Hírek

Ice Cube halotti bizonyítványa és hollywoodi csillaga

Ice Cube Hollywood Walk of Fame

Ice Cube „Death Certificate” című második nagylemezét huszonöt év elteltével ismét kiadták, három vadonatúj dallal bővítve. Aztán felkerült a neve a Hollywoodi hírességek sétányára is. Szóval pörögnek körülötte az események.

Ice Cube nevét már a tizenéves raprajongók is jól ismerik, ha máshonnan nem, a Straight Outta Compton című filmből biztosan. Na, de lássunk néhány érdekességet, ami kimaradt a filmből, vagy a film megjelenését követően történt vele!

C.I.A., majd N.W.A

A raptörténelem „jégkockája” ’84-ben kezdett el rappelni a C.I.A. (Cru’ in Action) nevű bandában, K-Dee és Sir Jinx társaságában. ’87-es „My Posse” című kislemezük Dr. Dre produceri munkájával olyan kultusszá vált, hogy ’95-ben és 2008-ban újra kiadták. A szintén ’87-es N.W.A. and the Posse lemezzel indult be az N.W.A korszak. A korong aranylemez lett, de az egy évvel későbbi „Straight Outta Compton” című nagylemez sikerei jócskán felülmúlták; hazájában háromszoros platina státuszt produkált a korai gangsta rap album.

Így kezdődött! Ice Cube és a C.I.A.

Ice Cube és az N.W.A. egyenesen Comptonból

Egy szólókarrier kezdete a Public Enemy-s Chuck D-vel

Miután kivált az N.W.A-ből – a Straight Outta Compton című filmből (is) tudjuk, milyen okból –, összeállt a Da Lench Mob-bal, Sir Jinx új csapatával, valamint a The Bomb Squad-dal, ami egy producer team, többek között a Public Enemy frontemberével, Chuck D-vel. Velük készítette el az „AmeriKKKa’s Most Wanted” című, debütáló szólólemezét. A lemez címében Amerika szándékosan három „K”-val van írva, utalva ezzel az ország legelvetemültebb szervezetére, a fasiszta Klu Klux Klánra. Nem hiába volt egyébként kezdettől fogva jó barátságban Chuck D-vel; a politikai témájú szövegek, a rasszizmus, a gettóélet, mindkettejük munkásságánál meghatározó elem, sőt az egész életmű gerince. Ezzel a lemezzel mutatta be a nagyközönségnek a Yo-Yo nevű rapcsajt is.

Ezt vágod?  Dr. Dre és Snoop Dogg első találkozása

Ice Cube és Chuck D első közös dala

Platinalemezek és filmszerepek

Saját – Lench Mob Records nevű – lemezcégénél megjelent albumai továbbra is a gangsta rap és politikai rap stílusában születtek, és a ’90-es években megjelent Ice Cube kiadványok legalább egyszeres platina státuszt értek el Amerikában. 2000-től már nem tudott ilyen nagyszámú lemezeladásokat produkálni, de ez nyilván nem az ő hibája, hanem az internet és az mp3 formátum egyre nagyobb térhódításának tudható be.

A ’90-es években Ice Cube színészkarrierje is szépen beindult. Olyan nagyszerű filmekben játszott, mint például a Boyz n the Hood (Fekete vidék), vagy a Higher Learning (Megoldatlan egyenletek). Mindkét film John Singleton rendezése, akinek a Poetic Justice-t (Hazug igazság, 2Pac és Janet Jackson főszereplésével), a 2 Fast 2 Furious-t (Halálosabb iramban), és az Empire első epizódját is köszönhetjük. Cube azóta is sorra kapja a filmszerepeket, szinte minden évben láthatjuk valamelyik filmben; volt már xXx-ügynök és komédiás, legutóbb a Pofoncsata c. vígjátékban parádézott.

Gangsta rapperből hollywoodi csillag

Ezeknek a sikereinek köszönhetően kapott nemrég csillagot a Hollywoodi hírességek sétányán; ahol több mint kétezer név mellett már az övé is szerepel. A közel egy órás ceremónián a Westside Connection-ből ismert WC, meg – a már említett – John Singleton is beszédet mondott, és persze jelen voltak az N.W.A-s arcok, Dr. Dre, DJ Yella, MC Ren.

Ezt vágod?  Gyilkosság történt Nipsey Hussle temetésén

Ice Cube a Hollywood Walk of Fame ceremóniáján

Három új Ice Cube dal a Death Certificate 2017-es kiadásán

Ice Cube - Death Certificate 1991, 2017
Balra Ice Cube Death Certificate című nagylemezének eredeti, 1991-es kiadású borítója. Jobbra a 2017-es jubileumi borító.

A „Death Certificate” (magyarul Halotti bizonyítvány) című lemez huszonötödik évfordulós kiadására három új dal is felkerült: „Only One Me”, „Good Cop, Bad Cop”, „Dominate the Weak”. A „Steady Mobbin’”-ra biztos emlékeznek azok, akik a rapzene aranykorának rajongói, nagyszerű dal. A „No Vaseline” című N.W.A-fikázást meg már mindenki ismeri a Straight Outta Compton film megjelenése óta. Ami újdonság, és figyelmet érdemel, az a „Good Cop, Bad Cop” videóklipje, amit inkább rövidfilmnek neveznék, annyira minőségi.

A „Fuck The Police” mentalitás megmaradt! Good Cop, Bad Cop

ElőzőKövetkező

Szólj be!