Videó

Flatbush Zombies, avagy élőhalottak vakációja a pokolban

Brooklyn pszichedelikus zombijai új dalukkal több, mint negyven hip hop nagyság előtt tisztelegnek. A „Headstone” kihagyhatatlan műve a new school korszaknak, de mielőtt belevágok a friss dal bemutatásába, lássuk hogyan indultak útjukra a zombik!

Dragon Ball meg pankráció után hallucinogének és rap

A megjelenésében, orgánumában meg rappelési stílusában is karakteres Meechy Darko, Zombie Juice és Erick Arc Elliot az általános iskolában ismerkedett össze. A Dragon Ball Z anime sorozat és a pankráció iránti rajongásuk kovácsolt belőlük barátokat. Tinédzser korukban több hallucinogén drogot kipróbáltak. Meechy Darko egyszer azt nyilatkozta, hogy első „begombázásakor” meghalt az egója és elméje újjászületett. Ebből kikövetkeztethető, miért nevezik magukat zombiknak, vagyis élőhalottaknak, valamint miért a pszichedelikus rap a fő profiljuk (ezt az alműfajt szemléltetni fogjuk majd az ezRAP! történelem cikksorozatunkban).

Halál, reinkarnáció, és közös munka RZA-val

Erick Arc Elliott első zenéje arra késztette őt és két barátját, hogy 2010-ben megalapítsák a Flatbush Zombies-t. A csapat népszerűsége 2012-ben kezdett növekedni, miután kibocsátotta a „Thug Waffle” videóklipjét a YouTube-on.

Thug Waffle, az első Flatbush Zombies klip

Hamarosan megjelent digitális formában a „D.R.U.G.S.” (Death and Reincarnation Under God’s Supervision) című mixtape. Még abban az évben összehoztak egy dalt a Wu-Tang Clan-ból  ismert RZA-val, ez felkerült a „The Man with the Iron Fists” (A vasöklű férfi) filmzenei albumára; az akciómozi egyébként RZA debütáló rendezése.

Mixtape-ek, profi videók, és albumborító egy képregény-művésztől

2013 is jó éve volt a triónak; a szintén nagyon tehetséges fiatal brooklyni MC-kből álló The Underachievers duóval elkészítették a „No Religion” című dalt, s szeptember 11-én 21:11-kor tették ingyenesen elérhetővé a „BetterOffDEAD” mixtape-et. A cuccon olyan nagyszerű track-ek szerepelnek, mint az „MRAZ”, vagy a „Palm Trees”.

2014-ben elkészült a The Underachievers-szel közös ötszámos EP is, a „Clockwork Indigo”. Ezután majdnem két évet kellett várnia a Flatbush Zombies rajongóknak, hogy a mesterek megalapítsák hivatalos, független kiadójukat a The Glorious Dead-et és megjelenjen első stúdióalbumuk, végre kézzel fogható formában, „3001: A Laced Odyssey” címmel. A lemez borítója David Nakayama grafikája, aki elismert képregény-művész, olyan munkákkal, mint a Deadpool vagy a Marvel Adventures. A szürreális mestermű egészen elképesztőre sikeredett, ördögfejet, disznófejű zsarut, háromszemű kutyát, tehenet magába szippantó űrjárművet és egyéb őrültségeket ábrázolva (Erick Arc Elliot, mint Fidel Castro?). Érdemes megnézni milyen vázlatok készültek a borítóhoz, s a grafikus teljes portfóliója szemet gyönyörködtető.

A „3001: A Laced Odyssey” borítója egy képregényrajzoló munkája

Flatbush Zombies 3001: A Laced Odyssey David Nakayama borító grafika

A hanganyaghoz tartozó klipek szintén telitalálatok; kedvencem a “Bounce”, ami talán még nemzetközi filmfesztiválokon is sikert aratna, ha létezne videóklipes kategória, vagy ha rövidfilm tárgykörben lehetne klippel nevezni. Fredo Tovar és Scott Fleishman rendezése egyszerűen profi.

A „Bounce” klipje rövidfilmként is értelmezhető

A pszichedelikus hip hop-ot a Zombies gyakran keveri horrorcore-ral és cloud rap-pel, de többször hallható áthajlás a trap felé. „This Is It” című track-jük például ez utóbbi alműfajt képviseli, de ezt is számomra élvezhetően tálalják (különben nagyon kevés trapet tartok elviselhetőnek).

This is Zombie trap!

Hamarosan vakációzhatunk a pokolban

Idén áprilisban pedig jön a folytatás, a második stúdióalbum, a „Vacation in Hell” (magyarul Vakáció a pokolban, innen jött a cikk címe). Tracklistát hiába kerestem a cikk írásakor, de a „Headstone” című klipes dal meggyőzött, hogy előrendeljem a lemezt. Odafigyelve a dalszövegre rengeteg utalás fedezhető fel az aranykor különböző előadóira és konkrét dalokra. Notorious BIG, Mobb Deep, 2Pac, Thug Life, Public Enemy, Snoop Dogg, Too Short, DMX, Jay-Z, Juvenile, Eazy-E, Dr. Dre, Gza, Nas, Scarface, Immortal Technique, Big Pun, Supa Dupa Fly, Ice Cube, Big Daddy Kane, Bone Thugs ’N’ Harmony, Slick Rick, Eminem, Wu-Tang Clan, Three 6 Mafia, Nelly, St. Lunatics, The Fugees, Method Man and Redman, Outkast, Gravediggaz, Lloyd Banks, Ab-Soul, Eric B & Rakim, Ice-T, G-Unit, C-Murder, KRS-One, Kanye West, LL Cool J, Xzibit, Junior MAFIA, AZ, Cypress Hill, Smif-N-Wessun, Capone-N-Noreaga. Ebből nyilvánvaló, hogy Flatbush-ból nem csak saját partjuk, hanem a nyugati és a déli oldal felé is tisztelet irányul. Ügyesen össze vannak rakva a sorok, olyan is van, amiben egymás után négy előadó dala szerepel:

„Warning (The Notorious B.I.G.), watch them niggas (Nas) flashin’ lights (Kanye West) papparazi” (Xzibit).

Hasonló tisztelgést ezelőtt csak a Black Eyed Peas-től hallottam, abban a dalban, aminek klipjében egy lemezboltban válogatnak a bakelitek közül, de szerintem a Zombies produkció sokkal jobb.

Tisztelgés több mint negyven hip hop előadó előtt!

A már említetteken kívül még rengeteg raparccal készült közös daluk, például az ASAP Mob, Juicy J (Three 6 Mafia), Danny Brown, Action Bronson, Statik Selektah, Smif-n-Wessun, vagy a Joey Bada$$ féle Pro Era csoportosulás is kipipálva kollaborációs listájukon. Érdemes rákeresni ezekre, és Erick Arc Elliott vagy más néven Erick the Architect instrumentális cuccai is erősen ajánlottak.

Erick varázsgombás víziója

Végül pedig nézzétek meg, hogyan készít rapzenét egy Diana Ross & Marvin Gaye, egy Amnesty, és egy Jackson 5 bakelit mintázásával:

ElőzőKövetkező

Szólj be!