Életmód, Esemény

31 éves a DMC, a DJ-k világbajnoksága

A DMC lemezlovas világbajnokság ötlete a ’80-as évek elején született meg, és elsőként a Disco Mix Club adott helyszínt a rendezvénynek ’85-ben. Egyesek szerint innen az elnevezés, mások meg úgy tartják, hogy a DJ Mixing Championship-nek a rövidítése a DMC. Szerintem az előbbi verzió a hiteles.

A Technics márka és a DJ-zés mára szinte összefort

A Technics és az Ortofon cég szponzorálta a versenyt, és az évek során egyre nagyobb igény lett rá, miközben fejlődött a színvonal. A DJ-k csatája igazi show-vá nőtte ki magát. A lényege az, hogy a versenyzők bemutassák mire képesek két lemezjátszóval, egy keverővel és néhány bakelitlemezzel. A Technics mai napig támogatója a rendezvénynek. A hírneves márka és a DJ-zés szinte összeforrt, hiszen legtöbben a cég lemezjátszóit használják világszerte, amatőrök és profik egyaránt. Így lett névadó szponzor a Technics.

Roger Johnson, az első DMC DJ világbajnokság győztese

Az első világbajnok az angol Roger Johnson lett, majd olyan mai napig aktív bakelitmágusok is első helyezést értek el, mint DJ Qbert. Az X-Ecutioners – 2009-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt – DJ-je és producere, Roc Raida is világbajnok lett ’95-ben.

Ezt vágod?  Tirpa vállalhatatlan albummal jelentkezik

Ha DJ világbajnokság, akkor Magyarország sem marad ki a sorból

Hazánk is több alkalommal otthont adott az 58 más országban megrendezett DJ bajnokságnak. Itthon olyan arcok mutatták meg tehetségüket, mint Bootsie (Az Árral Szemben), DJ Quick (aki az Animal Cannibals mellett volt turné DJ, és Sub Bass Monster-nek meg a VSOP-nek is scratchelt), Lui-G, vagy a debreceni Sonny Kraft (RH Crew). Az előbb felsoroltak mind kijutottak a döntőre.

A legnagyobb durranás 2003-ban volt, amikor a De La Soul volt a budapesti DMC bajnokság sztárvendége. A legendás New York-i együttes új albuma egyébként augusztus 26-án jelent meg, de sajnos jóindulattal sem tudom élvezhető cuccnak nevezni, a régi korongok viszont ütősek voltak.

Idén a Corvin Clubban lesz a hazai DMC dj csata

Szeptember 2-án ismét lesz hazai DJ battle, tehát a lehetőség adott a magyar lemezlovasoknak, hogy kijussanak a világbajnokságra. A Corvin Clubban lehet majd szurkolni nekik! A versenyzők melletti fellépők: FongFong, NKS, DJ Nara, DJ Dugó, DJ Q-Cee, és a Nagy Világ!? Crú. Az esemény a Facebookon itt érhető el.

Ezt vágod?  A hip hop az egyik legmeghatározóbb szubkultúra - Interjú a BP Underground Hip Hop dokumentumfilm rendezőivel

Scratch: Több, mint 40 éves a technika

Érdekességképpen még megemlítem a témához kapcsolódóan, hogy bakelitlemez ide-oda húzogatását, vagyis a scratch technikáját Grand Wizard Theodor „találta fel” 1975-ben. ’77-nél korábbi hanganyagot vagy videót sajna nem találni róla.

ElőzőKövetkező

Szólj be!