Lemezajánló

Sick Jacken, a leukémiás chicano rapper új albummal jelentkezett

A Psycho Realm együttessel ismertté vált Sick Jacken második szólóalbuma szeptember 16-án jelent meg „Psychodelic” címmel. Mielőtt ismertetem a korong tartalmát, lássuk a banda történetét, ami – hasonlóan a dalaik hangzásához és szövegéhez – egyedi és kemény!

A Cypress Hill frontembere és a lemezszerződés

A Psycho Realm ’89-ben alakult Los Angeles javarészt latin-amerikaiak által benépesült, Pico-Union nevű negyedében. Sick Jacken (Joaquin Gonzalez) és testvére, Big Duke (Gustavo Gonzalez) rapszövegeit a gettóélet kegyetlen valósága, az ott szerzett tapasztalatok ihlették; a Psycho dalok mellőzik a ma oly divatos, csillivilli műmájerkedést. Jacken egyébként már a zenei karrierje kezdetekor leukémiás volt, innen a névválasztás is, Sick vagyis „Beteg” Jacken. Első ismert felvételük a „Scandalous”, egy ’93-as bűnügyi filmdráma, a „Mi Vida Loca” egyik zenéje. (A filmet ne keressétek magyar szinkronnal vagy felirattal; itthon sajnos semmilyen formában nem jelent meg! Egyébként Salma Hayek első nagyjátékfilmes szereplése.)

Még abban az évben figyelt fel rájuk a Cypress Hill frontembere, B-Real (aki legutóbb éppen egy magyarok által készített pólóban fotózkodott), a bandaháborúk megfékezésére létrejött mozgalom, az End Barrio Warfare által szervezett koncerten. Ennek eredménye egy lemezszerződés; ’96-’97-ben stúdióba vonultak B-Real-lel és a Cypress dobosával, Eric Bobo-val, aztán a Ruffhouse kiadó jegyében megjelent a 14 dalt tartalmazó debütáló albumuk, ami később platina státuszú lett.

Sick Jacken, B Real, Big Duke
Balról jobbra: Sick Jacken, B-Real és Big Duke.

A csapatot a lemezcég megpróbálta irányítani az első lemez után, erősen társadalomkritikus szövegeiket cenzúrázni akarta, ezért a Gonzalez fivérek felbontották szerződésüket és megalapították saját lemezkiadójukat, a Sick Symphonies-t. ’99-ben a „War Story-Book I” már úgy jelent meg, hogy nem függtek senkitől. B-Real a Cypress Hill turnéi miatt nem tudott aktív részvételt vállalni, a második lemezen csak egy szám erejéig működött közre.

Turnébusz helyett tolókocsi

A második album megjelenése előtt váratlan tragédia sújtotta a Gonzalez testvéreket. Egy gyorsétterem előtt kirobbant incidens során Duke-ot egy bandatag nyakon lőtte, ennek következtében nyaktól lefelé teljesen lebénult. A tettes, az akkor 24 éves Robert Gorcsi pont feltételesen volt szabadlábon, végül a lövöldözés miatt gyilkossági kísérlet vádjával bebörtönözték. Úgy tűnt, a Psycho Realm karrierje véget ér, de Duke megkérte testvérét, hogy folytassa azt, amit közösen elkezdtek. Jacken leszerződtette a szintén Los Angeles-i Street Platoon-t, két mexikói származású MC-t (Cynic és Crow), hogy a fellépéseken testvérét helyettesítsék, és ezzel a felállással újabb lemezek készültek. A Psycho Realm karrierje így folytatódott, s mai napig tart.

Duke tolókocsiban

Psychodelic

Sick Jacken - Psychodelic

A 14 trekket tartalmazó új Sick Jacken szólólemeznél valahogy nem éreztem azt a varázst, azt a gyilkos lendületet, amit a Psycho Realm korongoknál. Az intro utáni dal, a „High Frequency” ütős, és ügyes húzás volt belevágni B-Real „dalolását” a refrénbe, meg Duke agresszív, reszelős hangjával scratchet használni. A „Brain Damage” kiemelkedő dal még, ehhez klip is készült. A legélvezhetőbb trekk kétségtelenül a „Polygamy Is Pricey” kellemes, jazzes hangzással. Az utolsó és egyben címadó dal is király, az Army of the Pharaohs-szal ismertté vált Block McCloud közreműködésével.

Sick Jacken – Brain Damage

A többi szerzemény egyszerű, erősen közepes rutinmunkának tűnik, de ez nem jelenti azt, hogy rossz lemez lett, csak nem képes átadni azt a katartikus hangulatot, amit például az első Psycho Realm korongnál érzek minden alkalommal, amikor hallgatom. Egyébként az egész lemez producere saját maga Jacken.A Sick stílus rajongóinak ajánlom a 2014-es Psycho Realm Presents Disciples Of The Sick nagylemezt, ami ezzel szemben kibaszott hardcore lett!

ElőzőKövetkező

Szólj be!