Film

Elhunyt John Singleton, a filmrendező, aki 2Pac-kal és Ice Cube-bal is forgatott

A Los Angeles-i tehetség halálhíre megrendített, hiszen egyik kedvenc rendezőmről van szó. Cikkem középpontjába nem a tragikus eseményt fogom helyezni, hanem munkássága előtt tisztelgek.

A kezdetek – 24 évesen, afroamerikaiként Oscar jelölés, és Ice Cube első szerepe

John Singleton viszonylag jómódú családba született 1968. január 6-án, Los Angeles-ben. Édesanyja egy gyógyszervállalati cégnél volt értékesítő, édesapja ingatlanügynök-, jelzálogbróker- és pénzügyi szakemberként kereste a gyermeke taníttatására valót. John a középsuli után a USC filmművészeti iskolába járt, amely egy program keretében biztosította a fiatal forgatókönyvírók, rendezők bejutását Hollywood-ba, az amerikai filmkészítés fellegvárába.

Diákként a klasszikus Star Wars filmeket és Steven Spielberg munkáit nevezte meg legfőbb inspirációként, alkotóként mégsem a sci-fi felé kacsingatott. Debütáló filmje, a Fekete vidék (Boyz n the Hood – 1991) igazi gettódráma, s ezzel a művével elérte, hogy ő lett az első afroamerikai, s egyben minden idők legfiatalabb filmes szakembere, akit legjobb rendező kategóriában Oscar-díjra jelöltek – mindössze 24 éves volt. A Cuba Gooding Jr. és Ice Cube főszereplésével készült film forgatókönyvéért is Oscar-ra jelölték, és bár sajnos egyiket sem nyerte meg, kisebb filmes gálákon több díjat bezsebelt (például az MTV Movie Award legjobb újonc filmkészítőnek járó díját).

A Fekete vidék megérdemelten lett kultuszfilm, világszerte rajonganak Tre Styles fiktív, de hiteles élettörténetéért, ahogyan ki akar törni Los Angeles South Central nevű negyedéből, a rendőrségi helikopterek, utcai lövöldözések és teljes kilátástalanság hálójából. Filmjével John Singleton mesterien, s nem szájbarágósan mutatja be a bandaháborúk világát, a rendőri zaklatásokat, a vietnámi háború utóhatásait, röviden mindazt, amit a fekete kölykök átélnek a nyomornegyedekben. Nem mellesleg kiváló filmzenei album született a Boyz n the Hood-hoz, olyan rapperek dalaival, mint Ice Cube, Too Short, Monie Love, Yo-Yo, Chubb Rock, a Compton’s Most Wanted, vagy a 2 Live Crew. Ja, és ez volt Ice Cube első filmszerepe!

A Boyz n the Hood soundtrack albuma és képek a filmből

Videóklip Michael Jackson-nak, mozifilm 2Pac főszereplésével

1992-ben videóklipet készített Michael Jackson Remember the Time című dalához. A rövidfilmnek is nevezhető, több mint kilenc perces zenei videóban Eddie Murphy és a legendás kosárlabdasztár, Magic Johnson is szerepel.

Ezt vágod?  Vin Diesel készíti el a Miami Vice klasszikus tévésorozat modern változatát

Michael Jackson dalához elképesztő látványorgiát teremtett

’93-ban érkezett a Hazug Igazság (Poetic Justice) című romantikus dráma, 2Pac-kal és Janet Jackson-nal. Szerintem közel sem olyan autentikus, mint a Fekete Vidék, és társadalmi mondanivalóban sem lehet mellé rakni, de élvezhető filmalkotás.

John Singleton a Hazug igazság főszereplőivel
John Singleton (középen) a Hazug igazság főszereplőivel.

A Tribe Called Quest-ből ismert Q-Tip is játszik benne, s Kendrick Lamar a filmmel azonos című dalát naná, hogy ez a sztori ihlette.

Egy magasabb szintű lecke a Columbus Egyetemen

A Higher Learning szavakat úgyis fordíthatnám, hogy egy magasabb szintű tanulmány, de az itthoni filmcímekért felelős szakemberek ügyesebbek voltak; a szépen csengő Megoldatlan egyenletek címen került nálunk forgalomba Singleton ’95-ös mesterműve. Számomra az összes filmje közül ez a legjobb! Nemcsak a rasszizmust mutatja be a lehető leghitelesebben, hanem a nemek közötti feszültségeket és megannyi különbözőséget, ami miatt a felelőtlen fiatalok akár ölre is mennek. Mindezt egyetemi környezetbe helyezve, amivel szinte mindenki tud azonosulni, aki volt már diák.

A főszerepben Omar Epps látható, aztán ismét itt van nekünk Ice Cube, ezúttal értelmiségi tanulóként. Busta Rhymes és a Fekete vidékben is kiváló Laurence Fishburne színjátéka is fergeteges, valamint kiemelném Michael Rapaport-ot az identitását kereső, majd skinhead-dé váló fickó szerepében. Női színészek közül Tyra Banks (első nagyjátékfilmes szerepében) és Jennifer Connelly (Rekviem egy álomért) remekel. Az instrumentális zenei betétekért Stanley Clarke-nak jár a tisztelet, annak a jazz és funk zenésznek, aki a Fekete vidéknek is szerzett dalokat (érdemes beszerezni a lemezeit).

„Tanuld meg, vagy felejtsd el!”

– hangzik el a Megoldatlan egyenletek végén, de ez biztos, hogy olyan filmalkotás, amit sosem felejtesz.

Így kell összeugrasztani a feketéket és a neonácikat – John ebben is profi volt. Nézzétek 0:30-nál Busta Rhymes csatakiáltását!

Omar Epps-re visszatérve, 2Pac mellett indult be színészi karrierje a Juice (Hosszú lé) című filmmel, de rapperként is kipróbálta magát. Rövidke rapkarrierje egyik gyümölcse ez a dal:

Ezt vágod?  Ice Cube fia és 50 Cent bankot rabol

Történelmi filmdráma, mozifilm Snoop Dogg-gal, Shaft remake és a Halálos iramban második része

Rosewood, az égő város címmel jelent meg ’97-ben az az erőszakos filmdráma, amit megtörtént események alapján készített Singleton. Konkrétan egy 1923-as floridai fajháborúról szól a film. Először a 47. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon vetítették le, s bár a kritikusok nagyon szerették, sajnos képtelen volt behozni a harmincmillió dolláros költségvetést.

Ezt követte a Baby Boy (Fekete átok – 2001), egy Los Angeles-ben élő kerékpárszerelő mindennapjait bemutató film. Snoop Dogg mellé az eredeti filmtervek szerint 2Pac került volna főszerepbe, végül Tupac Shakur 1996-os halála után Tyrese Gibson R&B énekesre esett a választás. Itt debütált a későbbi Empire sorozat női sztárja, Taraji P. Henson alias Cookie Lyon. Szerintem a Rosewood sokkal erőteljesebb film, ez mégis több pozitív visszhangot kapott és sikerült a belefektetett összeg közel dupláját termelnie.

John Singleton Snoop Dogg Nate Dogg
John Singleton és Snoop Dogg, s a háttérben Nate Dogg.

Ezután annyira elismert rendező lett Singleton, hogy támogatást kapott az 1971-es Shaft című blaxploitation (szinte csak feketéket felvonultató filmalkotások gyűjtőneve) akciófilm újragondolásához. Samuel L. Jackson-nal a főszerepben nagy sikerű lett a 2000-ben bemutatott mozifilm.

2003-ra elkészült a 2 Fast 2 Furious, avagy a Halálosabb iramban. Ha pénzügyi szempontból nézzük, az illegális autóversenyek témáját feldolgozó film John Singleton legsikeresebb alkotása, több mint kétszázharmincmillió dolláros bevétellel.

2005-ben mutatták be a Négy tesó (Four Brothers) című krimit, John ekkor harmadjára dolgozott együtt Tyrese Gybson-nal, a Fekete átok és a Halálosabb iramban után. A további három „adoptált tesó”, Mark Wahlberg (aki régen Marky Mark néven rappelt), az Outkast-ből ismert André Benjamin, és az akkor még karrierje kezdetén álló Garrett Hedlund. A sztori szerint nevelőanyjukat bolti rablók agyonlövik, s a négy tesó elhatározza, hogy saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást.

Film a déli part rapjéről és Oscar-díjas dal a Three 6 Mafia-tól

2005-ben producerként tevékenykedett a Hustle & Flow, itthoni forgalmazásban Nyomulj és nyerj című zenés filmen. Terrence Howard elképesztően hitelesen alakítja a stricit, akinek nagy álma, hogy sikeres rapper legyen. A szerep kedvéért a Three 6 Mafia tanította meg a színészt rappelni, és az It’s Hard out Here for a Pimp a második olyan hip hop dal lett, ami Oscar-díjat nyert (az első Eminem Lose Yourself-je).

Ezt vágod?  Dr. Dre és Snoop Dogg első találkozása

Részlet a Hustle&Flow-ból és az Oscar-nyertes dalából

Számomra a fentebb említett filmek John Singleton munkásságának legjobbjai, persze ezzel nem teljes a lista. Rendezett epizódokat TV-sorozatok számára is, mint például a szintén Terrence Howard főszereplésével készült Empire, vagy a jelenleg is futó Fehér hó (Snowfall). Amíg előbbi egy gengszter drogpénzből felépített lemezcégéről és annak nem éppen zökkenőmentes irányításáról szól, utóbbi azt prezentálja, hogyan terjedt el a kokain és a crack a nyolcvanas évek Los Angelesében.

Mivel 2Pac-kal jó barátságban volt, 2013-ban elhatározta, hogy filmet készít az életéről, erről viszont később lemondott. A hírek szerint szakmai nézeteltérések alakultak ki közte és a film produkciós cége között. Kár, mert John kreativitásával valószínűleg sokkal jobb film lett volna, mint az All Eyez On Me.

John magánélete és tragikus halála

John Singleton filmrendező
John Singleton (1968-2019), amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

2007 nyarán John elgázolt egy szabálytalanul közlekedő gyalogost, aki később elhunyt a kórházban. A helyszínelő rendőrök kifaggatták a rendezőt, s miután kiderült, hogy sem alkohol sem drog befolyása alatt nem állt, otthonába engedték. Az ügyet átadták az államügyésznek, de vádakat soha nem emeltek, mivel egyértelmű volt, hogy Singleton nem hibás.

2014-ben több hollywoodi filmstúdiót nyilvánosan kritizált, mert szerinte nem engedték az afroamerikaiaknak, hogy a fekete társadalomról készítsenek filmeket. Ezeket leszámítva általában nem botrányokkal került a figyelem középpontjába, nem voltak deviáns kirohanásai és sztárallűrjei, akikkel együtt dolgozott, mind barátként tekintettek rá. Házas csupán egy évig volt, de kapcsolataiból hét gyermeke született.

Idén április 17-én agyvérzése volt, s kórházba szállították. Április 25-én kómába került, s mivel az orvosok nem láttak esélyt arra, hogy magához tér, 29-én családja beleegyezésével lekapcsolták a gépeket, amik életben tartották. 51 éves volt. Szülei, gyermekei, az egész filmvilág, s rajongók sokasága gyászolja. Nyugodjon Békében!

Haklik Tamás

ElőzőKövetkező

Szólj be!