Videó

Z!ENEMi – rendszerellenes rapmetál Miskolcról

Z!ENEMi Miskolc rap metal

Elkészült a miskolci Rage Against The Machine harmadik klipje!

Nem irónia részemről a RATM-hez való hasonlítás. A négy zenész plusz egy MC felállású borsodi banda totálisan azt a fílinget hozza, amit a ’91-ben alakult Grammy-díjas Los Angeles-i csapat. Imádom, amikor Juró a hirtelen minimálba hajló zenei részek alatt nyugodt sráccá változik, majd fokozatosan durvul be ő is meg a muzsika is. Az új, „VILÁG:VÉGE” című dalban ez konkrétan 2:50-től jelenik meg.

A klip kimondottan egyszerű, de nem primitív: fekete háttér előtt több korosztály látható külön-külön, férfiak, nők, gyerekek, középkorúak, ötvenesek. Érdekes, hogy a kisiskolás kölykök – tekintetük alapján – jobban beleélik magukat a kemény hangzásba, mint az őszülő szakállú fazonok. Kedvencem 3:51-nél, amikor a kiscsávó összehúzott szemöldökkel tolja, és 4:31-nél a Marvel Avangers sapkás lurkó, ökölbe szorított kézzel.

Z!ENEMI – VILÁG:VÉGE

Akik tudnak egy picit angolul, azok levágják, hogy az „ENEMi” szó az „Enemy” fonetikusan írt megfelelője, s jelentése „ellenség”. Legegyszerűbben így bogoznám ki a Z!ENEMi szójátékot: a zenével harcolunk valami ellen. A szóban forgó dallal a politikai rendszerrel mennek szembe, de a „Nullák meg Egyesek” témája is ez, és úgy érzem, lesz még több ilyen… remélhetőleg lemez is.

Ha tetszik, amit csinálnak, s szeretnéd élőben hallani, augusztus 10-én lesz rá lehetőség. A kazincbarcikai Csónakázó-tónál a Tankcsapda előtt nyomul majd a Z!ENEMi!

ElőzőKövetkező

Szólj be!