Hírek

Akkezdet Phiai befejezték

R.I.P. AKPH! (1996–2019)

’96-ban Saiid és Újonc angolul nyomták a rapet

Az 1996-ban alakult rapcrew Saiid és Újonc ötlete volt, akkor még Higher Tone Alliance néven. Eleinte zeneszerzéssel foglalkoztak, fél év múlva angol nyelven kezdtek rapszövegeket írni. Aztán 1999-ben magyar nyelvre váltottak, s Akkezdet Phiai néven – amiben a két „k” betű kortárs költészetet jelent – alakultak újjá. Dalaikkal gyorsan belopóztak a hazai hip hop rajongók fülébe, sőt Puzsér Róbert azt nyilatkozta, hogy amit ők csinálnak, az bizony a költészet magasfoka. Saiid és Puzsér később kollégák lettek; együtt dolgoztak a Ki Mit Tube tehetségkutató zsűritagjaiként.

A két AKPH album után nem lesz több

„Akkezdet” (2003) album után Dj Frequent is csatlakozott az AKPH-hoz, pontosabban 2004-ben, mint DJ és producer. 2010-ben jelent meg a „Kottazűr” című lemez, amit újabb sajnos nem követ – hiába kaptak volna rá támogatást az NKA-tól –, ugyanis Saiid és Újonc úgy döntött, hogy 2019-ben külön utakra térnek. Így búcsúztak rajongóiktól a Facebook-on:

“Több mint húsz év telt el akkezdet óta, felléptünk 15 ember előtt is az elején, és 150.000 előtt is a szólászabadság nevében. Érettségi tétel lettünk, Saiid többszörös slam poetry bajnok, Peti több kötetes költő és színpadi szerző. Először jutottunk underground hiphop bandaként a Művészetek Palotájába, világhírű jazz és világzenei művészekkel kollaboráltunk, zenei beállítottságtól függetlenül kaptuk folyamatosan a visszajelzést, hogy különleges, egyedi amit művelünk. Nem csináltunk sok klipet, de azok mind díjakat söpörtek be szemléken és szavazásokon. Egyetlen filmzenét készítettünk, az is elhozta a zsűri különdíját. Minőségben és menőségben hiszünk ma is, nem a mennyiségben.”

Ez bizonyára sokaknak érvágás, de legyen számukra pozitívum az a tény, hogy Saiid (avagy Süveg Márk) és Újonc (alias Závada Péter) külön-külön biztos fognak még színvonalas dolgokat véghezvinni, ahogyan eddig is, elég ha Saiid slam poetry eredményeire gondolunk, vagy Újonc versesköteteire.

ElőzőKövetkező

Szólj be!