Hírek

Kendrick Lamar és Jay-Z is esélyes az év legjobb rap albuma Grammy-díjra

Kendrick Lamar és Jay-Z

A Grammy-díjátadó gálát január 28-án rendezik meg a New York-i Madison Square Gardenben. A jelöltek listája már nem titok. Lássuk!

Jay-Z akár négy arany gramofont is nyerhet

Kendrick Lamar és Jay-Z több kategóriában is esélyesek. Jay eddigi karrierje során huszonegy arany gramofont tehetett ki otthona polcára, a hetvennégy jelölésből ennyit váltott győzelemre. Összesen százhatvankettő díjra jelölték különböző átadókon (BET, MTV, Billboard) és hatvannyolcat zsebelt be. Januárban a következő Grammy díjakkal bővítheti gyűjteményét:

  • Az év albuma és Legjobb rapalbum (4:44)
  • Az év felvétele, Legjobb rapdal, Legjobb zenei videó (The Story of O.J.)
  • Az év dala, Legjobb rap produkció (4:44)
  • Az év rap/ének produkciója (Family Feud, Beyoncé-val közös dal)

Három kategóriában is jelölték a The Story of O.J.-t

Kendrick Lamart is több díjra jelölték

Compton fiatal MC-je, Kendrick Lamar szintén több díjat vihet haza; siker esetén Az év felvétele (Humble), Az év albuma (Damn) ugyancsak övé lehet.

Kendrick Lamar és a Humble

A legjobb rap album

A legjobb rap album díjáért Georgia trap triója, a Migos (Culture), az őrült klipjeiről híres Tyler, the Creator (Flower Boy), és egy csaj, Rapsody (Laila’s Wisdom) is harcba száll.

Ezt vágod?  Offset, a négyszeres apa és Cardi B termékeny évődése

Rapsody nemrég megjelent klipes dalában Kendrick Lamar is közreműködik

A legjobb új előadó

A legjobb új előadó kategóriában is találunk egy raparcot, ez nem más, mint a trapben és emo hip hopban (ilyen is van!) jártas fiatal MC, Lil Uzi Vert.

Lil Uzi Vert új klipje Nicki Minaj-zsal

Az év albuma

Az év albuma és a Legjobb R&B album díjra is esélyes Childish Gambino az Awaken, My Love! című lemezzel, ami igaz, hogy nem rap, hanem R’n’B és pszichedelikus rock, soul, meg funk dalokat tartalmaz, de két előző korongja, a Camp (2011) és a Because the Internet (2013) hip hop. A sokoldalú Donald Glover (ez a polgári neve) nem „csak” zenei producer, dalszerző, énekes és rapper, hanem színész meg DJ is. Többek között az Atlanta című filmsorozatban láthattuk.

Az utánozhatatlan hangú Childish Gambino legismertebb dala, a Redbone. Videóklip nélkül képes volt 170millió (!) feletti klikkelést produkálni a kellemes funk szerzemény:

A legjobb filmbetétdal

A legjobb filmbetétdal tárgykörbe is bejutott egy rapper. Common, aki már így is sok díjnak örülhet, Andra Day Stand Up For Something-jának közreműködője, ami a Marshall című életrajzi filmdráma egyik dala (a filmet egyelőre ne keressétek magyarországi forgalmazásban).

Ezt vágod?  Wiz Khalifa-t beperelték szerzői jogsértés miatt

Andra Day és Common közöse, RnB cucc rövid rapbetéttel

Az év producere

Az év producere kategória sem marad rapper nélkül! No I.D.-re a “Sky’s The Limit” miatt (semmi köze Biggie azonos című dalához) figyeltem fel még ’97-ben. Produceri munkásságát hosszasan lehetne sorolni – ’92-től napjainkig tart a lista -, de mostanság Jay-Z új albumához kötik a nevét, mivel a lemez teljes zenei része az ő érdeme.

Mindenki eldöntheti kinek szurkol, aztán majd beszámolunk az eredményről is.

ElőzőKövetkező

Szólj be!