Stílus

Lépj egy új dimenzióba a BMW és a Puma innovatív sportcipőjével

A rugalmas „karosszéria” okán járműipari legendává vált BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautó ihlette forradalmi lábbeli 2016. július 1-jén érkezett meg a kijelölt Puma márkaboltokba.

BMW GINA Light Visionary Model
A 2008-ban bemutatott BMW GINA Light Visionary Model névre keresztelt exkluzív koncepcióautó.

2008-ban a BMW Group dizájnrészlege egy olyan forradalmi világújdonsággal örvendeztette meg a márka rajongóit, amely már bemutatkozásakor beírta magát a járműipar történelemkönyvébe. Ez volt a BMW GINA Light Visionary Model névre keresztelt exkluzív koncepcióautó, amely egy mozgatható karosszéria-vázat, borításként pedig egy innovatív textíliából készült, egybefüggő, rugalmasan kifeszített külső „héjat” viselt. A jövőbe mutató tanulmányautó kizárólag szükség esetén fedte fel a karosszéria olyan funkcionális és szerkezeti elemeit, mint az ajtók, a motortér vagy éppen az első és a hátsó fényszórók, amellyel a mérnökök alapjaiban kérdőjelezték meg a járműtervezés meghatározó vezérelveit.

A BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautó ezúttal a Designworks és a Puma közötti kreatív együttműködéshez adta meg a központi inspirációt, a végeredmény pedig az X-CAT DISC, a Puma DISC cipőkollekció legújabb darabja. A BMW Group teljes körű leányvállalataként működő Designworks a partnerek közötti kapcsolatok kiaknázásáért és a lábbelik új dimenzióját előre vetítő sportcipő fejlesztési folyamatainak irányításáért volt felelős. „Az innovatív sportcipő megalkotásakor abszolút célunk volt, hogy miközben minden lehetséges szempontból körüljárjuk a cipőkészítés összetett folyamatait, a legapróbb részletekből is a lehető legjobbat hozzuk ki és teljes mértékben újraálmodjuk a sportcipő viselését. Az X-CAT DISC egy szabad gondolkodás végeredménye, amely legalább annyira élvezetes, mint amennyire kifizetődő, és még a változást is gyorsítja” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető tervezője.

Ezt vágod?  Napszemüvegek, amikben te is rapsztárként vonulhatsz

A Puma DISC technológiájának és a BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautó anyaghasználatának találkozása

designworks-design-puma-x-cat-disc

Az X-CAT DISC sportcipő megalkotásának kiindulópontja a BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautó rugalmas, ergonomikus és rendkívül könnyű külső textíliája, valamint a Puma által kifejlesztett, ultrakönnyű és gyorsan működtethető DISC technológia volt. Ez utóbbi alkalmazásával nincs szükség cipőfűzőkre, a nyelv felső részébe integrált forgótárcsa ugyanis a lábbeli belső felében végigvezetett zsinórok meghúzásával és lazításával szorítja a viselő lábfejére, illetve engedi el a cipőt. Azáltal, hogy a tervezők mindössze egyetlen vékony rétegben alkalmazták a BMW 2008-as tanulmányautójának ultrakönnyű, rendkívül rugalmas textíliáját, az X-CAT DISC sportcipő egyfajta második bőrként, a viselő számára szinte észrevétlenül öleli körbe a lábfejet. Mint ilyen, többé nincs szükség bonyolult öltési folyamatokra, ráadásul a dinamikus mozgás is minden korábbinál természetesebbnek hat. Köszönhetően annak, hogy a jövőbe mutató textília nem csupán vadonatúj formák megálmodását, de a mozgásról alkotott elképzelésünk eddigi legszélesebb spektrumát is elérhetővé teszi, a Designworks újfajta megközelítésből kezdte el vizsgálni a mozgás esszenciáját. „Az X-CAT projektben igyekeztünk szabadjára engedni a BMW és a Puma innovációs erejét. Az alakváltoztató BMW GINA Light Visionary Model tanulmányautó vezérelvét egy áramvonalas, kiváltképp elegáns sportcipő képében gondoltuk újra” – fogalmazott Torsten Hochstetter, a Puma kreatív igazgatója.

Ezt vágod?  Fekete árny M2 különkiadás a BMW-től

Designworks X-CAT DISC Concept

Az X-CAT dizájn: innovatív sportcipő, amely mozgás közben is öleli a lábfejet

Az X-CAT DISC sportcipőt a hamisítatlanul egyedülálló karakter, a pillekönnyű kialakítás, a tökéletesre igazíthatóság és a maximális teljesítmény egysége jellemzi. A BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautó forradalmi szellemiségét átemelve a tervezők egyfajta „vázként” tekintettek a lábfejre, amelyhez az exkluzív textília szolgáltatja a külső héjat. Lábbeli alkalmazásakor a mérnökök úgy tervezték át a tanulmányautót is borító anyagot, hogy légáteresztő, a mindennapi viselethez pedig kellően tartós is legyen, miközben egyetlen darabból, varrás nélkül öleli körbe a lábfejet. A szépség és a teljesítmény egy végletekig letisztult formában, egy ultrakönnyű sportcipő képében öltött testet, amelyet a prémium autómodellekre emlékeztető arányok és az önmagukban is ragyogó anyagok használata jár át. Az X-CAT DISC sportcipő egyszerűségét még tovább nyomatékosítja az öltések mellőzése és az orr-rész lézervágott mintázata, amely segíti a jövőbe mutató textília optimális szellőzését és a mozgás esszenciáját élteti.

designworks-puma-x-cat-disc-zoom

A tervezők a sportcipő belső részét úgy alakították ki, hogy a DISC technológia zsinórjait és a tökéletes működéshez szükséges szerkezeti elemeket szabadon hagyva az minden egyes fel- és levételkor a BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautót juttassa viselője eszébe. A tervezők ezen felül a talprészt is újragondolták és kialakítását a BMW mérnöki precizitásával optimalizálták tovább. Mindez együttesen egy egyedülálló X-CAT dizájnt keltett életre, amelyet a végtelenig összekapcsolt elemek ihlettek, a mérnöki pontosságú rugalmasság és a tökéletes stabilitás jegyében.

Ezt vágod?  Már elővételben elkapkodták a Dwayne Johnson nevével fémjelzett sportcipőt

A BMW X-CAT DISC sportcipő világszerte 2016. július 1-jén érkezett meg a kijelölt Puma márkaboltokba.

BMW Puma X-CAT DISC

ElőzőKövetkező

Szólj be!