Lemezajánló

KisDoki – A magyar G-Funk koronázatlan királya

KisDoki magyar g-funk előadó

Cím alapján igencsak túloz a cikkíró, gondolják páran, majd továbbolvasva rájönnek, hogy tévednek…

Koronázatlan, mert kevés figyelmet kap. Király, mert színvonalas dalaival magasra teszi a lécet. A mennyiség nem megy a minőség rovására, KisDoki nem kapkodja el, s ezzel meg is magyaráztam az alacsony nézettségi indexet meg a korona hiányát. A „Nincs határ EP”-re tíz évet kellett várni, most végre itt van.

„G-Funk! Visszatértem, ez most hallható!”

2008 – Klip az Animal Cannibals rendezésében

Ugorjunk picit vissza az időben! A jászberényi srác teljesen ismeretlenül lépett az It’s Rite Hip Hop Jam tehetségkutató verseny színpadára 2007-ben, és közönségdíjas lett. Ennek eredménye az a nyereményklip, amit az Animal Cannibals készített neki „Pereg az élet, mint a kerék” című számához.

„Pereg az élet, mint a kerék”

KisDoki újra itt van, és vele együtt a ’90-es évek G-Funk hangzása is

Hosszú hallgatás következett, amit a KisDoki féle G-Funk kedvelői nem igazán értettek, várták a folytatást… egészen 2018 áprilisáig.

KisDoki - Nincs Határ EP disc

S hogy mi a KisDoki féle G-Funk? Az, amit kaliforniai előadók készítettek a ’90-es években; minden túlzás nélkül azt a hangzást hozza, mintázás nélkül, teljesen saját zenével, illetve testvére közreműködésével. Nem nagyít, amikor azt rappeli: minden eredeti, semmi nem lopás. Ha ezután is vitatandó szerinted a koronázatlan király titulus, olvass tovább!

KisDokinál nincs határ

Talkbox technika és GYöReMiX! scratch

A keverés meg a master is az ő munkája, bár hangmérnöke és bátyja segítette ebben. A dalok többségében talkbox (amire itthoni zenészek „szájgitár” kifejezést is használnak) technikával készült sorok is hallhatóak. Aki nem tudná, mi az a talkbox, keressen rá egy Roger Troutman videóra a neten, vagy idézze fel a California Love refrénjét.

A zenék nagyon szépen szólnak, és felmerül a kérdés, hogy a rengeteg hazai westcoast rajongó, akik 2Pac meg egyéb nyugati parti legendák neveivel dobálóznak, mint követendő példa, miért nem készítenek ilyet? Mert nem tudnak. Lehet utálni a véleményem miatt, leszarom! Továbbra is ragaszkodom ahhoz, hogy KisDoki szinte az egyetlen Magyarországon, aki a westside aranykorának hangulatát képes elénk varázsolni rapjével, zenéivel. Nem hajlik a new school felé és semmilyen irányba; nála Los Angeles a mérvadó, s az örök rapszerelem hazája.

Néhol fenyegető atmoszférát tol az arcunkba (Nincs határ), máskor meg MC Eiht klasszikusaira emlékeztető lágy dallamokat gurít a fülünkbe (Négy keréken). Szövegei az élet nehézségeiről és jó dolgairól egyaránt szólnak. Elmélkedés, egoizmus, motiváció; mindenből annyit és úgy adagol, hogy ne tűnjön soknak vagy giccsesnek. Így tesz a „Napjaim” című dalban is, amit bátyjával (Doki) és az Angéla nevű énekesővel alkotott meg.

Az Introban, a „Nem egyszerű”-ben, és az Outro-ban GYöReMiX! karcolásait hallhatjuk.

KisDoki – Négy keréken

A Doki fivérek napjai

Nem egyszerű Km. GYöReMiX!

Hiánypótló darab

Summázva: hiánypótló darab ez a lemez a hazai rappalettán. Köszönet érte KisDokinak! Tőlem megkapta a koronát!

KisDoki – Nincs határ EP rendelés és letöltés

KisDoki - Nincs Határ EP 2018 borító

A lemez megrendelhető a back2life.57@gmail.com e-mail címen, de ingyenesen is hozzáférhető. A szerző hivatalos feltöltése innét tölhető le:

KisDoki – Nincs Határ EP 2018 letöltés

KisDoki YouTube csatornáját itt érhetitek el, de (Nagy) Doki csatornájára is érdemes rámenni!

A képekért köszönet az Alphaphoto-nak!

ElőzőKövetkező

Szólj be!