt váltott, aminek a Kris Kross fanok valószínűleg nem örültek, akik meg ilyen stílust hallgatnak, azok találnak jobbat. Elég sok dal fellelhető tőle a YouTube-on, s a legtöbben rappel is, de közük nincs ahhoz a dinamikus flow-hoz, amit anno együtt hoztak.

Daddy Mac egyik érzelmes dala

Tehát az első három album kapcsán beszélhetünk Kris Kross örökségről, de a „Best of Kris Kross Remixed” (1996) és a „Gonna Make U Jump” válogatásalbumok is ajánlott hallgatnivalók. Ha szeretnétek őket cameo szerepben látni a Jacko klipen kívül, keressetek rá a TLC „Hat 2 Da Back” videójára (’92), a Run-DMC „Down With the King”-jére (’93), és a „Who’s the Man?” (itthon Fodrászból zsaru – 1993) mozifilmre!

Szerző: Haklik Tamás

ElőzőKövetkező

Szólj be!