Hírek

A bíróság döntött: Katy Perry egy keresztény rappertől lopta Dark Horse című slágerét

Flame és Katy Perry

Hétfőn döntött a Los Angeles-i bíróság, miszerint Katy Perry Flame keresztény rapper 2008-as, Joyful Noise című dalából vett át részleteket a 2013-ban megjelent Dark Horse slágeréhez.

Az egykor Snoop Doggal az oldalán befutó Katy Perry végig azt állította, hogy a Dark Horse teljes mértékben eredeti alkotás, a rappert pedig nem ismerte. Ügyvédje szerint ráadásul Flame dalának üteme annyira általános, hogy az nem állhat szerzői jogvédelem alatt. A szakértők másként látták, vagyis hallották.

Te mennyire véled felismerni a hasonlóságot?

Katy Perry – Dark Horse

Flame – Joyful Noise

Az ügy itt nem áll meg. A bíróság a következő alkalommal arról dönt a megkapott információk alapján, hogy mekkora összegű kártérítést kell az énekesnőnek megfizetnie a rapper, a dalszerzők és a producerek javára.

A per már így is 5 éve tart, ugyanis a St. Louis-ban élő rapper, polgári nevén Marcus Gray még 2014-ben indította el az eljárást ügyvédjével.

Miért lehet ez itthon is érdekes?

A magyar rapdalok közül rengeteg úgy tartalmaz mintákat, egyéb dolgokat, netán teljes másolatok, hogy az eredeti szerzőket nem jelölik meg a zeneszerzők, a felhasználási jogosultságuk nincs meg. Sok zenei producer érvel azzal, hogy egy új egészet hoztak létre, illetve, hogy teljesen más produktum jön létre. Ez sajnos nem így van. Néha égnek áll a hajunk egy-egy hazai zenekészítő kijelentéseivel kapcsolatban.

Ezt vágod?  Soha nem lesz béke! - Tüntetések képeivel lázad a Z!ENEMi

Az esetleges lopás és a jogos felhasználás között pedig óriási a különbség, még ha csak kismértékű is az egyezés, az inspiráció és a lopás két külön dolog.

Mikor beszélünk lopásról? Ha önálló műként adjuk el üzleti célból az alkotást, megkerülve az eredeti szerzőket, a felhasználási jogot nem birtokolva az adott új alkotásra.

ElőzőKövetkező

Szólj be!