Videó

Nate Dogg feldolgozással rukkolt elő G Perico, a gangsta rap aranykorának ifjú fáklyavivője

A fene tudja, hogy a gangsta rap miért hangzik olyan iszonyat jól és cool-an, de az esetek többségében ez tényleg így van. Ráadásul minél vadabb az előadó, általában annál inkább. A gangsta shit-et a rap zene egyik csúcsteljesítményének tartom. Nehéz elmondani, hogy miért. Talán az az indulati és ösztön többlet, a saját realitásukról való leplezetlen tudósítás adta hitelesség, a művészet használata saját helyzetük leírására az, ami ezt a fajta zenei irányzatot olyan elemivé és létjogosulttá teszi.

Gengszterségből művészeti produktum

A gangsta rapperek száma mára szinte végtelenre duzzadt, akkor is, ha másoknál hajlamosabbak erőszakos halállal halni.

Én úgy tekintek a gangsta rap előadókra, mint csiszolatlan gyémántokra,

akik, ha más szociális közegben születnek, akkor tehetségük is szocializáltabb formákat tudott volna ölteni, de ha már így alakult én maximálisan respektálom, hogy ha valaki a rosszból jót alkot, a gengszterségből művészeti produktumot, költészetet és zenét.

A bandaharcok, a túlélésért folyó küzdelem ezeknek az előadóknak nem ritkán az életükbe kerül. Ez szörnyű. Valójában azonban a művészvilág tagjai, vagy a celebritások is rengetegszer feláldozódnak a show biznisz pokoli bugyraiban, csak más módokon. A másik dolog, ami igen sajnálatos, hogy a hátrányos helyzettel bíró rétegekből kikupálódott alkotók zöme képtelen kitörni saját szellemi korlátoltságából.

Ezt vágod?  Beköszönt a Nevenincs Bustával

Jót enni, inni, üzekedni, cuccozni, öltözködni, autókkal, ékszerekkel hivalkodni saját fantáziájának maximája, amin kevés esetben tudnak tovább haladni például a tudásuk, vagy erkölcseik fejlesztése érdekében. Egy valami azonban tagadhatatlan, a zenéjük többnyire úgy üt, mint az utcai harcos ökle. Muzikalitásuk megdöbbentően kifinomult, flow-juk természetes, magától értetődő. Nyilván vannak kivételek, de általánosan ez a benyomásom.

G Perico és a G Shit

A gangsta rap egyik kortárs, ígéretes és büntetett előéletű gyémántröge az LA South Central érdekeltségű G Perico, alias Jeremy Nash.

A west coast aranykorának g-funkos hagyományvonalán halad, jó megfigyelőként tudósít az utcai és bandabeli történésekről. 13 éves korában a kékben pompázó Crips bandához csatlakozott az immár 32 éves rapper, de már nem bandázódik.

Lőtt sebbel is koncertezett

Megjárta a börtönt, lőfegyver birtoklásáért kapott 15 hónapot, s egyéb nyalánkságok is voltak, mint vérző, friss, lőtt sebbel leadott koncert 2015-ben, mégis azt tette küldetésévé, hogy példát mutasson a hozzá hasonlóknak, hogy még az olyan nehéz helyzetekből is fel lehet állni, mint amelyeken ő ment keresztül. Ehhez a tehetségét, a költészetet, a művészetet, a megfigyeléseit és az üzleti képességeit használja. Nyitott szemmel jár a világban és betartja a törvényeket, a gengszterkedést pedig már maga mögött hagyta.

Ezt vágod?  Dizzy Wright és az Egyenesen át filmzenei dala

G Perico – Dog Year

G Perico-nak sosem volt polgári munkája

G Perico-nak még sosem volt polgári munkája. Mielőtt zenélni kezdett, csak a hustlerkedéssel, simliskedéssel volt elfoglalva, de idővel belátta, hogy a tetteknek következménye van és másféle életet akart, nem olyat, ami a sitten és a korai halálban végződik, mint a szintén Crips tag, Nipsey Hussle-é, aki tavaly halt tragikus halált.

G Perico – Turnin Corners

Jay-Z és a Roc Nation

G Perico első projektje 2011-ben jelent meg, Tha Innerprize címen. 2019-ben Jay-Z ügynökségével, a Roc Nation-nel ünnepelte a szülinapját, ki adta náluk új albumát, a Ten-Eight-et és az azt kísérő dokufilmjét, a Ten Eight: Tha Documentary-t, majd megnyitotta saját hiphop üzletét egy frekventált helyen és saját ruházati márkát hozott létre, So Way Out névvel. A bolt csatornáján nagyon zsír zenéket találtok, érdemes feliratkozni rá.

Ten-Eight: Tha Documentary film

A dokufilm alcímét, a The Rise of a Progressive Gangster-t egy haladó gengszter felemelkedéseként fordítanám le. A dokufilmben elmagyarázza South Central-i gyökereit, nyomon követve életét 2012-től a Ten Eight-ig. Bár a film minden második mondata a U know what I mean, mégis jó kis rövidfilm, kordokumentáció ez.

Ezt vágod?  Snoop Dogg sosem távozik a nyugati partról - Neva Left lemezkritika

G Perico DJ Quik és Eazy-E fizimiskájával

Rímjei a kőkemény valóságot tükrözik. Szavai hitelesek, előadásmódja eredeti. Orgánuma, flow-ja és fizimiskája Dj Quick és Eazy E hangulatát hozza.

G Perico – Number 1

G Perico feat. Jay 305 & T.F. – South Central

“One More Day” G Perico módra

A néhai, de 2011-ben halhatatlanná boldogult, zseniális Nate Dogg egykor szintén Crips tagként kezdte hatalmas pályafutását. Az ő egyik legendás dalát használta fel legutóbb G Perico ugyanazzal a címmel. Az eredeti dalnak nem igazán találni feldolgozásait, gondolom gyémánt árban van egyrészt, másrészt meg a csúcsot nehéz felülmúlni. Nos, ha G Perico nem is múlja felül a szám eredetijét, de véleményem szerint az új nóta legalább olyan jó, mint az eredeti. Méltó feldolgozás és tisztelgés a g-funk óriása előtt. Részemről nagyon várom a folytatást.

Írjátok meg kommentben, nektek hogy tetszik G Perico munkássága és mi a véleményetek a gangsta rapról és fel a kéket!

G Perico – One More Day

Nate Dogg – One More Day

ezRAP! cikk, amelyben már említettük G Perico-t:

ElőzőKövetkező

Szólj be!