Videó

Az Onyx-os Sticky Fingaz megemlékezése Jam Master Jay-ről

Sticky Fingaz and JustGii

Sticky Fingaz legújabb klipjében feleségével és gyermekével együtt tiszteleg a Run DMC legendás DJ-je előtt.

Sticky Fingaz egész családja “Run DMC jelmezben” tiszteleg a DJ legenda előtt

A hazánkban többször fellépett brooklyni Onyx-ot nem hiszem, hogy be kell mutatni a rap zene rajongóinak, de ha több infót akartok róla, klikk a róluk szóló cikkre! A jó pár éve duóként működő hardcore rap együttes egyik fele, közeledve november elsejéhez, új klippel jelentkezett. Sticky Fingaz a “Celebrate Life” című dallal Jam Master Jay emléke előtt tiszteleg, tetőtől talpig „Run DMC jelmezben”, vagyis fekete színű kalapban, Adidas szabadidőruhában, és Adidas Superstar tornacipőben.

A klip JMJ halálának tizennegyedik évfordulójára készült. Közreműködőnek egy kevésbé ismert énekesnőt szerepeltetett; a JustGii művésznévre hallgató hölgy énekli a refrént. A csajszi Gianna Ruggiero néven különböző dalok akusztikus feldolgozását töltötte fel a YouTube csatornájára, de ezek nem nyerték el a tetszésemet. Ez az első komoly közreműködése.

Sticky Fingaz és családja
Az egész család megemlékezik Jam Master Jay-ről: Sticky Fingaz felesége, és gyermekük is Run DMC-s Adidas szettben látható a videóklipben.

Rajta kívül rögtön a tizenkettedik másodpercben feltűnik Sticky felesége és göndör hajú, tündéri kisgyereke. (Érdemes elkapni azokat a pillanatokat, amikor rájuk nézve ellágyul; látszik az egyébként durva ábrázatú Sticky arcán, hogy mennyire imádja őket.) Muszáj volt, hogy mindenki Adidast viseljen a klipben, sőt a csöppségre egy Run DMC sapkát is rátettek, hogy maximális legyen a respekt nyilvánítás. Érdekesek az archív koncertfelvételek és képek is, a Beastie Boys és a Run DMC egyik közös fotóját is felfedezhetjük köztük.

Ezt vágod?  Ha már unod a meleget - P's és a Gyöngyösi pergő

Sticky Fingaz feat. JusGii – Celebrate Life (A Tribute tu Jam Master Jay)

„Ő tett be engem az ONYX-ba, eltávolított az utcákról, 17 éves koromban JMJ adta a jelet”

Bizony, elrappeli Sticky, hogy JMJ-nek köszönheti a karrierjét. Megemlít a dalban jó pár klasszikus Run DMC-himnuszt (Rock Box, Walk This Way, King Of Rock), és arról is szövegel, hogy a Run DMC volt az első rapcsapat, amelyik szerepelt a Rolling Stones magazin címlapján (láthatjuk is a klipben a lap borítóját), és Grammy díjat kapott.

„Ő több egy DJ-nél, olyan, mint egy nagy tesó, ami nekem soha nem volt”

Nagyon komoly a szöveg. Így lehet feszengésmentes, szívhez szóló dalt készíteni, nyáladzás és könnyek nélkül.

A The Spinners I’ll Be Around-ja adta a zenei ihletet

A zenei alap is tetszetős; a ’73-as The Spinners sláger, az „I’ll Be Around” dallamához nyúltak hozzá, amit már Rappin 4 Tay is felhasznált a klasszikussal azonos című dalához, és Nine az „Any Emcee”-hez.

„Emlékszem, hogy vitatkoztunk, miközben készítettünk egy dalt. Megadta a számát, még mindig el van mentve a telefonomba”

Jam Master Jay graffiti az USA-ban

Jam Master Jay DJ-ként gitározni és trombitálni is tudott

Jam Master Jay egyébként igazi zseni volt; három évesen kezdett el gitározni és trombitálni. 2002 október 30-án lőtték agyon egy Queens-i hangstúdióban. A teremben lévő másik fickó megúszta bokalövéssel. Halála legalább annyira tragikus csapás volt a hip-hop világára, mint 2Pac vagy Notorious B.I.G. elvesztése. (A meggyilkolásukról készülő mozifilmről itt olvashattok)

ElőzőKövetkező

Szólj be!