Zene

Egyponthat utcaflowja lángol az Egyhatalomban

A magyar rap csillagtérképén egy több éve születő csillagkép dereng az Egyhatalom Kiadó zenitjén. A tagok sokan vannak és mind nagyon jól muzsikálnak. Mindezek ellenére a közönség még alig ismeri őket, pedig minőségi cumót szállítanak a dobhártyáknak.

Egyhatalom – Tudom ( Bendey, Skunk, Motta Still, Füstös, Tzapa)

Na, de ezt már megszokhattuk, hogy a minőség nem trendi. Remélem ez nem marad így örökké. Lássuk, mit tettek idáig az asztalunkra.

2016: Bendey “Kritikus krónikák” LP-je debütált a csatornán

A Bendey és Skunk által alapított, Kelet-pesti, független Egyhatalom kiadó tagjai 2016-ban dobták ki a külvárosi életérzéseket artisztikusan és magas minőségben kivitelezett albumukat a netes platformokon.

Bendey-nek és csupa tehetségekből álló crew-jának komoly, mély flowjuk és muzikalitásuk van, mellyel stílusukban ügyesen lavíroznak a csibészkedés és az elmélkedés, a kellemesség és a kísértetiesség, a fülbemászó minőségi hangzás és a társadalomkritikus szövegközpontúság között.

A zenei alapokat a boombap, olykor nagyon finom jazz hiphop, a régi suli (főleg New York-i UG-ra emlékeztető) ütemei, dallamos, funk melódiák, sötétebb hangulatok és karakteres karcok jellemzik. A közreműködők szintén nagyon jól illeszkednek a lemez egészéhez, nem nagyon van hibája a cuccnak, többek közt ezért is nagyon érdekes, hogy nagyon alul vannak értékelve a srácok a nézettségek alapján, míg zeneileg olykor igen híg székletek meg milliós nézettségekkel bírnak. Vajon mi ennek az oka? Van pár tippem, de most inkább beszéljenek magukért a fülbemászó ritmusok.

Ezt vágod?  Új dal: Farkasok - Vigyázunk egymásra

Végül is a Ji Ching is azt mondja, hogy a rossz elleni küzdelem leghatékonyabb módja a jóban való erőteljes előrelépés. Tegyünk hát így mi is és támogassuk a független, minőségi munkákat alkotó művészeket, például az Egyhatalom Kiadó tagjait!

Bendey – Miénk volt

2018: Egyponthat – Égaváros Égablázis LP

Az Egyponthat az Egyhatalom kiadón belüli egyik formáció. Füstölgős, telepi, cimborás, ejtőzős, fílingezős karakterű, legalizációpárti jazz hiphop jellegű albumukon ismét hozzák az előző cuccaikon bemutatott stílusukat.

Egyponthat feat. Tzapa – Felbukkanunk

A pattogós, virtuóz Egyponthat rímek utca flowja hatalmasat szól a zseniális producerek füstös, ízléses instrumentáljain. Tzapa és RGTRAP nagyon jó érzékkel adagolják a ritmusokat. Több dal vizuált is kapott, a VR című mű különösképpen figyelemreméltó komoly társadalomkritikájával, de a lemez többi dala sem marad el ez mögött.

Egyponthat – VR

2018-19: Egyponthat single bootlegek

A “Cowboy” és “Pirosban” című számaikban az Egyponthat az újvonalas, dark trap cuccok irányában tett sikeres kirándulást. A második számhoz klip is készült, amely pirosban mutatja be a zene által közvetített, sötét utcákon gengelő életérzésüket.

Füstös singles

A csatornán a karakteres, fanyar flow-val rappelő Füstös single cuccai is igen komoly füstölgések. Olykor csattogós, olykor chillezős atmoszférával kritizálja a társadalmat, vagy boncolgatja a fílingjeit nyolc, igen komoly ug trekkben és több feat-ben. A Wiz Khalifa szám nyilván véletlenül került a lejátszási listára, majd szóljatok Füstösnek, hogy szedje ki…

Ezt vágod?  Eminem kiadójánál debütál Compton új raparca: Boogie

Füstös – Lassíts le

Motta Still négy EP-je (2017-2019)

Motta Still is az Egyhatalom kiadó tagja, amellett, hogy RG Trappel a WareHouseBudapest formációt is csinálja. Mind két platformon és saját csatornáján is jelennek meg zenéi. Dalai finomak, művésziek, kidolgozottak, érzékenyek, őszinték, érzékiek és tudatosak. Munkáin érezni lehet, hogy a zene és a rap iránti igaz szerelemből, tehetségből és nagy szorgalomból születnek az alkotásai. Az Egyhatalom csatornáján a következő lemezeit találhatjátok meg:

Motta Still saját csatornáján is bőven találni jobbnál jobb zenei csemegéket

Sok száma rádióban is teljesen jól működne, de ahhoz nem elég a tehetség és szorgalom, ahhoz valami más is kell. Semmilyenség, karaktertelenség, középszerűség. Ezek viszont se Mottát, sem az Egyhatalom és a WHB többi tagját egyáltalán nem jellemzik. A független, minőségi zenészek Magyarországon maximálisan a közönségükre vannak utalva, vagy magukra vannak hagyva. Nem számíthatnak jogdíjakra, hype-ra, NKA támogatásokra, csak arra, hogy saját hallgatótáboruk megtámogatja őket annyira, hogy alkotni tudjanak, ne csak a mókuskereket forgatni.

Motta Still feat. Hopa – Rossznak kellett lennem

Támogassátok hát őket a zenéik hallgatásával, fizetős letöltésével, a lemezeik megvásárlásával, menjetek a koncertjeikre, osszátok a dolgaikat, mert a zene nektek is a hasznotokra van, nem csak azoknak, akik elkészítik. Szimbiózisban élünk azokkal a zenészekkel, akiknek a zenéit hallgatjuk, szeretjük, ezt ne feledjétek!

Ezt vágod?  Megvannak Magyarország első interaktív hiphop tehetségkutatójának a döntősei

Motta Still feat. Chucky – Nem változik semmi

A legújabb Motta Still lemez: Slow

Február 1-jén Motta Still a WHB csatornáján adta ki legújabb lemezét, a Slow-t, amelynek instrumentáljait RG TRAP készítette. Ez a lemez nem kifejezetten rap lemez, hanem egy nagyon melankolikus, kísérteties, de mégis nyugtató, misztikusan lassú, reptetően melódikus, autotune-nal kísérleti módon elcsavart dalokból álló, chilles, újvonalas, R&B alkotás. Én leginkább a triphop kategóriába helyezném, vagy az emo rap-be, ha valahova muszáj lenne. Motta Still “Slow” című albumát itt tudjátok meghallgatni!

Olvassátok el Motta Still-lel készített korábbi interjúnkat is:

RG Trap is az Egyhatalom körül mozog, de a WHB a főhadiszállása

A zuglói, vájt fülű RG nem csak alapokat ír, de rappel és énekel is. Multitalent a csávó. A WHB csatornán sok jó zenéje található.

RGTrap – 2TáskaPénz

RG többek közt a Wanteddel is szokott közöseket csinálni. Egy régebbi dal, még Pajával:

Wanted Paja-G & Razo feat. RG – Magamat sose hagytam (2014)

Ez a tavalyi közös Razo-val meg olyan komoly lett, hogy megborzong tőle a gerincvelőm is. Sixfeet ajánlásával:

Wanted Razo km. RG – Közel a cél

Hallgassatok jó magyar rap-et!

ElőzőKövetkező

Szólj be!