Hírek, Videó

T.I. a rendőri brutalitás ellen küzd legújabb klipjével

T.I. - Warzone

A tehetséges atlantai rapper-színész – aki mögött már kilenc nagylemez és rengeteg filmszerep van – új klipjével nagyon komoly témát feszeget. A Pimp Squad Click southern csapat tagja, szólóban csak T.I. vagy másnéven Tip, olyan áldozatokra emlékezik dalával, akik a törvény embereinek szakszerűtlen eljárása során veszítették életüket.

A „Warzone” című dal refrénje erősen politikai töltetű, hiszen a “Hands up, can’t breathe” utalás a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű civil mozgalom tiltakozókántálásaira, amikkel az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdenek.

A videó ügyesen illusztrálja Tamir Rice, Eric Garner és Philando Castile igazságtalan meggyilkolását, szándékosan fehér színészekkel ábrázolva az áldozatokat, holott valójában feketék voltak.

Feketék elleni rendőri túlkapások szerte az USA-ban

Tamir Rice mindössze tizenkét éves volt, amikor egy clevelandi játszótéren lelőtték a zsaruk, mert játékpisztolyáról azt hitték, hogy igazi. Másnap reggel örök búcsút intett a kórházban.

Eric Garner halálos bűne az volt, hogy illegálisan cigarettát árusított az utcán. A vele szemben eljáró rendőrök egyike egy tiltott fojtó mozdulattal a földre szorította őt, és az asztmában szenvedő, túlsúlyos Garner hiába könyörgött levegőért. A hatgyermekes férfi a helyszínen eszméletét vesztette és nem sokkal később meghalt.

Ezt vágod?  AK26 Blöff-je, vagy beef-je hallható az új videójukban?

Philandro Castile – aki egy általános iskola konyhai dolgozója volt több, mint tíz évig – autóját egy kiégett hátsó lámpa miatt állította meg a hatóság, percekkel később azonban négyszer karon lőtte a járőr a harminckét éves férfit, miközben ő fegyverengedélyét bizonyító iratait akarta elővenni. Mindez Castile barátnője és négy éves kislánya szeme láttára történt; barátnője le is kamerázta az incidenst és közvetítette a Facebookon. Castile még aznap este belehalt sérüléseibe, hiába szállították kórházba.

Utalás Rosa Parks történetére

Rosa „Lee” Louise McCauley Parks arról lett híres, hogy 1955-ben a buszvezető utasítása ellenére nem volt hajlandó átadni helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak. Letartóztatása váltotta ki a montgomery-i buszbojkottot, a történelem egyik legsikeresebb, faji megkülönböztetés elleni megmozdulását, ami a polgárjogi mozgalom vezetőjévé emelte Martin Luther Kinget. Parks az amerikai kultúra és a polgárjogi küzdelmek egyik legjelentősebb alakjává vált.

T.I. erre az eseményre utal a klip végén, amikor egy elegáns fehér hölgyet nem engednek maguk mellé a busz színes bőrű utasai, s kénytelen hátul helyet keresni magának – ez is egy pofon a többségi társadalom számára, hogy átérezzék a megkülönböztetést. Majd ötven áldozat neve olvasható, és végül az üzenet:

„Az új rasszizmus, tagadni a rasszizmus létezését.”

T.I. „The Dime Trap” című idén várható új nagylemezének megjelenéséről konkrét dátum még nincs publikálva.

ElőzőKövetkező

Szólj be!