Interjú

A magyar rap végvári vitézei egyesítik erőiket – Bemutatjuk a Sunshine Camp-et

Funktasztikus és a körülötte tevékenykedő zenészek egyesült erőkkel védelmezik a társadalomkritikus rap honi végvárait a művészet és emberség kiárusítóival szemben, akik a zenét és a rappet önző sikereik és anyagi érdekeik növelésére használják csupán. Sokan nem értik még, hogy ennek a harcnak milyen jelentősége van, de szerencsére egyre többen értik, hogy ez egyfajta szellemi szabadságharc, mely túlmutat szubkulturális keretein.

Funktasztikus legújabb rap atombombája

A 2019-es évet és évtizedet Funktasztikus legújabb rap atombombája, a Rezonancia, avagy a próféta alvilági zarándoklata, A titkos krónika című új nagylemeze koronázta meg és robbantotta fel a net magyar rappel foglalkozó részét. A lemezen Bobafett az egyetlen rappel is közreműködő, az instrukban Sixfeet, Bandit, One-shot, KBSZ Beats és Zsiga Bá ügyködött, a maszterelést pedig Beatwarez követte el.

A lemez zsenialitását hosszan tudnám elemezni, de nagy bánatomra ez nem lenne tőlem teljesen korrekt, hisz én magam készítettem a lemez vizuális brandjét és ódáim e tény miatt a közönség számára biztosan elfogultságnak tűnnének.

Funktasztikus – Sírásó vagy közmunkás

A legjobb, ha letöltitek, vagy megrendelitek a lemezt és meghallgatjátok, értelmezitek, pörgetitek a klipeket, hisz ezzel tudjátok a leginkább támogatni Funktasztikus független és harcos művészetét. A lemezhez eddig négy klip készült, egytől egyik csúcsminőségűek a maguk forradalmi, mégis régi sulis stílusában. Mondom, csak jót tudok mondani az egész projektről, de meghagyom Funktasztikusnak a saját elemzését, ami a zenéiben tökéletesen tetten is érhető.

Funktasztikus – Lent a föld mélyében

Egyet mondanék csak még ehhez a témához ez alkalommal. Sok helyen látom az értetlenkedést, hogy miért szól be olyanoknak is egyes esetekben, akikkel nem is konfrontálódott sosem a való életben. Nos, az a meglátásom, hogy azért van ez, mert Funktasztikus nem csak azoknak szól be, akik személyesen húzták le így, vagy úgy, hanem azoknak is, akik a népet húzzák le, vagy azoknak, akik a rap stílusba okádnak bele egy cifrát esztétikailag, de azoknak is, akik olyan önzőek és langyosak, hogy még Jézus is kivetné őket a szájából. Lehet érteni, vagy nem érteni, a kritikája éles, kemény, de jó szándékú. A célja alapvetően az elromlott dolgok javítása, nem az öncélú vagdalkozás.

Sunshine Camp, a szegedi hip-hop család

Mint Funktasztikus vérbeli katonája, természetesen a koncertjeit is szívesen látogatom. Nagy élmény számomra, ha egy géniuszt láthatok alkotás, előadás közben.

A szeptemberi Ellátóházas koncertjének előzenekara volt a Sunshine Camp formáció és a produkciójuk nagyon meggyőző volt számomra. Érdemes követni a dolgaikat, például a Bandcamp oldalukon, de hogy kicsit jobban megismerjétek őket, az egyik taggal, Oneil 6723-el készítettem egy interjút.

Oneil 6723 Urbán László
Oneil 6723

Kik vagytok, honnan jöttök, milyen csapataitok vannak még?

A szegedi Sunsiderec independent hiphop label tagjai vagyunk. MC-k, szövegírók vagy épp hétköznapi melósok, akik csinálják az életüket. Attól függ melyik oldalról nézed. Egyébként jelenleg csapatban, Sunshine Camp néven nyomulunk előre, jómagam Oneil6723 (Halufóbia), Do2, Apes (ASK-Hazai Márka) és aki főleg az alapzenékért felelős BMA (Strik Beatz). Régebben több csapat erősítette a Sunsiderecet, mára talán csak ez az új formáció maradt az ASK-n kívül. Inkább szólóelőadókból és beatmakerekből áll össze ez a nagy család.

Ezt vágod?  Funktasztikus kiakadt az AK26 Blöffjére

Oneal feat. Apes, Busa Pista – Troli Travel

Az eddigi csapataitokkal is tovább folyik a zenélés?

Én a Halufóbia csapatában kezdtem a rappet (2005-2013). Temperamentumos, karakteres kis család volt. Sokan szerették, hallgatták. Azóta is inspirál az a korszak. Mivel szétszéledtünk a világban de a baráti kötelék örök, ezért nyugodtan kijelenthetem, hogy lesz még Halufóbia nagylemez ebben az életben.

Halufóbia
A Halufóbia Crew 75%-a.

BMA, az aranyszívű beatmakerünk biztos támad még az alapformációjával a Stikt Beatzel, valamint Apes is fellelhető lesz az ASK-HM formációban továbbra is. Szóval igen, az eddigi csapatainkkal is tovább folyik a zenélés.

Mind szegediek vagytok?

Javarészt mind itt születtünk,és mindannyiunk szegedi, igen.

Mióta zenéltek?

Én és BMA kereken 15 éve zenélünk aktívan. Egyébként Fakapoe (Slanguage label) barátom szerint 2002-ben érkeztem vele együtt, vérre menő freestyle csaták keretein belül, egy bútor áruház parkolójában, erősen ittas állapotokban. Apes és Do2 régebbi motorosok a Sunshine Camp-ben. Róluk elmondható, hogy húsz éve aktív részét képezik a szegedi underground rap-nek.

Garffitiztek is?

A graffiti! Érzékeny téma. Azok az illatok! Én személy szerint festettem egy ideig, nem fejlődtem, nem tudtam kiteljesedni benne, így hát más inspirációkat keresve a hiphop-ban rátaláltam a rap-re, vagyis inkább rátaláltam önmagamra a rap-ben. Sokan így vagyunk ezzel szerintem. Rácsodálkozunk és elismerjük egyébként az igényes műveket. Respect a real művészeknek.

Mind a Sunsiderecnél vagytok?

A Sunsiderec egy régebbi eszménk, kötelékünk. Vannak meghatározó tagjai, alapítótagok és vannak akik Sunsiderec közeliek. A Sunshine Camp formáció viszont 100%-ig Sunsiderec által generált, teljesen friss összevegyülés. Valahol minden szegedi rapzenét kedvelő egy kicsit része a Sunsiderec életérzésnek. Most élesztgetjük ezt a kiadót egy csendesebb időszak után. Ezért ez egy kellemetlenebb kérdés mindannyiunknak. Tovább is lépnék. Hallotok még rólunk, ez biztos.

Milyen témákat fogalmaztok meg a zenétekben?

Nagyon keveset írunk témára. Legtöbbször az adott alapzene inspirálja a szövegkörnyezetünket. Ha csendben megírja mindenki a tizenhat sorát egy alapra, akkor is valahogy mindig egybe lesz végül az egész. Reality rap-nek mondanám. Szívből amit érzel és látsz, vagy amit megélsz. Persze vannak kivételek, mikor egy adott témán belül mozgunk. Jó példa erre a Trolitravel című szerzeményünk, vagy épp a Mindenki Babája címre hallgató dal.

Honnan jött az ihlet, hogy hárman alkossatok egy csapatot is?

Mindnyájan aktívak vagyunk szólóban a magunk módján, valamint kötelékben még erősebbek vagyunk. Ez a múltban többször is beigazolódott. Talán ez az ami ihletést adhatott, amikor megszületett bennünk a gondolat.

Sunshine Camp
Sunshine Camp

Miért Sunshine Camp a nevetek?

Kellemes kérdés. Szegeden a kilencvenes évek végén, ha jól emlékszem még működött a Napsugár tábor. Tarján városrész határán, a körtöltés tövében, a Bika-tó partján. Szinte érzem az illatokat és látom a nyári tavat, mint anno gyermekként, akárhányszor vissza gondolok. Persze egyikünknek sem adatott meg ha jól tudom, hogy aktív részese legyen egy nyári tábornak sem, közünk nem volt hozzá… Utca gyerekként nevelkedtünk és a lehető legszebb helyre dobott minket a gólya, ennyi. Sokat lógtunk arra felé, szép emlékek ezek. Ez tehát pár szóban a múltunk, a jelenünk és a jövőnk. Sunshine Camp! one love 6723, Suncity!

Ezt vágod?  Funktasztikus, a rapfegyver ismét telibe talált

Lokálpatrióták vagytok? Szeretitek Szegedet?

A szó szoros értelmében! Szeged a magyar underground hiphop egyik fellegvára. Nincs más ügy, ami számunkra nemesebb lehet ennél. Büszkén adjuk át magunkat városunk szolgálatának, várként védve a mentalitásunkat, amit kaptunk, hogy egyszer mi is átadjuk olyanoknak, mint mi, akik majd utánunk érkeznek. Suncity Underground Forever!.. De hol vannak? Az más kérdés.

Vélemény a magyar hiphop szcénáról?

Vannak nagyon erős flow-k, bomba zenék, előadók..és vannak akik nem ismernek tiszteletet, alázatot.

Kikkel dolgoztok együtt szívesen?

Személyes ismeretség kell hozzá, hogy akárkivel működjön szerintem, de legfőképp egymással, családon belül dolgozunk szívesebben.

Hogyan készülnek az instrumentálok? Mivel dolgoztok?

BMA még mindig Reason-el dolgozik, egy másik Sunsiderec-es beatmakerünk Realshane pedig még mindig Madtrackerrel. Van, aki az analóg motyóra esküszik. Embere válogatja. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyi minden múlik egy inspiráló alapzenén. Alapvető egy ihlető alapzene a “jókedélyű” munkához.

Sunshine Camp – Konokul Büszkén

Mi fűz össze titeket Funktasztikussal? Hogyan találkoztatok?

Itt az elején leszögezném, hogy nagyon sok szegedi előadó több mint 20 éve jóban van Funktasztikussal. Ha a Sunshine Camp-et nézzük akkor 2012. Március 24.-ére tenném az első komolyabb találkozás dátumát. Do2 – Amnézia LP és Funktasztikus – Táncdalok, Sanzonok, Melodrámák lemezbemutatóit tartottuk együtt a Garaboncziás Borozóban, egy Smokey Monday rendezvény keretein belül. Funk az első pillanattól kezdve csupa szív figura benyomását keltette, egy a kultúrája felé végtelenül alázatos, nagyon tisztelettudó formát ismerhettünk meg személyében. Több éves személyes tapasztalataink alapján állunk ma is hozzá. Innen tehát a barátság, testvérség. Adorján jó ember, aki más állít, nem ismeri igazán. (mosolyog)

Vannak-e közös terveitek Funktasztikussal?

Nem kis meglepetésre készülünk együtt, ennyit elárulhatok.

Mit szóltok a NER rap megosztó témájához? Szerintetek lehetséges-e társadalomkritikus, ug rapzenét csinálni NKA pénzből?

Lehet, hogy majd pont mi leszünk az elsők! Viccen kívül, én pofátlanul meghúznám, ha kéne a pénzük. De nem kell nekünk pénz ahhoz, hogy érvényesüljünk, mi így működünk. Régen rossz elveken fut ez az egész. Mégis melyik NKA támogatottól várhatunk ilyen dalokat? Segítek. Egyiktől sem. Szánalmas. Nincs túl sok rálátásunk erre, mindig is próbáltuk kizárni és nem figyelni erre, mintha csak nem is létezne. Hányinger.

Hol szoktatok fellépni?

Akárhol fellépünk, ahova meghívnak minket. Mostanában Budapesten vagyunk a legtöbbet.

Mennyire érint titeket a magyar hiphop életben tapasztalható megosztottság?

Ezt a kérdést skippelném, ha tehetném. Minket annyira érint, amennyire csak lehet. Sokan támadnak azzal, hogy le vagyunk maradva tíz évvel. Extrém széthúzások vannak. Minket szegedieket sosem kezeltek úgy, ahogy kellene és sosem kaptunk annyi figyelmet, amennyit megérdemelnénk. Ez a szomorú igazság. No, de nem szegi kedvünk semmi soha. Megyünk előre tovább, bármi történjen. Ez nem panaszkodás, mert nem is érint minket rosszul, ha ez így érthetőbb.

Ezt vágod?  ezRAP! történelem II. rész - A Horrorcore Rap 3. A horrorcore Európát és hazánkat is megfertőzte

Szerintetek mi az oka annak, hogy sok a tartalmatlan hiphop Magyarországon, miért nem vevő a nagyközönség a jó zenére?

Szépen lassan elkorcsosították, elkurvították ezt a műfajt és életérzést a saját érdekükben, hogy emészthetőbbé tegyék magát a “rappet” a tv-ben is és mindenhol, ahonnan csak profitálni tudnak belőle. Bohócok! Sajnos Funk testvérnek mindenben igaza van. De hát régen tudjuk, hogy jár az, aki “igazat beszél.” Úgyhogy kussolok, bocsánat! Nem is mondtam semmit! Vagy ezt most ki mondtam? Vagy csak gondoltam!? Vagy leírtam??? Hülyének néznek minket, de talán megéri szembeszállni ennek árán is velük, s lám kiderül, hogy nem is akkora bohócok ezek. Sokkal inkább szervezettnek tűnik és korruptnak. Szánalmas. Tudjátok nagyon jól mire hasonlít ez…

ASK-HM – Mé’ fogy a magyar?

Milyen zenéken nőttetek fel?

Bomba rappeken és hiphoppokon, mint minden hozzánk hasonló MC! Cella Dwellas, Group Home, sorolhatnám napestig. Déli Front, Az Idő Urai, ASK, Hasznos Holmik, Abszurd, PAM…

Politikailag tartoztok-e valahová?

Sem bal oldal, sem jobb oldal. Mi ébren vagyunk.

Mik a terveitek a jövőre vonatkozólag a csapattal?

Bemutatkozó EP, pár videóanyag mindenképpen érkezni fog a Sunshine Camp-től! Ezen kívül megyünk fellépni, jelenleg a Funktonnal és KBSZ BEATS-el karöltve a legtöbbet és ez így is marad részünkről. Örök élet plusz egy Nap! Ölelés nekik.

Kedvenc magyar rap előadóitok?

A Hősök meg az Animal Cannibals! 🙂

Mit gondoltok az újvonalas hiphopról, a trapről és társairól?

Vannak nagyon király cuccok! Gegét kiemelném és van még pár emészthető trap, de mi nem váltottunk úgy, ahogy azt sokan mások tették és ez nem is fog megtörténni. Szerintem nem elítélendő, ha valaki trap zenét csinál. Mi az UG-t éljük, ők a trappet. Ennyi és itt meg is állt az egész, ha erről kérdezel és nekem válaszolnom kell.

Mit csináltok a zenén kívül?

Apes főszakács. Én az építőiparban dolgozom. BMA pedig Prágában dolgozik egy informatikai cégnek. Do2-t pedig most hagyjuk.

Courage feat. Oneil, Apes – Tömbök felett

Legemlékezetesebb közös élményeitek?

Funktasztikus egyik Ellátóházas szuperkoncertjén lehettünk előzenekar. Csodálatos élmény volt, ha a Sunshine Campet tekintjük. A múltból a legszebb élményem viszont, hogy felléphettünk a legendás GURU előtt egyszer egy téli fesztiválon Szegeden, a “Szabadon” brigáddal. R.I.P GURU!

Külföldi rap cumók közül kiket csíptek?

A keleti kopogóst szeretjük. Végtelen a lista.

Mikor lesz a legközelebbi fellépés, lemez, ilyesmi?

Február 7-én Budapesten a Dürer Kertbe leszünk Funkkal, 14-én pedig Szegeden a Pulzusban. A többi pedig majd érkezik.

Mit üzennétek a kezdő hiphoppereknek?

Alázat, tisztelet, egyediség, egyéniség.

Készítette: Bónyai Barbara

ElőzőKövetkező

Szólj be!